Ajattelin tässä postauksessa avata hieman niitä argumentteja, jotka saivat mut vakuuttumaan paleoruokavalion järkevyydestä. Olen kai osittain pohjimmiltani skeptinen tutkijanörtti, joka vaatii selkeät ja uskottavat perustelut esitettyjen argumenttien tueksi. Välillä tämä kuulemma käy vähän raskaaksi lähimmäisilleni… Mutta siitä oli toisaalta hyötyä tutkijan työssäni, jolloin pidin erityisesti kirjallisuuskatsausten tekemisestä ja niihin liittyvän aineiston keräämisestä ja analysoinnista.
Evoluutiobiologia
Olennaisin perustelu paleoruokavaliolle on sen pohjautuminen evoluutiobiologiaan. Geenit määrittelevät kaikkien elävien olentojen tarpeet unen, ravinnon ja liikunnan suhteen. Näin on myös ihmisellä. Geenit taas muokkautuvat ja valikoituvat luonnonvalintaan perustuvan evoluution kautta vallitsevaan ympäristöön soveltuviksi. Ne yksilöt, joiden geenit ovat soveltuvimpia selviytymään kyseisessä ympäristössä, jatkavat sukuaan ja siten heidän geeniperimänsä siirtyy eteenpäin.
[quote float=”right”]Tuntuu itsestään selvältä, että leijonille syötetään eläintarhassa lihaa ja seeproille heinää.[/quote]Evoluutio on biologian perusparadigma, jonka kautta kaikkia biologisia tapahtumia ja olentoja, kuten ihmistä ja sen hyvinvointia, tulisi tarkastella. Evoluutiobiologi Theodosius Dobzhansky aikanaan (vapaasti suomennettuna) totesikin: “Mikään biologiassa ei ole järkevää, paitsi jos sitä tarkastelee evoluution kautta”. Tämän lauseen Loren Cordain väänsi loogisesti kirjassaan The Paleo Answer muotoon “Mikään ravitsemuksessa ei ole järkevää, paitsi jos sitä tarkastelee evoluution kautta”. Tämä on asia, jonka itse ymmärsin vasta paleoon tutustuttuani. Olin jo pidempään pohdiskellut, mikä voisi olla ihmiselle optimaalinen ruokavalio ja voisiko se olla erilainen meille Pohjolassa eläville, kuin esimerkiksi Välimeren alueen kansoille, joilla maatalous oli ollut isossa roolissa ruuan tuotannossa jo pidempään. Pohdiskeluistani huolimatta en osannut yhdistää ruokavaliota ja evoluutiota tarpeeksi vahvasti toisiinsa. Ja paleoon tutustuttuani selvisi, että geenimme ovat käytännössä identtiset kivikautisten esi-isiemme kanssa, eli optimaalinen ruokavalio on oletettavasti hyvin saman suuntainen koko maapallon väestölle. Tämä yhteyden puuttuminen evoluution ja ihmisen ruokavalion ja yleisemminkin hyvinvoinnin tarkastelussa on johtanut siihen suohon jossa nyt olemme. Tarkastelemalla ruokavaliota evoluutiobiologiaan perustuen saamme välittömästi vihjeitä siitä, mikä voisi olla meidän lajillemme soveltuvaa syötävää ja mikä ei.
Tuntuu itsestään selvältä, että leijonille syötetään eläintarhassa lihaa ja seeproille heinää, koska niitä ne syövät villinä eläessäänkin. Ne ovat näille lajeille ominaista ruokaa ja sillä ne pysyvät terveinä. Mitä kauemmaksi villistä luonnosta tulemme, sitä vaikeammalta vaikuttaa tämän evoluution kautta muodostuneen ruokavalion ja hyvinvoinnin välisen yhteyden ymmärtäminen. Esimerkiksi koiranruoka poikkeaa isosti siitä mitä koirat villinä söisivät ja olettaisin, että tämä on yksi syy sille, miksi koiratkin kärsivät nykyään diabeteksesta. Ihmisten kohdalla olemme yleisesti vielä enemmän kujalla siitä, mikä voisi olla järkevää ravintoa ja mikä ei. Jos ravitsemussuosituksissa olisi ymmärretty ottaa huomioon evoluutionäkökulma (joka esimerkiksi eläintarhaeläimiä ruokittaessa vaikuttaisi olevan itsestäänselvyys), emme mitä luultavimmin olisi tilanteessa, jossa yli 70% ravinnosta tulee ruuista, jotka eivät ole lajillemme ominaisia. Emmekä siten varmasti olisi länsimaissa näin sairaita.
