Warning: Creating default object from empty value in /home/helsinkipaleo/helsinkipaleo.com/wp-content/themes/boldnews/functions/admin-hooks.php on line 160

Helsinki Paleon Podcast 3. jakso

 

Helsinki Paleon Podcastin kolmas jakso on ladattavissa ja kuunneltavissa alla olevasta linkistä sekä iTunesista. Podcastissa ovat äänessä Olli Sovijärvi ja Jaakko Savolahti.

Pääset lataamaan ja kuuntelemaan Podcastin tästä linkistä. Voit kuunnella jakson suoraan soundcloud.comista tai ladata sen “Download” nappulasta hiiren oikealla napilla klikkaamalla ja valitsemalla “Tallenna kohde levylle…” tai “Save target as…” tms.

Tulevissa podcast-jaksoissa jatkamme kuuntelijoiden kysymyksiin vastaamista. Voit kirjoittaa omasi kommentteihin tai lähettää sen osoitteeseen helsinkipaleo@gmail.com (laita kysymysviestin otsikkoon isolla PODCAST ja sen perään oman kysymyksesi aihe). Podcast-jaksot ilmestyvät aina kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona.

Otamme todella mielellämme palautetta vastaan! Kirjoita palautteesi kommentteihin tai sähköpostitse helsinkipaleo@gmail.com

“Tracklist”:

[0.00] Alkuläpyskät, kuulumiset. Liikunnan merkitys kehonkoostumukseen, toiminnallisuuteen ja terveyteen.
[18.00] Paleo ja raskaus.
[27.50] Paleo ja kehonrakennus / lihasten kasvatus. Proteiini, BCAA, lisäravinteet, lean gains, fosfatidyyliseriini, kortisoli.
[44.25] Maidon haitat: miksi ei maitoa?
[51.40] Makeutusaineet: haitat, vaikutukset insuliiniin? Stevia vs. aspartaami.
[57.40] Kilpirauhanen ja jodi.
[64.31] Jaskan ja Ollin tulevia tapahtumia, luentoja, artikkeleita ja muita settejä. Superfoodit.

Podcastissä mainittuja linkkejä:

Närästyksestä Chris Kresser GERD.

Ollin mainitsema kilpirauhastutkimus.

Cordainin hedelmien fruktoosipitoisuustaulukko.

Light weight baby! Ronnie Coleman.

21 vastausta kenelle “Helsinki Paleon Podcast 3. jakso”

 1. Nina #

  Kiitosta vaan! Tuntihan meni taas ihan hujauksessa:) Hei vielä askarruttaa, että mikä on meininki hamppuproteiinin suhteen?

  01/02/2012 at 22:29 Reply
 2. Ossi K #

  Tosta maidosta vielä, puhuitte pitkälti teollisesta maidosta, mutta mitä mieltä olette raaka-maidosta suoraan tilalta haettuna, varsinkin jos tarkotuksena on kasvaa?

  03/02/2012 at 20:49 Reply
  • Moi Ossi, mä näkisin että raakamaito on siihen tarkoitukseen ok, varsinkin jos sitä sietää eikä tule oireita. Jos taas on minkäänlaisia ongelmia terveyden kanssa ja varsinkin autoimmuuniongelmaa, en silloin käyttäisi.

   05/02/2012 at 22:39 Reply
 3. Moikka.

  Mikä on nimeltään palautusjuoma mistä Olli puhuu?

  11/02/2012 at 10:42 Reply
  • Moi, oon käyttänyt siis UFS R2 palautumisjuomaa. Parempaa ei ole tullut vastaan.

   Kys. valmisteessa ei ole hiiihydraatteja, joten ne suosittelen tankkaamaan treenin jälkeen myöhemmin (1-2h sisällä) kiinteän ruuan muodossa (esim. juurekset).

   12/02/2012 at 14:16 Reply
 4. ile #

  Oli taas tosi mielenkiintoista kuunneltavaa, kiitti vaan! Jutussa mainittu riisiproteiini on RAW-food osastoa, joten siinä on varmaan kohtuullisesti myös antiravinteita. Mitä mieltä olette sen säännöllisestä (jopa päivittäisestä) käytöstä. Itselleni se vaikuttaa sopivan hyvin koska mitään ongelmia ei ole ilmennyt mutta millainen riski se on suolistolle pidemmän päälle?

  Entä hamppuproteiini, onko ongelmaton jos ei huomaa negatiivisia vaikutuksia vai kannattaako vältellä ettei niitä tule pitkässä juoksussa?

