Warning: Creating default object from empty value in /home/helsinkipaleo/helsinkipaleo.com/wp-content/themes/boldnews/functions/admin-hooks.php on line 160

Helsinki Paleo Podcast 2. jakso

 

Helsinki Paleo Podcastin toinen jakso on ladattavissa ja kuunneltavissa alla olevasta linkistä sekä iTunesista. Podcastissa ovat äänessä Olli Sovijärvi ja Jaakko Savolahti. Tässä toisessa jaksossa vastailemme kuuntelijoiden kysymyksiin, jotka muistiinpanoineen löydät tästä. Podcastin ensimmäisessä jaksossa kävimme läpi paleoruokavalion perusteet, keskustelimme hieman mitä paleoelämäntapaan ruokavalion lisäksi kuuluu, mitkä syyt ovat länsimaisten elämäntapasairausten taustalla ja miten niihin voidaan vaikuttaa paleolla.

Pääset lataamaan ja kuuntelemaan Podcastin tästä linkistä. Voit kuunnella jakson suoraan soundcloud.comista tai ladata sen “Download” nappulasta hiiren oikealla napilla klikkaamalla ja valitsemalla “Tallenna kohde levylle…” tai “Save target as..” tms.

Tulevissa podcast-jaksoissa jatkamme kuuntelijoiden kysymyksiin vastaamista. Voit kirjoittaa omasi kommentteihin tai lähettää sen osoitteeseen helsinkipaleo@gmail.com (laita kysymysviestin otsikkoon isolla PODCAST ja sen perään oman kysymyksesi aihe). Podcast-jaksot ilmestyvät aina kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona.

Otamme todella mielellämme palautetta vastaan! Kirjoita palautteesi kommentteihin tai sähköpostitse helsinkipaleo@gmail.com

“Tracklist”:

[0.00] Alkuintro ja läpät sekä kuulumiset
[05.05] Peruslabrakokeet, mitä tutkia? Miksi? Spesifimmät hormoni-testit.
[10.53] Peruna ja paleo. Bataatti.
[18.36] Valkoinen riisi ja paleo. 80/20-sääntö, päteekö paleoon?
[26.32] Kilpirauhanen ja hiilihydraatit. Autoimmuuni-paleo ja kilpirauhasen vajaatoiminta.
[33.24] Kalorit ja paleo.
[38.12] Kahvakuulatreenaaminen, krooninen kardio ja lihaskivut.
[44.09] Haavainen koliitti, primaarinen sklerosoiva kolangiitti, närästys ja paleo.
[54.36] Lopputurinat, “five fries” sekä tammikuun äksönit.

18 vastausta kenelle “Helsinki Paleo Podcast 2. jakso”

 1. Kyoto #

  Kiitos teille taas hyvistä jutuista. Etenkin peruna/bataatti-kuvio sekä valkoinen riisi on mietityttänyt ja nyt nekin selkeni :)

  06/01/2012 at 00:10 Reply
  • Jaakko Savolahti #

   Moikka Kyoto. Kiitos kommentista! Tosi nastaa kuulla että podcasti selkeytti mietityttäneitä juttuja :)

   07/01/2012 at 11:32 Reply
 2. Kiva kuunnella taas!

  Kommenttia:

  1) Musta tuntuu ehkä vähän liialliselta tuo teidän kriittisyys jopa valkoista riisiä kohtaan. Kyllähän paleokaavaan sopivatkin ruoat voi olla ongelmallisia, esim Matt Metzgar kirjoitteli blogissaan siitä kuinka joissakin maailman kolkissa ihmisten immuunisysteemit reagoi vahvasti jopa nautaan. Ja siis jopa siinä määrin, että jopa vehnä jää alle. Tein Metzgarin kirjoituksista pienen koosteen tänne: http://valtsuhealth.blogspot.com/2011/08/nauta-allergia-saattaa-olla-yleinen.html

  2) Aika usein suomalaisissa paleopiireissä puhutaan “nightshadeista”, mutta onhan niille myös suomenkielinen nimi: koisokasvit. Voi tosin olla että sanoitte sen suomeksikin jossain vaiheessa.

  3) Närästyksestä tuli joskus tällainen jännä paperi vastaan: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19661944 … voiskohan teitäkin kiinnostaa. Ollilla varmaan lukuoikeus tuohon? Ton perusteella siis eliminaatiodieetti, joka pohjautuu tollaiseen mollattuun leukosytotoksiseen testiin, näyttää tehoavan suht hyvin närästykseen.

  Lisäksi melatoniinista on aika jänniä artikkeleita närästykseen liittyen, etenkin tämä, jossa tollainen ravintolisä (sisältää ainakin melatoniinia mutta muutakin) hakkasi aika hyvin PPI-lääkityksen närästyksen hoidossa: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16948779

  08/01/2012 at 11:48 Reply
 3. Jaakko Savolahti #

  Terve Vladimir! Kivaa kuulla, että oli kiva kuunnella :)

  En tiedä miltä kuulostettiin, mutta tarkoitus ei ollut olla kovin negatiivinen valkoista riisiä kohtaan. Selvyyden vuoksi vielä yhteenveto valkoisesta riisistä: useimmille ok tärkkelyksen lähde, joillekin kuitenkin ongelmallinen ja yleisesti hyvin ravintoköyhä eli siinä mielessä parempiakin vaihtoehtoja löytyy.