Luonnonkansojen terveys
Perustuen useisiin tietolähteisiin, kuten antropologisiin ja historiallisiin aineistoihin sekä tieteellisiin tutkimuksiin, metsästäjä-keräilijät ja muut luonnollista elämäntapaa noudattavat kansat ja heimot ovat vanhaan ikään asti käytännössä vapaita kroonisista sairauksista ja he ovat ulkonäöltään urheilullisia, lihaksikkaita ja vähissä rasvoissa. Jos näiden kansojen edustajat ryhtyvät elämään länsimaisen elämäntavan mukaisesti ja syömään omasta luonnollisesta ruokavaliostaan poikkeavaa ruokavaliota, alkavat länsimaiset krooniset sairaudet vaivata heitäkin. Vaikuttaisi siis, että modernin maailman mukanaan tuomien elämäntapojen ja ruokavalion suuri poikkeama siitä ympäristöstä, johon geenimme ovat tottuneet, on useimpien kroonisten tautien taustalla.
Relevantti tieteellinen tutkimus
Paleosta itsestään ei ole vielä tehty montaakaan tutkimusta, mutta ne jotka on tehty, ovat jo osoittaneet sen olevan erittäin tehokas ruokavalio elämäntapasairauksien hoidossa. Ésimerkkeinä on vaikkapa tämä, jossa paleoruokavaliota noudattaen parannettiin 12 viikossa 22 ylipainoista koehenkilöä metabolisesta oireyhtymästä. Tai tämä, jossa paleoruokavalio päihitti suositusten mukaisen ruokavalion sydänsairauksien riskitekijöiden muuttumisen osalta.
Kolme isoa asiaa terveyden taustalla ovat ehjä suolenseinämä, tulehdus ja insuliinin hallinta. Näistä kirjoitin enemmän Mikä nykymenossa mättää -tekstissä. Paleotyylillä syömällä poistat ruokavaliosta suurimman osan vatsaa ärsyttävistä ja vuotavaa suolta aiheuttavista ruoka-aineista, vähennät tulehdusta ja hallitset helposti insuliinitasoja. Tämän takia kaikki vuotavaan suoleen, tulehdukseen ja insuliinitasoihin liittyvä tutkimus tukee myös paleon terveellisyyttä, vaikka niissä ei itse paleota tutkittaisikaan. Esimerkkinä paleotutkimuksista ja muista asiaa tukevista tuloksista on vaikkapa Cordainin ja kumppaneiden vastine US Newsin ruokavalioraadille.
Puhun relevantista tieteellisestä tutkimuksesta, koska huonosti toteutettuja ja virheellisiä johtopäätöksiä tuottaneita tutkimuksia on nykyään pilvin pimein. Tuntuukin siltä, että tutkimusdataa on nykyisin niin paljon, että sen avulla pystyy perustelemaan mitä tahansa, jos yleisö ei ole valmis, tai sillä ei ole mahdollisuuksia tutustua lähteinä käytettyyn tutkimukseen. Hyvänä esimerkkinä epärelevantista tutkimuksesta on hiljattain uutisoitu tutkimus, jonka mukaan punaisen lihan syöminen lisää kuoleman riskiä. Tämä tulos saatiin muutaman vuoden välien lähetettyjen kyselylomakkeiden tiedoista, eli se on epidemiologinen väestötason tutkimus, jolla ei voida osoittaa syy-seuraus –suhteita, vaan ainoastaan pyrkiä havaitsemaan assosiaatioita. Näissä tutkimuksissa on useimmiten niin paljon johtopäätösten tekoa sekoittavia seikkoja, että niistä on hyvin vaikeaa päätellä yhtään mitään. Tämäkin perusteeton lihan syömisen mukamas negatiivisia terveysvaikutuksia esittelevä epidemiologinen tutkimus ja sen laajalle levinnyt uutisointi osoitettiin tieteellisesti perusteettomaksi Robb Wolfin, Denis Mingerin ja Zoe Harcomben toimesta. Mikään oleellinen tutkimus ei tietääkseni ole osoittanut lihapitoisen ruokavalion haitallisia vaikutuksia terveydelle.
