Warning: Creating default object from empty value in /home/helsinkipaleo/helsinkipaleo.com/wp-content/themes/boldnews/functions/admin-hooks.php on line 160

Testissä Vivobarefoot Tracker -vaelluskenkä

 

Sain Vivobarefootin maahantuojalta testiin Tracker -vaelluskengän uuden mallin, joka heti ensimmäisellä jalkaan laittamisella vaikutti todella hyvältä. Vivon vaelluskenkämalleja olen käyttänyt jo useita vuosia, ensin Off-Road Hi mallia ja edellisenä kenkänä Trackerin ensimmäistä versiota. Näistä molemmista pidin kovasti ja käytin ne aivan loppuun asti. Uuden mallinen Tracker vaikuttaa vielä paremmalta sen varpaiden ja päkiän kohdalta leveämmän lestin takia. Siinä pitäisi myös olla aikaisempia malleja kestävämpi pohja, uusi niin sanottu firm ground -pohja. Pohja on yleensä ollut se, joka omissa kengissäni on ensimmäisenä mennyt rikki, kun se on kovassa käytössä ja paljon kävellessä kulunut kantapään alta puhki.

Paljasjalkakengät mielletään usein treenikengiksi tai ulkonäöltään erikoisiksi, mutta Vivon Tracker tarjoaa ainakin omaa silmääni miellyttävän vaihtoehdon ympärivuotiseen arkikäyttöön.

Ihmisen jalka on huikea biomekaaninen huipputuote, joka toimii hienosti kaikissa tilanteissa, joissa ihminen on sitä historiansa aikana käyttänyt. Ongelmia syntyy, kun jalan luonnollista toimintaa häiritään moderneilla kengillä, jotka ovat liian ahtaat tai väärän muotoiset. Yleensä niissä on myös jäykkä pohja, joka ei anna jalan toimia normaalisti tai keinotekoinen kantakorotus, joka laittaa jalan epänormaaliin asentoon. Paljasjalkakengissä jalalla on mahdollisuus toimia ainakin lähempänä sitä luonnollista ja hyvää tilaa, joka jalalla ilman kenkiä liikuttaessa on. Paljasjalkakenkä on joustava, sen pohja on ohut, siinä ei ole kantakorotusta ja se tarjoaa leveän lestin, jossa riittää varpaille tilaa liikkua. Uusien paljasjalkakenkien avulla näistä eduista pääsee nykyään onneksi nauttimaan myös talvella.

Uuden Trackerin ominaisuuksia

Trackerin leveä lesti antaa päkiälle ja varpaille tilaa liikkua. Useimmissa kengissä ei ole näin hyvää tilannetta. Tee normaaleille kengillesi seuraava testi: ota kengästä pohjallinen pois, laita pohjallinen lattialle ja seiso sen päällä paljaalla jalalla. Mahtuvatko kaikki varpaasi olemaan mukavassa luonnollisessa asennossa pohjallisen päällä? Entä päkiä, tuleeko se selvästi yli pohjallisen reunoilta? Jos näin käy, on myös itse kenkä sinulle liian pieni tai ahdas.

Uusi firm ground -pohja: Trackerien pohja on ohut ja liikkuva, mutta silti napakka ja teräviltä kiviltä suojaava. Siinä tuntuisi olevan myös sen verran iskunvaimennusta, että pitkäkään kävely asfaltilla ei saa kantapäitä kipeytymään. Tuntuma kalliolla kävellessä on aluksi vähän kova ja liukastumista varoo, mutta kokemuksieni mukaan turhaan, koska pohja pitää hienosti vaikka kivet olisivat märkiä. Kovaksi pakkautuneella lumella kävellessä kengät liukastelivat selvästi, mutta niin liukastelevat useimmat muutkin kengät.

Vedenpitävyys: Tracker on vedenpitävä, ainakin osittain. Päiväretkellä suon ylitys onnistui ja tämän artikkelin kuvien ottamisen jälkeen jalat olivat kuivat. Mutta kengän kielen (nauhojen alla olevan läpän) läpi tihkuu kosteus, jos sitä myöten on vedessä liian pitkään tai esimerkiksi pidempään sateessa kävellessä tai pyöräillessä. Tämä on lievä miinus kenkien käytettävyydelle, mutta ei ole aiheuttanut isompia ongelmia omassa käytössäni.

Surkeat nauhat: Vivojen mukana tulevat nauhat ovat surkeat. Ne ovat liian pitkät, eivät pysy kiinni ja menevät nopeasti rikki. Onneksi uusien nauhojen ostaminen ei maksa montaa euroa.

Kolmen kuukauden käytön jälkeen olen todella tyytyväinen VivoBarefoot Tracker -vaelluskenkiin. Ne ovat olleet jalassa lähes päivittäin ja tulevat olemaan käytössä myös läpi talven. Tottakai kunnon pakkaskeleillä ohut pohja tuo omat rajoituksensa käyttöön, erityisesti jos paikoillaan oloa tulee paljon. Villasukan kanssa lämpöä riittää kuitenkin helposti arjen käyttöön. Pidempää, usean päivän vaellusta en ole kengät jalassa ehtinyt vielä tekemään, mutta kokonaisen päivän tiellä, poluilla ja kallioilla kävelyn jälkeen jaloissa ei tuntunut huonoja tuntemuksia ja kengät toimivat moitteetta. Jos haluat käyttää jalan terveyden kannalta suosiollisia paljasjalkakenkiä vuoden ympäri, on Vivon Tracker yksi toimiva vaihtoehto.

Ei vielä kommentteja, ole ensimmäinen kommentoija!

Jätä vastaus