  11/02/2012 at 21:47 Reply
 5. Moro Ile, kiitos kommentistasi!

  Riisiproteiinissa ei ole tietääkseni antiravinteita, koska kyseinen tuote on hyvin idätetty (sprouted). Idättämisestä lisää mm. täällä:
  http://www.precisionnutrition.com/all-about-sprouting

  Uskoisin että kys. riisiprotsku toimii myös päivittäisessä käytössä juurikin tämän vuoksi. Tosin tämä kannattaa aina kokeille henkilökohtaisesti, kaikki valmisteet eivät sovi kaikille, vaikka olisivat kuinka “superfood” (esim. maca, josta voi herkille tulla ilmavaivoja). Eli en usko, että tästä tulee suolistollesi minkäänlaista ongelmaa idätyksen ansiosta (gluteenia, soijaa tai kaseiiniahan tuotteessa ei ole).

  Hamppuproteiinia en ole itse käyttänyt enkä sen tarkemmin sitä tutkinut, mutta mitä tässä nyt on tullut vastaan, niin hamppuproteiinin aminohappoprofiili on vajaavainen eli ei ole mitenkään optimaalinen, jos vertaa riisiproteiiniin (puhumattakaan herasta). Toki jos haluaa kokeille, niin eihän siinä mitään, mutten näe että hinta/laatu-suhde tässä on lähimainkaan kohdallaan. Ts. jättäisin ainakin itse kokeilematta, koska minkäänlaista lisäarvoa tästä ei mielestäni saada.

  12/02/2012 at 14:31 Reply
 6. Jonsa #

  Kiitos! Hienoa työtä nää sivut ja kaikki!! =) Siis mä oon aivan hurahtanu. ;) Kohta vuosi tullut enemmän ja vähemmän syötyä hiilaritietoisesti raskausdiabeteksen herättelemänä. Reilu 10kg lähti heti alkuun. Nyt vauvalla paha maitoallergia, joka ajanu miettimään näit asioita uudestaan. Mikä oliskaa sen mukavampaa ja helpompaa jos koko perhe vois syödä samaa ja terveellistä ruokaa. Mielelläni luen ja kuuntelen lisää asiaa maidosta, jos sellasta tänne ilmaantuu. Oliko noista kaikista kirjoista ja tutkimuksista, mitä mainitsette nois podcastingeis, linkit jossaki? Esim se metabolinen oireyhtymä juttu jossa kaikki parani ja entä se kirja jossa oli paleosta naisille ja lapsille?

  17/02/2012 at 12:18 Reply
 7. eetu #

  Miksi raakamaito on parempi vaihtoehto jos maidon sisältämät kasvutekijät ovat niin vaarallisia? Miksi näistä asioista ei puhu kuin kourallinen ihmisiä koko pallolla vaikka kyse on väestön terveyden kannalta mullistavista asioista (pliis, ei mitään salaliittoteorioita lääkeyhtiöistä ja Pekka Puskasta)?
  Mitä mieltä olette Jussi Riekin blogikirjoituksesta (http://www.jussiriekki.fi/paleodieetti/)? Kommenttiosiosta löytyy linkkejä mielenkiintoisiin clippeihin. Lektiineistä ja antiravinteista löytyy yhtä vakuuttavaa juttua kuin itse Cordainilta. Viljojen yhteys autoimmuunisairauksiin saa kyytiä siinä missä myytti alkuperäiskansojen terveydestäkin. Olisi ihan kiva kuulla asiallisia ja hyvin perusteltuja mielipiteitä. Ja kannattaahan näitä asioita välillä katsoa toisestakin suunnasta ettei tule ihan sokeaksi.

  21/02/2012 at 22:45 Reply
 8. Eetu viittaa kommentissaan Jussi Riekin blogikirjoitukseen. Alla pari kommenttia blogikirjoituksen keskeisiin väittämiin:

  ”Loren Cordainin suosittu The Paleo Diet -kirja starttaa mahtipontisesti sloganilla:
  Pudota painoa ja terveyhdy nauttimalla ruokia, joita sinut on suunniteltu syömään.
  On ristiriitaista viitata evoluutioon nojaavassa selitysmallissa kreationistiseen ihmisen suunnitteluun. Tieteellinen maailmankatsomus ei tue käsitystä, että ihmistä olisi suunniteltu tai luotu yhtään mitenkään tai mihinkään.”