Ymmärryksemme ihmisestä kokonaisuutena on yhä varsin vajavainen, eikä läheskään kaikkeen löydy vielä tieteellisesti pätevää, tutkimuksiin nojaavaa todistusaineistoa. Sen takia tarkasteltaessa aiheita, joista tieteellistä varmuutta ei vielä ole, voi paleonäkökulmaa käyttää apuna pääteltäessä mikä voisi olla terveellistä ja mikä ei.
Käytännön havainnot
Vaikka kaikkea ei olekaan vielä tieteellisesti todistettu, vaikuttaisi paleotyyppinen ruokavalio toimivan käytännössä todella hyvin useiden erilaisten elämäntavoista johtuvien ongelmien ratkaisussa, hoidossa tai ehkäisyssä, oli kyseessä sitten ylipaino, autoimmuunitaudit tai syöpä. Mun kokemuksien mukaan ihmisten hyvinvointi, terveys ja suorituskyky paranevat lähes poikkeuksetta heidän siirtyessään paleoruokavalioon, riippumatta siitä, mitä he ovat aikaisemmin syöneet.
Poimin tähän muutaman tunnetumman esimerkin paleoruokavalion tehosta eri tilanteissa.
Professori Arthur De Vanyn vaimo ja poika sairastuivat 1-tyypin diabetekseen ja De Vany halusi löytää keinon hallita heidän verensokeriaan insuliinin sijaan ruokavalion avulla. Yrityksen ja erehdyksen kautta hän päätyi ruokavalioon, jota kutsuu New Evolution Dietiksi. Tämä on käytännössä vähähiilihydraattinen paleoruokavalio.
Lääkäri ja tutkija Terry Wahls kärsi vakavasta MS-taudista, joka vei hänet rullatuoliin. Wahls perehtyi asiaan ja alkoi omien löydöstensä perusteella muodostaa ruokavaliota, joka parantaisi hänen MS-taudin oireitaan. Ruokavaliosta muodostui paleoruokavalio ja nykyään Wahls kävelee, ratsastaa ja pyöräilee ja hoitaa muita MS-tautia sairastavia kehittämällään ruokavaliolla.
John Welbourn pelasi pitkän uran amerikkalaisen jalkapallon kovimmassa sarjassa NFL:ssa. Uransa aikana Welbourn kehitti tutkimustietoon ja omiin kokemuksiinsa perustuen ruokavaliota, jolla hän pystyisi maksimoimaan suorituskykynsä. Ruokavalio johon hän päätyi on paleoruokavalio, jossa maitotuotteet ovat ”harmaalla alueella” ja tätä ruokavaliota hän suosittelee kehittämänsä suositun CrossFit Footballin seuraajille.
Chris Kresser on Kalifornialainen integraalisen lääketieteen harjoittaja, joka hoitaa kroonisista sairauksista kärsiviä potilaita, jotka usein eivät ole löytäneet apua muualta. Chris käyttää hoitojensa lähtökohtana paleoruokavaliota.
Neljä erilaista tilannetta ja tarvetta, yksi yhteinen tekijä: paleoruokavalio.
Tämän takia Robb Wolfin lanseeraama ”see how you look, feel and perform” on mun mielestä edelleen relevantti. Kokeile paleota 30 päivää ja tarkastele miten vointisi, kehonkoostumuksesi ja suorituskykysi kehittyy. Oma hyvinvointi kai lopulta on se tärkein mittari.
Yhteenveto
Lopullista sanaa ruokavalioiden paremmuusjärjestyksestä ei varmasti ole vielä sanottu, mutta mielestäni mitään muuta ruokavaliota ei tue yhtä kattava lista perusteluja kuin paleota. Ja perusteluista tärkeimpänä näen sen, että mikään muu ruokavalio ei perustu biologian perustana olevaan evoluutioon.
