Warning: Creating default object from empty value in /home/helsinkipaleo/helsinkipaleo.com/wp-content/themes/boldnews/functions/admin-hooks.php on line 160

Aloita tästä

 

Paleoruokavalio tiivistetysti

Paleoruokavalio on erittäin tehokas tapa hallita painoa, lisätä energiaa ja parantaa suorituskykyä. Sen on myös todettu vähentävän erilaisten kipujen, vaivojen ja tautien oireita tai jopa parantavan ne kokonaan. Esimerkkeinä sairauksista, johon paleoruokavaliolla on voitu vaikuttaa joko käytännön havaintojen tai tieteellisten tutkimusten perusteella ovat metabolinen oireyhtymä, 1-  ja 2-tyypin diabetes, sydänsairauksien riskitekijät, erilaiset epämääräisinä pidetyt suolisto-ongelmat, autoimmuunisairaudet ja krooniset tulehdukset.

Paleoruokavaliossa painopiste on ravinteikkailla, mahdollisimman vähän prosessoiduilla ruoilla. Ne ovat herkullisia, ravitsevia, monipuolisia sekä helppoja valmistaa. Paleoruokavalio pohjaa evoluutiobiologiaan: kasvoimme lajina luonnollisia ruokia syöden yli kahden miljoonan vuoden ajan. Tänä aika kehittyi nykypäiviin asti säilynyt genetiikkamme ja metabolinen koneistomme. Paleoruokavaliota voisi siis nimittää ihmiselle lajityypilliseksi alkuperäiseksi ruokavalioksi.

Perustuen useisiin tietolähteisiin, kuten antropologisiin ja historiallisiin aineistoihin sekä tieteellisiin tutkimuksiin, paleotyyppistä ruokavaliota syövät metsästäjä-keräilijät ja muut luonnollista elämäntapaa noudattavat kansat ja heimot ovat vanhaan ikään asti käytännössä vapaita kroonisista sairauksista ja he ovat ulkonäöltään urheilullisia, lihaksikkaita ja vähissä rasvoissa. Nykyään yli 70% länsimaalaisten ihmisten ravinnosta tulee ruuista, jotka eivät ole lajillemme ominaisia, kuten viljat ja maitotuotteet. Vaikuttaisi siis, että useimpien kroonisten tautien taustalla on modernin maailman mukanaan tuomien elämäntapojen ja ruokavalion suuri poikkeama siitä ympäristöstä, johon geenimme ovat tottuneet.

Paleoruokavalioon yhdistyy luontevasti myös muu hyvinvointia tuottava elämä, kuten riittävä ja laadukas uni, fyysinen aktiivisuus ja liikunta, kullekin yksilöllisesti sopivat stressinhallintatavat ja läheisten kanssa vietetty laatuaika.

Paleoruokavalio on helppoa toteuttaa kaikkialla arjessa ja juhlassa, sillä myös ravintoloista saa aina tilattua paleoruokavalion mukaisia ruokia.

Paleoruokavalio yhdistettynä terveyttä tuottaviin elämäntapoihin on todella tehokas keino kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin löytämiseksi!

Oleelliset linkit

Paleoruokavalion esittely: Mikä ihmeen paleo?

Mitkä seikat nykyisessä ruokavaliossa ja elämänmenossa ovat useimmiten vialla: Mikä nykymenossa mättää?

Miten muutat ruokavaliosi ja elämäntyylisi askel kerrallaan paleonpaan suuntaan: Pikku hiljaa paleoon

Apuja paleoruokavalion muodostamiseen ja kokkailuun seuraavista postauksista: Valintojen maailma, Paleokokkaus käyntiin ja Normipäivä ja muut menut

Viljojen syömisen monet haitat ja ongelmat: osa 1 ja osa 2

Mitä rasvoja valita ja mitä vältellä: Helsinki Paleon rasvaopas

Perusteluja sille, miksi paleo on mun mielestä järkevin lähestymistapa ihmiselle toimivan ruokavalion rakentamiseksi: Perustelut paleolle ja Kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Kannanotto ruuan tuotannon ekologisuuteen ja eettisyyteen, jotka koen omalla kohdallani tärkeiksi kriteereiksi ruokavaliota koostettaessa.

Miten onnistua paleoruokavalioon siirtymisessä lasten kanssa? Nellin ajatuksia löydät postauksesta Lapset ja paleo.

Menestystarinat

Helsinki Paleon lukijat jakavat omia tarinoitaan paleomatkoiltaan jutuissa, jotka löydät täältä: Maanantain menestystarinat.

Podcast

Olen mukana kahdessa podcastissa; terveyteen ja hyvinvointiin keskittyvässä Hanski & Jaska Showssa ja Suomen suosituimmassa treenipodcastissa Lepopäivä.

Hanski & Jaska Show:ta teen yhdessä valmentaja Hanna-Kaisa Ranisen kanssa. HJS:ssä haastattelemme laaja-alaisesti kiinnostavia hyvinvoinnin asiantuntijoita ja ammattilaisia. Podcastin löydät SoundCloudista , Facebookista  ja iTunesista.

Lepopäivä on podcast tavoitteellisesta harjoittelusta kiinnostuneilla, jota teen yhdessä pitkäaikaisen kaverini, CrossFit-valmentaja Antti Akonniemen kanssa. Lepopäivä löytyySoundCloudista, iTunesista ja Facebookista.

Aikaisemmin Olli Sovijärven kanssa tekemäni Helsinki Paleon podcastit löydät edelleen Soundcloudista.

 

Tervetuloa sivuilleni!

 

Hyvinvointiterveisin,

Jaakko Savolahti
GSM 045 633 9379
jaakko@jaakkosavolahti.com

Personal Training sivustoni löydät osoitteesta www.jaakkosavolahti.com