  Oletan että tosiasiassa Riekki tietää hyvin, että Cordain ei tarkoita yllä suunnittelulla sitä mitä kreatioinistit tarkoittavat (se käy selkeästi ilmi kirjan asiayhteyksistä), vaan nimenomaan sitä millaiseksi ihminen on kehittynyt evoluutioon myötä. Tieteellinen maailmankatsomus perustuu evoluutioon ja siihen perustuu myös paleo elämäntapana. Kaikki lajit kehittyvät evoluution myötä hyödyntämään ympäristön resursseja (mm. ruoka) koko ajan tehokkaammin (ja samaan aikaan ruuassa eli kasveissa ja eläimissä kehittyy puolustusmekanismeja, jotta ne eivät tulisi syödyksi). Lajit kehittyvät myös selektiiviksi, jotkut ruuat ovat toiselle lajille myrkky ja toiselle herkku. Evoluutioon kuuluu keskeisenä sopeutuminen ympäristöön ja tämän osana on sopeutuminen ympäristössä tarjolla olevaan ravintoon. Sopeutuminen vie aikansa ja riippuu monesta asiasta mm. evolutiivisesta paineesta eli kuinka välttämätöntä lajille on sopeutua johonkin asiaan ja siitä, kuinka runsaslukuinen ja laajalle levinnyt laji on kyseessä. Ihmisellä arvioidaan tuon sopeutumisen kestävän keskimäärin 50 000 vuotta eli niihin aikoihin syntyneet sopeutumat alkavat olla nyt ”vakiokamaa” ihmisessä. Tätä sanotaan evolutiiviseksi viiveeksi. Viljelys ja karjanhoito alkoivat noin 10 000 vuotta sitten ja toi ihmisen ruokavalioon ravintoaineita, joita siellä ei aiemmin käytännössä ollut, erityisesti viljat ja maitotuotteet. Sopeutumien on siksi vasta aivan alussa. Maidon osalta sopeutuminen on ollut hiukan nopeampaa kuin viljan, koska siihen kohdistuu kovempi evolutiivinen paine. Maitoa jatkuvasti juova laktoosi-intolerikko on lisääntymisikään tullessaan hiukan huonommassa hapessa kuin maitoa kestävä kilpakosija. Mutta tämäkin sopeutuminen on vielä pahasti kesken, koska maitoa huonosti sietäviä on niin paljon jopa runsaasti maitoa käyttävissä kansoissa.

  ”Tiedämme hyvin, että liikunta, riittävä yöuni, stressin vähentäminen ja tuore ruoka edistävät terveyttä. Tämä käsitys ei tarvitse tuekseen keinotekoisia tarinoita.”

  Riekkikin on siis sitä mieltä että paleo toimii elämäntapana. Mutta se ei hänen mielestään ilmeisesti johdu siitä, että ihminen on evolutiivisesti kehittynyt sellaiseksi, että sen kuuluukin toimia? Tässä sopii siteerata yhtä arjen suosikkilausahdusta: ”Toimii käytännössä, mutta toimiiko myös teoriassa!” Paleo nimenomaan toimii käytännössä sen tähden, että sillä on niin vahva teoreettinen pohja eli koska se ehdottomasti toimii myös teoriassa. Ja se teoria pohjautuu evoluutioon.

  Vielä pari huomiota:

  Riekki kommentoi hiukan vähätellen antinutrientti-asioita, mutta tietänee ravintoterapeuttina itsekin, että kasvissyöjille suositelllaan hiukan korkeampia hivenainesaanteja ruokavaliossa. Se johtuu nimenomaan antiravinteista, jotka haittaavat ruuansulatusta tai hivenaineiden imeytymistä

  Koisokasvien mahdollinen välttely ei johdu siitä että ”ne ovat jalostettuja”, vaan siitä että niissä saattaa olla haitallisia glykoalkaloideja, mm. solaniineja. Sekin olisi selvinnyt hiukan paleo-asioita lukemalla.

  Ehkä Riekin ennen seuraavan bloginsa kirjoittamista kannattaisi tehdä taustatyöt hiukan huolellisemmin, varsinkin jos haluaa käyttää sellaisia heittoja kuin hänen bloginsa lopussa: “Paleomiinukset: Pseudotiedettä, argumenttivirheitä ja johdattelua pursuava markkinointi”.

  Oleellisinta kuitenkin, että paleon toimivuudesta vallitsee yksimielisyys :)

  23/02/2012 at 14:23 Reply
 9. eetu #

  Entäs tämä maito ja kasvutekijät? Miksi raakamaito olisi parempi vaihtoehto? Riekin kirjoituksessa ehkä mielenkiintoisempia olivat kommentit ja niiden liitteet yms. videot. Alkuperäiskansoja koskevat terveysmyytit sekä viljoihin liittyvät autoimmuunisairaudet ovat melko ristiriitaisia väittämiä?