  Tuohon nautaan reagoimiseen on vaikeaa keksiä mitään mekanismia, muutakuin sinunkin mainitsemasi huono suoliston toiminta, jolloin mikä tahansa voi olla “allergeeni”. Eli jos suolen seinämä pelittää kuten sen kuuluu, ei naudan pitäisi olla mikään ongelma.

  Kiitos koisokasvit termistä, pitääpä ruveta käyttämään sitä nightshadejen sijaan.

  Närästykseen palataan vielä seuraavassa podcastissä :)

  Kiitos että kuuntelit ja kommentoit!

  10/01/2012 at 08:11 Reply
  • Hei

   Jaakko ja Olli. Ensinnäkin kiitos teille tietonne jakamisesta. Jaakon tekstejä olen lukenut vasta vähän. Ollin tekstit ovat olleet loistavia.

   Kommenttina vaan naudasta että lihoilla on eroja. Antibiooteilla ja bulkkiruualla syötetyt naudat ovat eri asia kuin luomuna kasvanut nauta. En ole asiantuntija alalla, mutta se mitä eläin syö, missä stressitilassa ja millä lääkkeillä vaikuttaa suurella todennäköisyydellä lihan aineeseen.

   Itselläni närästys liittyi ihan keskivartalon läskiin, etenkin sisäelimen ympärille kertyneeseen, sekä vehnän ja sokerin syöntiin. Näiden poistuttua elämästä, lähti myös närästys. Tämä omana kokemuksena, ei yleisen tason tietona.

   07/05/2013 at 18:30 Reply
 4. Neonomide #

  Hei ja pakko sanoa että nautin taas koko setistä, kiitos molemmille! Kemiat pelaa yksiin ja ainakin nyt kävitte läpi juuri sopivasti aiheita että pysyi kärryillä. Toivottavasti paleopuolta tulee esiin myös Hei me karpataan -ohjelmassa mitä olen vinkannutkin tutuille minkä ehtinyt.

  Helsinkipaleojengille ja lukijoille tiedoksi että mm. puhdasruoka.fi:ssä on käyty kovia paleokeskusteluja ja rajujakin väittelyä, uudet kirjoittajat on aina tervetulleita!

  http://www.puhdasruoka.fi/

  13/01/2012 at 03:30 Reply
  • Moro Neonomide ja kiitos kommentistasi!

   Sen verran monta forumia on tässä jo tulessa, että välillä katson parhaaksi rajoitta näitä keskustelupaikkoja. Useimmiten rautalangan vääntäminen ja omien pointtien perusteleminen menee yhtä hyvin perille kuin vegaanille kertominen kasvissyönnin haitoista ;) (josta muuten Cordainin uudessa “The Paleo Answer” kirjassa on käsitelty kattavasti).

   Mitä tulee mainitsemaasi TV-ohjelmaan, niin olen kovasti yrittänyt paleo-viestiä saada välitettyä, vähän riippuu leikkaajasta kuinka paljon tätä on esillä. Ainakin toisessa jaksossa hieman evoluutioperspektiivi jo vilahti!

   16/01/2012 at 17:13 Reply
 5. Neonomide #

  Tietokoneella Skyrimiä pelanneita viihdyttänee tieto, mihin kyseisen roolipelin alkemia toimii Nightshade-kasvin tapauksessa: ;-D

  Alchemical Effects:
  – Damage Health
  – Damage Magicka Regen
  – Lingering Damage Stamina
  – Fortify Destruction

  Onkohan suunnittelija ollut Cordainilla hommissa?

  13/01/2012 at 03:33 Reply
 6. Jaakko Savolahti #

  Moikka Neonomide! Tosi nastaa kuulla että tykkäsit, kiitos kommentista :)

  Tiedoksi, sun muutama edellinen kommentti hävisi serverin vaihdon yhteydessä eli en tosiaankaan tarkoituksella niitä poistanut. Koitan saada ne kaivettua vielä takaisin liveksi.

  14/01/2012 at 18:06 Reply
 7. Koisokasveista löytyy jo nykyään ihan hyvin tietoa ainakin Wikipediasta. Sieltä kävi myös ilmi itselleni uusi tieto, että viime vuosina Suomessakin terveysintoilijoiden suosioon noussut goji-marja on koisokasvi.

  http://fi.wikipedia.org/wiki/Koisokasvit
  http://fi.wikipedia.org/wiki/Pukinpensaat

  29/01/2012 at 22:14 Reply
 8. Jonsa #

  Rapakunnossa oleva mamma mietiskelee.. Mikä on krooninen kardio ja miksi se on huono? Siis millasta liikuntaa suosittelette? Salilla käyntiä vai.. ite en kyl kauheesti tykkää, mutt jotain olis fiksua harrastaa. Ilmeisesti ainaki siis tätä luonnollista liikkumista, mutt entä lisäksi? Mitä mieltä ootte HIIT:stä (high intensive interval training) tai “your body is your gym” -ajattelusta? Tutustuin bodyrock.tv:n sivuilla Mark Laurenin ideologiaan treenaamisesta ja se herätti ajatteleen ihan uudella tavalla. Onko teillä näkemystä asiasta?