Tässä oli mun perusteluja sille, miksi paleo konseptina on fiksu ja oleelliseen argumentaatioon perustuva. Tulevassa postauksessa tulen esittelemään omia näkemyksiäni siitä, mitä paleo on ja mitä se ei ole ja miten koko ajatusmaailmaa mun mielestä kannattaisi lähestyä.
Mikä sinut on vakuuttanut paleosta tai onko jotain minkä takia vielä epäröit sen kokeilemista? Minkälaiset seikat saavat sinut kokeilemaan uutta ruokavaliota? Luotatko enemmän tieteelliseen todistusaineistoon vai muiden kokemusperäisiin onnistumisiin? Jätä viestisi kommenttikenttään, jatketaan keskustelua siellä!
Riina says
Hyvä kirjoitus. Tutustuin paeolliittiseen ruovalioon n.1,5v sitten ja en voinut olla enää noudattamatta sitä mahdollisuuksien mukaan, koska se on niin järkeenkäyvä, ettei oikeastaan ole muuta (järkevää) mahdollisuutta syödä terveellisesti. Oma hyvä olo kertoo että olen oikealla tiellä. Harmillista miten nykyajan elintasosairauksia pidetään niin itsestään selvyytenä.
Jaakko Savolahti says
Kiitos kommentista Riina :) Olen samaa mieltä, että on surullista että länsimaisen elämäntyylin aiheuttamaa rapistumista kutsutaan normaaliksi vanhenemiseksi. Meillä olisi mahdollisuus paljon parempaan. Onneksi koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa :)
Juha P. says
Henkilökohtaisen hygienian ja varsinkin suuhygienian jatkuva kehittyminen vie huomiota pois ruokavalion merkitykseltä. Jo 1700- ja 1800-luvuilla monet elivät terveinä 100-vuotisen elämän, silloisella hyvinkin paleoottisella ruokavaliolla.Tämän päivän ruokailutottumuksista puhuessa tähtoo unohtua tuo hygienian parantuminen toki ruokailussa itsessäänkin, joten tilastoja laatiessa ei osata huomioida sitä, että ruokailun teollistuminen nakertanee elinvuosia huomaamatta sieltä toisesta päästä.
Jaakko Savolahti says
Moikka Juha P ja kiitos kommentista.
Olen samaa mieltä, että ruuan laadun merkitys tulee varmasti korostumaan tulevaisuudessa.
Timo says
Mainio kirjoitus! Kuitenkin oikeastaan periaatteesta olen vastaan liian tiukkoja rajoituksia ihan minkä tahansa suhteen, myös paleon (vaikka paleon tieteellinen perusta on mielestäni vankka, kuten tässäkin kirjoituksessa tuli ilmi siis), ja kannatankin enemmän omaan kehoon tutustumista ja sen kautta sopivan ruokavalion ja syömistyylin (!) löytämistä. Monella varmastin on tämän itsetutkiskelun suhteen rajoitteena aika, halu ja mielenkiinto, joten syödään sitä mitä sattuu tia sitä mitä viralliset ohjeet yms antavat ymmärtää helppona ohjenuorana.
Kuitenkin part 2: itse olen myös 1-tyypin diabeetikko ja kyllähän tämä noin 30 vuotisen diabeteskokemuksen ja erilaisten muiden ruokavaliokokeilujen perusteella on ainakin siis minulle tällä hetkellä se ainoa oikea ruokavalio, ehkä hiukan vapaammin tulkittuna tosin (tarkoittaa siis hiilarien radikaalia vähentämistä ja rasvan lisäämistä olennaisena osana ruokavalioon, kasvikunnan tuotteita reilusti ja muut seikat vähän sinne päin). Varsinkin diabeetikoille voin suositella lämpimästi tutustumista asiaan!
Jaakko Savolahti says
Kiitos kommentista Timo!
Hienoa kuulla, että paleo vaikuttaisi toimivan sulla 1-tyypin diabeteksen yhteydessä.