  23/02/2012 at 17:26 Reply
  • Jaakko Savolahti #

   Terve Eetu,

   Raakamaidossa on käsittääkseni samoja kasvutekijöitä kuin prosessoidussakin, eli niiden osalta raakamaito ei kai ole parempi vaihtoehto. Muuten kyllä ja ehkä sille siten voi olla omat paikkansa, esimerkiksi urheilijoille. Mutta et varmastikaan jää ilman mitään tärkeitä ravintoaineita vaikka et paleoruokavalioon raakamaitoa lisäisikään ja saattaa olla että voit paremmin ilman sitä.

   Mun take home Riekin tekstistä on se, että hän paheksuu joitain paleon myyntiargumentteja, etenkin jos niiden perusteet eivät ole totaalisesti kiveen hakattuja ainakaan vielä sekä sitä hurmoshenkisyyttä joka osalla porukasta on menossa mukana. Näitä samoja piirteitä löytyy varmasti kaikista ruokavalioista ja siksi on vähän hassua mollata paleota niistä. Yhteenvedosta saa sen kuvan että Riekin mielestä paleo toimii. Sillä kai lopulta on merkitystä :)

   En ole ehtinyt katsomaan videoita enkä pysty sanomaan miten todenmukaisia sen väittämät ovat (eikä mulla välttämättä edes olisi asiantuntemusta niin tehdä). Ilmeisesti niissä todetaan, että maasait ja inuiitit eivät olisi terveitä. Toisissa lähteissä kerrotaan toista… Mutta joka tapauksessa se että Maasait (eivät varsinaisesti ole metsästäjä-keräilijöitä vaan karjaa kasvattavia paimentolaisia, jotka käyttävät maitoa ravintonaan) tai inuiitit (eivät saa juurikaan D-vitamiinia auringosta) eivät olisi terveitä, ei todista sitä etteivätkö metsästäjä-keräilijät yleisesi sitä olisi. Ja mun muodostama käsitys on se, että he olivat varsin terveitä ja elivät länsimaisista taudeista vapaina. Näitä kansoja ja heihin liittyviä tietoja käydään aika hyvin läpi mm. Gary Taubesin Good calories, bad calories kirjassa.

   Paleoruokavalio on ainoa ruokavalio, joka perustuu evoluutioon ja siten sille on löydettävissä vankat perusteet, vaikka kaikkia ihmisen terveyteen vaikuttavia mekanismeja ei vielä tiedetäkään. Tässä muutama hyvä artikkeli asiasta:
   http://chriskresser.com/beyond-paleo-moving-from-a-paleo-diet-to-a-paleo-template
   http://www.pccnaturalmarkets.com/sc/1202/paleolithic_diets.html

   Viljat ja niiden yhteysautoimmuunitauteihin ei ole vielä aukottomasti tieteellisesti todistettua. Mahdollinen mekanismi ja käytännön kokemukset tukevat käsitystä että ne olisivat yhteydessä. Esimerkkejä MS-taudin selättämisestä paleolla http://www.youtube.com/watch?v=KLjgBLwH3Wc ja lähempää http://theprimalwoman.blogspot.com/2011/11/multiple-sclerosis.html

   Nykyisin löytyy tutkimuksia joka lähtöön, siksi melkein mitä tahansa näkemystä pystyy perustelemaan tutkimusnäytöllä. Paleon ehdoton vahvuus on sen pohjautumisessa evoluutioon. Tähän kun yhdistää tiedot alkuperäiskansojen terveydestä, relevantin tieteellisen tutkimuksen (josta on helpompi ottaa selvää paleoviitekehykseen nojautuen) ja käytännön kokemukset mitä moninaisimpien vaivojen ja ongelmien paranemisesta tai lieventymisestä siirryttyä paleoruokavalioon on kasassa sellainen paketti, jota mun mielestä mikään muu ruokavalio ei täytä. Tartteeko siitä tehdä uskontoa ja vetää ehdottomia rajoja ja olla fanaattinen? Ei tietenkään.

   Edelleen Robb Wolfin lanseeraama “see how you look, feel and perform” on erittäin hyvä ja arvokas ajatus. Kokeile itse miltä tuntuu eri ruokavaliolla ja tee siitä omat johtopäätöksesi :)

   24/02/2012 at 13:48 Reply
 10. eetu #

  Kiitos vastauksesta.