  17/02/2012 at 22:25 Reply
  • Jaakko Savolahti #

   Moikka Jonsa,

   Kroonisen kardion määritelmä on n. 80% maksimisykkeestä tehty pitkäkestoinen (tunti tai yli) tasavauhtinen harjoittelu. Se on sen verran rankkaa, että kroppa käyttää energiaksi lihasten glykogeenejä, eikä rasvoja kuten matalampisykkeisessä harjoittelussa. Lihasten glykogeenivarastojen loppuessa keho muuttaa kortisolin avulla mm. lihaksista saatavia aminohappoja glukoosiksi. Krooninen kardio nostaa kortisolitasoja, aiheuttaa lihasmassa pienenemistä, lisää oksidatiivista stressiä, heikentää immuunijärjestelmän toimintaa sekä rasvametaboliaa.

   Liikuntasuosituksia voit lukea täältä http://www.helsinkipaleo.com/2012/01/hyvinvointihaaste-liiku-aktiivisesti/ Jos luonnollinen liikkuminen kiinnostaa, niin tsekkaa ensi kesän leirit ja lähde mukaan :) http://helsinkipaleo.com/leiri/

   HIIT ja omalla kropalla tehtävät treenit ovat pääosin hyviä juttuja mun mielestä. Toki näissä, niinkuin kaikissa muissakin asioissa tarkemmat liikuntasuositukset riippuvat henkilöstä, terveydestä, tavoitteista, elämäntilanteesta yms.

   Ei muutakun mamma liikkeelle ja pois rapakunnosta :)

   19/02/2012 at 12:28 Reply
 9. Jonsa #

  Kiitos vastauksesta! Todella mielenkiintosta!! Aivan uutta asiaa tuo krooninen kardio, jotenki sitä on vaan aatellu ett pitkäkestonen tehorääkki niin rasva palaa ja lihakset vahvistuu. Aina sitä näköjään viisastuu! Tuosta saan kyl hyvää vinkkiä ja motivaatiotakin millä tavoin tästä lähtee itseään kehittämään. Täytyy tsekata jos vaikka todellaki kesällä ehtis. Kiitos ja näin tehdään! =)

  20/02/2012 at 12:36 Reply
 10. Lartsa #

  Kiitos mainiosta podcastista! Hieman hävettää kysyä, mutta onko valkoinen riisi sama, kuin vaikka pitkäjyväinen riisi? Kaupan hyllyssä kun ei ‘valkoinen riisi’ nimikkeellä ollut mitään =P.

  Kokojyväriisiä tähän mennessä syöneenä..

  18/05/2012 at 13:20 Reply
  • Jaakko Savolahti #

   Moi Lartsa,

   Kiitos kommentista :)

   Valkoisella riisillä tarkoitetaan kaikkea kuorittua, ei-kokojyvä riisiä. Eli pitkäjyväinen varmaan on sitä, samoin basmati yms.

   21/05/2012 at 16:17 Reply
 11. Hei, luin Antti Heikkilä blogia (http://www.anttiheikkila.com/blogi/hieman_lisaa_kolesteroliasiaa_ja_muutakin). Tässä kirjoituksessa ollaan sitä mieltä että raakamaito=hyvä juttu ja prosessoitu maito=huono juttu, väitetään että täälläpäin maailmaa ollaan geneettisesti sopeuduttu käyttämään maitoa ravintona. Mitä mieltä tästä?
  Olen alkamassa paleolle ja mietin että jätänkö maidonkin pois. Käytän siis nyt jo raakamaitoa.

  26/12/2013 at 16:55 Reply
  • Jaakko Savolahti #

   Moi Pekka,

   Maito on musta “harmaalla alueella”, eli joillekin toimii hyvin ja toisille aiheuttaa ongelmia. Kannattaa testata ite ja olla vaikka 2kk ilman ja sitten vähitellen lisätä, esim raakamaitojugurtilla aloittaen ja kokeilla miten toimii :)

   01/02/2014 at 13:43 Reply

Kaikuja netissä

 1. Kaisan kilpirauhasseikkailu osa 1: diagnoosi, masennus ja toivoa uuteen alkuun | Kaisa Jaakkola - 03/08/2012

  […] tänne saakka? Lue myös nämä! – Anu Kauppinen: Solmut aukeaavat – Helsinki Paleo: Podcast #2. Lääkäri Olli Sovijärvi ja personal trainer Jaakko Savolahti keskustelevat kilpirauhaspotilaan […]

Jätä vastaus