Noista ”rajoituksista” ja muista kirjoittelen tosiaan tulevassa postauksesta lisää :) Mutta korostan jo nyt, että mun mielestä ei ole yhtä tiettyä paleoruokavaliota, vaan kyseessä on viitekehys jonka ohjaamana voi tehdä tai olla tekemättä fiksuja valintoja oman hyvinvointinsa eteen.
Petra says
Lähtökohtani paleoon pohjautuu terveyden menettämiseen 18v tahallisesta lääkehoitovirheestä: kirjaimellisesti mikään ruoka ei enää sopinut. Sain kuulla useammalta viralliselta asiantuntijalta, mitä tulisi syödä huolimatta kuinka oksentaisi verta. Elämä on mulle sen verta arvokas, etten enää kuuntele ”asiantuntijoita”. Vaikka kokemus sai mut lopulta vaihtamaan alalle (älkää siis vaivautuko puolustelemaan terveydenhuoltoa, tiedän siitä myös paljon hyvää), luottamus oli jo niin menetetty, että aloin etsimään ravitsemustietoa ympäri maailmaa mainstream suosituksista kaiken maailman hifistelyyn. Sillä tiellä oon yhä, loistavassa kunnossa 10v takaiseen, vaikka toiv voin vielä parantaa/lieventää joitain vaurioita. Osaan jo nähdä positiivista siinä, että kaiken menettäminen oli hieno tapa luoda täysin uusi pohja ruokavaliolle. Paleosta olin monesti kuullut, mutta kunnolla perehdyin vasta kun Sovijärven mielipiteet erottuivat järkevyydellään eräässä tvohjelmassa. Perusteluina paleolle sopivat mm. jutussa hyvin esitetyt seikat. Paleon sokea noudattaminen ei tosin kokemukseni jälkeen onnistu, vaan mun täytyy saada kokeilla tätä itekseni pikku hiljaa. Oikeastaan paleoruuassa sinänsä ei mikään epäillytä, vaikka komppaan Timoa siinä, että olisi hyvä jos kaikki löytäisivät itselleen sopivan ruokavalion. Ehkä ainut luotaantyöntävä asia tulee tämän kirjoituksen ulkopuolelta. Yleensä ottaen annan paleolle plussaa holistisesta suhtautumisesta elämäntapoihin, mutta paleojutuissa törmää usein intensiiviseen treenaamiseen/kehonkoostumusjuttuihin (ei välttämättä liity helsinki paleoon ja etenkään luonnolliseen liikkumiseen :). Mullon tapana sanoa, etten juuri urheile, vaikka oonkin superaktiivinen perussuomalaisiin verrattuna, silti kaikki verenmaku suussa itseinhoiselta vaikuttava treenaaminen (vs less is more) saa mulla karvat pystyyn. Ehkä tää on kulttuurikysymys ja kaikilla on tietysti oikeus ja vapaus elää niin kuin parhaakseen kokee :)
Jaakko Savolahti says
Kiitos kommentista Petra.
Onpas hienoa kuulla, että olet saanut terveytesi takaisin. Veren oksentaminen kuulostaa todella karulta :(
Täysin samaa mieltä siitä, että kaikkien tulee etsiä se itselleen soveltuva ruokavalio. On se sitten 85/15-periaate, ketogeeninen ruokavalio, tiukka autoimmuunipaleo tai mikä tahansa.
Paleo vaikuttaisi olevan tehokas työkalu myös kehonkoostumuksen muokkaamiseen ja suorituskyvyn parantamiseen. Siksi ei musta ole outoa, että ne asiat ovat myös vahvasti esillä ”paleoskenessä”. Kukin tyylillään :)
sansu says
Mua vähän mietityttää toi geeniteoria. Ihmisillähän on 98%:sesti samat geenit kuin simpanssilla, mutta erot näiden kahden ”lajin” kohdalla ovat aika merkittävät! Ja tiedetään myös, että jo yhden aminohapon muuttuminen toiseksi voi muuttaa koko geenin toiminnan ihan täydellisesti. Kivikauden ja nyky-ihmisen geenit ei sinänsä ehkä eroa merkittävästi, mutta se 0,00001%:n ero voi olla kropan toiminnan kannalta huomattava!