  Voisin vielä valoittaa omaa näkemystäni aiheesta. Jos vähemmän ravintorikkaat viljat vaihdetaan ravintorikkaisiin kasviksiin, ruokavalion proteiinimäärää lisätään (oletuksena että se on ollut liian alhainen) ja panostetaan muutenkin ravinnon alkuperään sekä laatuun, niin tietysti terveys ja kondis paranee. Se ei kuitenkaan tee viljoista sairauksia aiheuttavaa “myrkkyä” tai ihmiselle sopimatonta ravintoa. Suurimmalle osalle maapallon asukkaista vilja on varmasti hyvä energian lähde osana monipuolista paljon kasviksia ja riittävästi proteiinia sisältävää ruokavaliota. Keliakiaa tms. sairauksia sairastaville se ei sovi. Ilmeisesti kyseistä tautia sairastavia on muutamia prosentteja enemmän koko väestössä kuin on diagnosoitu, mutta kyse on kuitenkin pienestä vähemmistöstä.
  Paleo on hyvä ja toimiva ruokavalio yksinkertaisissa raameissa. En kuitenkaan pidä siitä että viljoja demonisoidaan melko epätieteelliseltä pohjalta.

  Toinen asia mikä hieman ärsyttää on tämä uusin muotisana “krooninen kardio”. Tuntuu vähän hullulta sanoa hyväkuntoiselle ja terveelle hiihtoa harrastavalle ihmiselle, että toi on oikeesti aika vaarallista. Uskon kuitenkin että ihminen elää varmasti terveemmin jos se harrastaa vain “oikeaa luolamiesliikuntaa”. Mutta alkaako tämä täydellisen terveyden tavoittelu mennä jo vähän överiksi? Eikö elämästä voisi nautiskella pelaten futista jos sitä rakastaa ja syödä vähän pastaakin jos sitäkin rakastaa? Liiallinen täydellisen superterveyden tavoittelu voi johtaa siihen että eletään siinä omassa turvallisessa “kasvihuoneessa” turvassa maailmalta ja elämä jää elämättä. Kaiken lisäksi siitä elämästä tulee todella pitkä ;).

  MS-taudista puheenollen tuolta Riekin kirjoituksen kommenteista löytyy tällainen kirjoitus linkkeineen:
  “MS-tauti on kirjallisuudessa todistetusti parannettu yhden ainoan kerran Roy Swankin toimesta. Kyseessä oli vähärasvainen vegaanidietti, ja suurin osa kaloreista tuli viljoista. Tutkimuksen mukaan tyydyttynyt rasva on syypää tautiin. Mieheltä tulee piakkoin uutta paperia aiheesta.”

  24/02/2012 at 14:33 Reply
  • Jaakko Savolahti #

   Moikka Eetu,

   Kyse ei ole mistään demonisoinnista, vaan tämän hetken parhaaseen käsitykseen perustuvasta suosituksesta käyttää ravintona jotain muuta kuin viljoja. Viljoista löydät rutkasti lisää tietoa Helsinki Paleon sivuilta: http://www.helsinkipaleo.com/2011/06/onks-viljoi-nakyny/ ja http://www.helsinkipaleo.com/2011/06/onks-viljoi-nakyny-osa-2/

   Keliakian lisäksi on tunnistettu gluteeniherkkyys, josta lisää esim tässä tekstissä: http://online.wsj.com/article/SB10001424052748704893604576200393522456636.html

   Ehkä autoimmuunitautien yhteys viljoihin ei ole vielä täysin todistettu satunnaistetuilla, placebo-kontrolloiduilla, tuplasokko-testeillä, mutta uskon että niitä tulee lähiaikoina. Siihen antaa viitteitä mm. tämä kirjallisuuskatsaus, jossa maailman johtava keliakia/gluteenitutkija A. Fasano käy läpi autoimmuunitauteja ja niihin liittyvää vuotavan suolen oireyhtymää. Fasano esittää, että autoimmuunitauteja ei voi puhjeta ilman vuotavaa suolenseinämää. Ja vuotavan suolen oireyhtymää aiheuttavat nimenomaan viljat, myös gluteenittomat.

   Fasanon tekstissä käydään läpi myös MS-tauti ja sen yhteys vuotavaan suoleen. Tämä on mun näkemyksen mukaan mielekäs mekanismi, toisin kuin viittaamiesi tutkimusten johtopäätös, että syypäänä olisi tyydyttynyt rasva ja sen aiheuttama tulehdus (Riekin sivun kommenttien ja tutkimusartikkelin tiivistelmän mukaisesti, mulla ei ole pääsyä koko teksteihin). Tämä ei ole mun käsityksen mukaan uskottavaa, koska tyydyttyneen rasvan ei todellakaan pitäisi olla tulehdusta aiheuttavaa, eikä autoimmuunitautien syynä pidetä tulehdusta itsessään vaan vuotavaa suolta. Lisäksi toinen tutkimuksista viittaa epidemiologisista tutkimuksista saatuihin tilastollisiin korrelaatioihin. Epidemiologisista tutkimuksista ei voi vetää syy-seuraus johtopäätöksiä. Niitä voi käyttää hypoteesien luomiseen, jotka siten pitää osoittaa mekanismien kera kliinisissä tutkimuksissa. Näitä epidemiologisia ”liha aiheuttaa sitä ja tätä tautia”-tutkimuksia on pilvin pimein, mutta niiden tosiasiallinen todistusarvo on nolla ilman kunnollisten ja uskottavien mekanismien esittämistä. Tästä lisää aiemmassa kommentissani toiseen tekstiin.

   Kroonisen kardion fysiologiset vasteet (esim. kohonneet kortisolitasot ja lisääntynyt oksidatiivinen stressi) ovat hyvin tunnettuja ja niiden vaikutukset eivät ole terveyttä edistäviä.

   On varmasti vaarana että osalla terveysajattelu menee överiksi ja he rakentavat mainitsemasi kasvihuoneen. Kuitenkin, jos vähänkään tunnet filosofiaani, tiedät että mä olen totaalisesti ylimääräistä stressaamista ja ruokavaliosta jännittämistä vastaan. Jotkut asiat käsitykseni mukaan vain eivät ole terveellisiä ja siksi en niitä suosittele. Kukin tavoittelee juuri sellaista terveyttä kuin haluaa ja tarvitsee. Toisille se voi tarkoittaa 80/20 sääntöä tms. ja toisille supertiukkaa autoimmuuniversiota paleosta, jotta heidän MS-tautinsa pysyy aisoissa. Ja ruokavalion lisäksi terveyteen vaikuttaa valtava skaala muitakin asioita, joista osasta olen kirjoitellut esim. Hyvinvointihaasteeseen liittyen.

   Tähän liittyen olen kanssasi sitä mieltä, että jos rakastaa hiihtää täysillä joka päivä, niin hiihdä ihmeessä. Ei se rakkaus silti valitettavasti poista niitä kroonisen kardion fysiologisia vaikutuksia. Jalkapallo ja muut vastaavat lajit sen sijaan eivät ole kroonista kardiota, vaan enemmänkin intervallitreenejä joihin useimmiten yhdistyy hyvä fiilis ja sosiaalinen aspekti ja siten ne ovat enemmänkin kuin suositeltuja.

   Oletko Eetu itse kokeillut olla paleolla 30 päivää? Voimme argumentoida loputtomiin erilaisilla tutkimuksilla kukkoillen ja relevantista tieteestä vääntäen pääsemättä asiassa yhtään eteenpäin ja siksi pidän edelleen omakohtaista kokemusta todella tärkeänä. Tässäkin asiassa.

   02/03/2012 at 18:11 Reply
 11. eetu #

  Kiitos taas kattavasta vastauksesta.

  Olen kokeillut paleota enemmän ja vähemmän tiukasti parin vuoden ajan. Se toimii jonkin aikaa mielestäni hyvin, kuten moni muukin ruokavalio jossa rajoitetaan syömistä radikaalisti (keskiverto sukankuluttaja saa varmasti 70% ravinnosta viljoista joten niiden rajoittaminen muuttaa ruokavaliota aina parempaan suuntaan. Sama juttu karppauksessa. Suurin osa syö ihan liikaa hiilareita joten niiden rajoittaminen muuttaa ruokavaliota lähes aina parempaan suuntaan). Pitkäaikaisena ruokavaliona se on mielestäni liian “sitova” ja häiritsee mm. sosiaalista elämää ja matkustelua.

  Psykologiselta puolelta katsottuna paleo onkin aivan päinvastaista touhua kuin oikeilla luolamiehillä. Luolamies söi kaiken mitä löysi tai sai kiinni. Tämän päivän trendikäs paleomies joutuu välttelemään lähes kaikkea ympärillä olevaa ravintoa. Melko stressaavaa mielestäni.

  Eikö sinua häiritse se että näitä lääkäreitä jotka ovat aivan varmoja viljojen haitoista on vain muutama. Tuhannet muut lääkärit ja tutkijat ovat asioista eri mieltä.