Jaakko Savolahti says
Moikka Sansu,
Hyvä huomio. Muutama lisäys/korjaus: DNA:ssa muuttuvat emäkset (guaniini, adeniini, sytosiini ja tymiini), eivät proteiinit. Geenit (DNA) koodaavat eli rakentavat toiminnallisia proteiineja, jotka sitten ”saavat elimistön toimimaan”. Eli evoluutiossa tapahtuu muutoksia DNA:n emäsjärjestyksissä, jotka sitten johtavat aminohappojen muutoksiin proteiineissa.
Kun tällainen muutos tapahtuu ja jos se on hyödyllinen ja alkaa rikastua populaatiossa, ihmislajilla kestää siis kymmeniä tuhansia vuosia (n. 50 000 vuotta?) ennen kuin siitä tulee populaatiossa vallitseva. Tämä siis vaatii sen, että muutos on hyödyllinen ja siihen kohdistuu riittävä evolutiivinen paine. Eli mainitsemassasi ”geeniteoriassa” on kyseessä tämä evolutiivinen viive ja se nimenomaan on yksi paleon perusteista.
mika says
1. Placebo
2. Selection bias (viittaat vain myonteisiin tutkimuksiin / mielipiteisiin)
Matti says
1. Tuomalla esiin placebon allekirjoitatkin hyvin mielen vaikutuksen kehoomme ja päinvastoin. Esimerkiksi rentoutuminen ja meditointi, palauttavasta unesta puhumattakaan, auttavat merkittävästi paranemaan monista vaivoista ja toisaalta myös ylläpitämään terveyttä. Todistusaineistona toiminee jokseenkin jokainen lääketutkimus, jossa löydetään placebo-vaikutus? Tiedetään myös nocebo-vaikutus, eli mielen negatiivinen vaikutus kehoon.
2. Tutkimusten selektiivinen valikointi on käytännössä välttämätöntä; Maailma on täynnä huonosti tehtyjä tieteellisiä tutkimuksia. Vai oletko esimerkiksi sortunut Valkeen korvavalo -tuotteisiin? Evoluutionäkökulma antaa tehokkaat työkalut huonojen tutkimusten kuten China Studyn ja Pohjois-Karjala projektin disvalidointiin. Kuten paleo-asiantuntijat usein muistuttavat, korrelaatio on hyvä lähtökohta hypoteesien muodostamiseen, mutta vasta syy-seuraussuhteella on todellista painoarvoa. Viralliset suositukset pohjautuvat kuitenkin maatalouspolitiikan lisäksi pitkälti juuri pelkän korrelaatioon osoittaviin tutkimuksiin. Voitko tarjota paleota vastaan luotettavia tutkimuksia, jotka osoittavat syy-seurausyhteyden eivätkä pelkkää korrelaatiota?
Ongelmat osiin pilkkova tieteemme tuntuu muutenkin olevan huono, tai ainakin äärimmäisen hidas, ymmärtämään ja validoimaan kokonaisuuksia, jollainen ihminenkin on. Tämän olen huomannut mm. sovelluskehityksessä (evoluutioajattelu on tehokas työkalu myös siinä! esim. open source ja agile) ja etenkin kaikissa ihmisen terveyteen liittyvissä asioissa. Tieteellinen tutkimus toimii myös pitkälti rahoituksen ehdoin ja uskontojen lisäksi myös tiede vaatii uskoa.
t. Kirkkoon kuulumaton tekniikan opiskelija
Jaakko Savolahti says
Hyvää settiä Matti, kiitos! :)
Helena says
Pistin juuri blogiini linkin tähän artikkeliin.
Kiitos tosi mielenkiintoisista podcasteista! Olen vähitellen siirtymässä paleoon. Viljoista oli yllättävän helppoa päästä eroon, mutta tavanomaisen suklaan yms. herkkujen suhteen on ollut hieman hankalampaa…
Jaakko Savolahti says
Kiitos linkin jakamisesta Helena!