  Menee vähän jankuttamiseksi, mutta olen kiinnostunut omasta terveydestäni eikä tässä enää tiedä keneen uskoisi.

  03/03/2012 at 18:01 Reply
 12. eetu #

  Tuo runsas punaisen lihan kulutus askarruttaa myös. Vaikka punaisen lihan syönnin ja syövän yhteydelle ei ole löydetty selittävää mekanismia on mielestäni tyhmää syödä sitä moninkertaiset määrät suosituksiin nähden. Olet kritisoinut sitä ettei tutkimuksissa havaitulla korrelaatiolla ole mitään arvoa jos ei ole selittävää mekanismia. Lihan ja lisääntyneen syöpäriskin välille näyttäisi jatkuvasti löytyvän lisää näyttöä. Tuntuu hullulta vähätellä tätä yhteyttä koska selvää mekanismia ei ole vielä löydetty. Kun se joku päivä löydetään, niin mitäs sitten? Ruvetaan väittämään ettei kyseinen tutkimus ole riittävän hyvä :). Paleo ja karppauspiireissä tämä oman totuuden puolustelu on tosi voimakasta. Mitään tutkittua asiaa ei voida myöntää merkittäväksi jos se sotii omaa käsitystä vastaan.

  05/03/2012 at 16:47 Reply
 13. Jonsa #

  eetu, tavallaan oikein hyvin ymmärrän tuon sun ajattelus ja kyseenalaistamisen. Pakkohan se on, ettei ihan kaikkea usko mitä ympärillä väitetään ja on tosi tervettä ajatella itse.

  Kuitenki tuli nyt mieleeni tuosta viimeisestäsi, että eikös se ole oma keho ja oma vointi joka sen viimeisen sanan sanoo? Mun mielestä ihmisen kroppa on hyvin viisas ja kertoo kyllä mitä milloinkin tarvitsee ja mikä on hyväksi, kunhan vaan osaa pysähtyä ja kuunnella. <3

  Ite oon pikkuhiljaa tässä alotellut paleoa ja ajattelen sen niin, ett paras testi kait on pitää tiukka linja esim. sen 30 päivän ajan ja pysyä visusti sallituissa "aineissa" ja sitten varovasti jonkin aikaa kokeilla niit yksittäisiä ruoka-aineita(viljat, maitotuotteet), joita ehkä kaipaa ja vetää siitä sitten johtopäätökset ett sopiiko se mulle vai ei…

  Tälläsiä ajatuksia keskustelunne herätti. =D

  05/03/2012 at 23:43 Reply
  • Jaakko Savolahti #

   Eetu,

   Mun mielestä paleo ei häiritse sosiaalista elämää tai matkustelua tippaakaan. Syön viikoittain ulkona ja aina löytyy sopivaa paleosyötävää oli kyseessä sitten pikaruokala, lounasmesta tai laadukas ravintola. Samoin lomareissuilla pystyy helposti vetämään paleota jos haluaa tai jos tarvitsee.

   Luolamies ei tosiaankaan syönyt kaikkea mitä löysi. Hänellä oli vastassaan myrkyllisiä kasveja, vaarallisia eläimiä jne. joiden keskellä hänen piti tehdä järkeviä valintoja pysyäkseen hengissä. Siinä mielessä musta hyvin samanlaista kuin nykyihmisellä, jonka kauppareissulla vaanivat vaarat monella hyllyllä ja pitää osata valita sieltä väleistä ne oikeat ja ”ei myrkylliset” ruuat ;)

   Vallitseva paradigma valitettavasti korostaa viljojen ja vaikkapa kroonisen kardion terveyttä ja sen muuttamisessa toki menee aikaa. Kysy joltain lääkäriystävältäsi kuinka paljon he saavat opetusta ruokavaliosta ja sen terveysvaikutuksista lääkiksessä. Määrä on todella vähäinen. Ei siis ole lääkärien ”vika” että he eivät ole koulutuksensa puolesta kärryillä terveellisen syömisen osalta.

   Ensin valittelet paleon epätieteellisyyttä ja sitten vetoat virallisiin suosituksiin? Mihin tieteeseen ne perustuvat? Eivät mihinkään. Ne ovat ”asiantuntijaryhmien” suosituksia. Tässä surkuhupaisa esimerkki asiasta: http://ravitsemusjaterveys.wordpress.com/2010/10/04/thl-tuhannet-tutkimukset-kutistuivat-15-tutkimukseen/

   Mä en tiedä mitä paleopiirejä sä seuraat, mutta ne lähteet joita mä seuraan viilaavat jatkuvasti kantaansa kun uutta tietoa tulee (esim. Robb Wolf, Chris Kresser, Mat Lalonde). Mitään tutkittua asiaa ei voida myöntää merkittäväksi jos se ei sitä kriittisesti tarkastellen ole. Järkevien argumenttien pohjaksi ei voi valita epäpätevään tieteeseen pohjautuvia perusteettomia väittämiä. Sillä ei ole mitään tekemistä oman totuuden puolustelun kanssa.

   Valitettavasti sä eetu et tule löytämään lopullista totuutta tähän ruokavaliokysymykseen mistään. Sen verran kompleksisesta ja monimutkaisesta asiasta on kyse. Meidän tiedot siitä, mitkä kaikki asiat ihmisen terveyteen vaikuttavat, ovat vielä melko alkeellisia. Senkin takia paleoviitekehys on mun mielestä järkevin lähestymistapa hyvinvointia tarkastellessa ja sen takia se edustaa mulle ”tämän hetken totuutta”. Tämä ”totuus” tietysti elää koko ajan kun uutta tietoa kertyy. Perustelut paleolle ovat:
   – evoluutionäkökulma. Paleo on ainoa ruokavalio joka tukeutuu evoluutioon ja kuten evoluutiobiologi Theodosius Dobzhansky aikanaan totesi: ”Nothing in biology makes sense except in the light of evolution”. Tästä Cordain jatkoi loogisesti “Nothing in nutrition makes sense except in the light of evolution”.
   – luonnonkansojen terveys
   – relevantti tieteellinen tutkimus
   – käytännön kokemukset

   Jos löydät jostain perustellumman paketin ruokavalion koostamiseksi, toimi ihmeessä sen mukaan.

   Jonsa,

   Samaa mieltä kropan viisaudesta sillä pienellä huomiolla, että tarkastelee riittävän pitkää jaksoa, kuten mainitsemaasi 30 päivää ja tekee sen perusteella johtopäätöksiä. Hetkittäisten himojen kuuntelu ei varmaankaan johda fiksuun tulokseen: “Hmmm, mieleni tekee karkkia ja olutta, kroppani taitaa kertoa minulle että niistä saan juuri nyt tarvitsemani ravinteet” :) (enkä siis meinaa että sä tota tarkoititkaan!)

   06/03/2012 at 10:11 Reply
 14. eetu #

  Oman kehon kuuntelukaan ei ole ihan niin yksinkertaista. Kun aikaoinaan jätin viljan pois, tunsin oloni tosi hyväksi. Viljoja syödessäni tuli “oireita”. Luin paljon tietoa paleosta ja olin aivan liekeissä, ihmettelin miten tätä ei olla keksitty aiemmin? Erään tutun lääkärin kanssa tuli juteltua aiheesta ja hän hieman kyseenalaisti tuntemuksiani. Ihminen voi saada oireita jos hän oikeasti uskoo niihin. Samalla tavalla toiset saavat myönteisiä vaikutuksia lääkkeistä tai hoidoista joilla ei ole oikeasti mitään vaikutusta (placebo). Kun nyt olen alkanut kyseenalaistamaan näitä viljojen haittoja ja syömään niitä vähäisissä määrin, ei näitä “oireita” ole enää tullutkaan!

  Ehkä ne positiiviset jutut joita koemme paleolle siirtyessä eivät johdukkaan niistä “huonoista” jutuista jotka jäävät pois. Vaan niistä hyvistä jutuista joita lisäämme ruokavalioomme. Olo kohenee varmasti kun lisäämme laadukasta proteiinia, korjaamme omega3 tasot, lisäämme kasviksia ja hedelmiä jne. Oli sitä viljaa mukana tai ei.

  06/03/2012 at 09:58 Reply
 15. Laura #

  Eetu, hyvä kun pohdit ja kyseenalaistat. Omasta puolestani voin sanoa, että placebo ei pysty selittämään itselläni kuukautiskipujen ja vatsavaivojen loppumista, koska vatsavaivojen loppumisen mahdollisuudesta en tuolloin ollut edes tietoinen, ja kuukautiskipuja ja -kivuttomuutta en ole ajoituksen yllätyksellisyyden vuoksi pystynyt odottamaan. Myös monilta keliakiadiagnosoiduilta on heidän yllätyksekseen kadonnut monenlaisia vaivoja gluteenin jättämisen jälkeen.

  Itse uskoisin kyllä, että kyse on kokonaisuudesta: sekä siitä mitä EI syö että siitä mitä syö.

  10/03/2012 at 02:16 Reply

Jätä vastaus