Tsemppiä paleoon siirtymiseen ja herkuista luopumiseen, kyllä se varmasti vielä onnistuu :)
Anssi says
Paleo- ruokavaliolle on monta hyvää perustelua miksi sitä kannattaisi noudattaa ja mikä on ”vikana” normaalissa ruokailutottumuksissa mutta oletko huomannut tai onko tiedossa jotain haittapuolta paleoruokavalion noudattamisessa? Esimerkiksi onko suuren rasvamäärän syömisen seurauksena kolestroli noussut ihmisillä enemmän tai muuta vastaavaa? Olen itse aloitellut paleota ja miettinyt, että liittyykö tähän mitää ”riskitekijöitä”?
Jaakko Savolahti says
Moikka Anssi,
Toivon suhtautuvani asiaan niin avoimesti, että aktiivisesti olisin tiedottanut jos jotain riskejä tietäisin. Kokonaiskolesteroli saattaa joskus nousta, ainakin aluksi, mutta onko se haitallista tai riskejä aiheuttavaa niin ei käsittääkseni ainakaan yleensä. Toki jos kovasti nousee ja pysyy korkealla, voi asiaa kannattaa tutkailla tarkemmin.
Janne says
Mitä mieltä tästä: http://tedxtalks.ted.com/video/Debunking-the-Paleo-Diet-Christ
Jaakko Savolahti says
Aikalailla samoilla linjoilla Robbin kanssa :) http://robbwolf.com/2013/04/04/debunking-paleo-diet-wolfs-eye-view/
Ja vähän kiukkusemmin audiona: http://robbwolf.com/2013/04/09/debunking-paleo-diet-episode-178/
Riikka says
Hei Jaakko!
Ja kiitos mielenkiintoisesta sivustostasi! Varmaan tarkemmin lukemalla enemmän julkaisuitasi olisin vastauksen löytänyt itsekin, mutta kysympä kysymykseni silti:
Kuinka todennäköistä on, että jos ihmisellä on jo jokin pitkäaikainen autoimmuunisairaus, niin siirtymällä paleoon saattaisi tuon sairauden vielä saada nujerretuksi? Jos elimistö on jo kehittänyt systeeminsä hyökätä omia karvasolujaan vastaan (kuten minun tapauksessani alopeciani kanssa) niin onko ruokavaliolla enää mahdollista saada elimistöä toimimaan oikein eli niin ettei enää virheellisesti tunnistaisikaan omia soluja vieraiksi jotka pitää pois häätää, vaan kenties jopa että tukka alkaisi 20v jälkeen taas kasvaa, kun saisi suoliston tervehdyttyä ja ”pahat” ruoka-aineet pois häiritsemästä elimistön normaaleja omia prosesseja? Vai onko enemmän niin, että ruokavalion muutoksella en enää alopeciaani voi parantaa, mutta sen sijaan kenties voin vaikuttaa siihen, ettei minulle puhkea liuta uusia muita autoimmuunisairauksia? Tiedän ettei kukaan tähän vastausta tiedä ja kokeilemallahan se selviäisi, mutta halusin udella tiedätkö miten on tutkimuksissa käynyt muilla pitkäaikaissairailla ja paleoon siirtymiselllä.
Olin viime vuonna kokeilumielessä 7kk gluteenittomalla ruokavaliolla ja tällä ei sairauteeni, ainakaan vielä siinä ajassa, positiivista vaikutusta ollut, sen sijaan tukkaa lähti enemmän vain. Tosin podin samoihin aikoihin kohtalaisen korkeista stressitasoista, mikä on voimakkaasti yhdistetty taudin pahenemiseen. Joten en tiedä miten gluteenittomuus lopuilta vaikutti sairauteeni. Ja korostan, että kokeilin siis vain gluteenitonta ruokavaliota, en viljatonta enkä maidotonta. Jatkoin edelleen maitotuotteiden suurkuluttajana ja aamupuuron söin gluteenittomasta kaurasta tehtynä. En syönyt mitään missä luki ”saattaa sisältää jäämiä gluteenista”, joten mielestäni aika tarkkaan gluteenitonta ruokavaliota noudatin. Nyt olisi sitten mielenkiintoa kokeilla täysin viljatonta ja maidotonta ruokavaliota ja katsoa minkälaisia vaikutuksia sillä olisi. Itse en gluteenittomuudessa huomannut juuri muuta eroa olotilassani kuin sen, että kaasujenmuodostus väheni tuona aikana mukavasti :) Nyt taas viljoja käyttävänä pieru-ongelma on tullut takaisin :/ Vatsanväänteitä ei varsinaisia ole, mutta joskus on kummaa alavatsakipua joka jomottaa koko päivän (ei liity pms-oireisiin).
Oletko sitä mieltä, että mikäli päädyn kokeilemaan paleota autoimmuunisairauteni ”parantamiseen” niin tiukkakin paleo on tarpeellinen? Eli ettei pelkkä viljattomuus ja maidottomuus riitä, vaan lisäksi kaikki luetellut palkokasvit, maapähkinät ym. tiukasti pannaan? Ja vielä, tiedätkö/oletko lukenut/onko tutkimuksia alopeetiko(i)sta, jo(t)ka olisi(vat) paleo-ruokavaliolla saanut apua sairauteensa? Tukattomuus, ripsettömyys, kulmakarvattomuus kun syö kolmikymppistä naista, vaikka peruukkeja olenkin jo tottuneesti yli puolet elämästäni käyttänyt :)
Kiitos jo etukäteen vastauksestasi Jaakko! :)
Jaakko Savolahti says
Moi Riikka,
Henk koht kokemusta ei ole, enkä tiedä löytyykö juuri tätä paleo + alopecia komboa tieteellisistä julkaisuista, mutta googlettamalla löytyi useampikin apua saanut. Kannattaa varmasti testata ja mahdollisesti tiukemmalla autoimmuuniversiolla sekä aktiivisella stressinhallinnalla.
Esim. http://robbwolf.com/wp/wp-content/uploads/2010/09/the-paleo-solution-episode-65.pdf
There” are” a” couple” other” causes” with” this,” but” we’ve” seen” really,” really”
remarkable”improvement”with”alopecia”with”the”standard”Paleo”diet.”And”
then” some” people” may” need” to” tighten” the” game” up” and” do” that”
autoimmune”element”also
Ja http://robbwolf.com/2011/12/13/the-paleo-solution-episode-110/
Tässä vielä vuotavasta suolesta hyvä yhteenveto ja muistutus tänään olevasta webinaarista: http://robbwolf.com/2014/05/05/poop-belongs/
Onnea matkaan :)
Sanni says
Hei!
Kiitos hullun hyvistä Helsinki Paleon ja Paleoradion podcasteista, liukuhihnatyössä ainakin aikaa on riittänyt niitä kuunnella. :D Vihdoinkin siirtyminen täysin viljattomaan ja maidottomaan on onnistunut, ja muutos olossa ja ulkonäössä on suuri jo reilu viikossa. Enää ei tarvitse olla aamusta alkaen turvonneena ja tukkoisena, ja myös mieli tuntuu niin kevyeltä. Kiitos paljon, teette loistavaa työtä ja hyvää kevättä teille :-)
-Sanni
Jaakko Savolahti says
Kiitos tosi paljon Sanni ja mahtavaa kuulla! Onnittelut onnistuneesta muutoksesta :)
Marianne says
Muinoin lääkäri totesi, että ei sinulla keliakiaa ole, kun ei ole koepalanäyttöä. Samalla sairaalakeikalla ravitsemusterapeutti totesi, että ihan selvästi on. 2 viikon gkeliakiadieetin jälkeen kaikki nivelvaivat, toispuoleinen päänsärky ja vatsavaivat olivat kadonneet. Se oli niin uskomatonta!
Tällä hetkellä näyttää siltä, että pelkkä keliakiadieetti ei riitä vaan pitää jättää kaikki viljat pois… ja maitotuotteet. Näin kohti uusia seikkailuja :)
Jaakko Savolahti says
Moi Marianne,
Kannattaa tosiaan testata kokonaan viljatonta ja maidotonta ja katsoa miten käy! Diagnoosia tärkeämpi on oma olo :) Tsemppiä seikkailuun!
juuliska says
moi. ihan vaan ystävällinen vinkkaus: se ei ole rullatuoli, vaan pyörätuoli :)