Warning: Creating default object from empty value in /home/helsinkipaleo/helsinkipaleo.com/wp-content/themes/boldnews/functions/admin-hooks.php on line 160

Olli Sovijärvi – evolutionaarista lääketiedettä

 

Tästä postista löydät lääkärin työtä kokonaisvaltaisesti ja evoluutionäkökulmasta lähestyvän Olli Sovijärven esittelyn. Tulemme aloittamaan Ollin kanssa podcastin, jossa vastaamme blogin lukijoiden kysymyksiin. Podcastistä lisää tietoa lähitulevaisuudessa.

Olen 32-vuotias, ammatiltani lääkäri. Kiinnostus erityisesti ravitsemukseen ja urheiluun on ollut mukanani niin kauan kuin muistan. Lääkärin ammatti oli tätäkin kautta hyvin selvä valinta itselleni, sillä auttamisen halu ja muiden terveydestä huolehtiminen ovat olleet vähintäänkin yhtä tärkeitä kuin itseni kunnossa pitäminen. Opiskelin Helsingin Yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa vuosina 2000-2006 ja valmistuin lisensiaatiksi kuusi vuotta sitten. Töitä olen tehnyt koko opiskeluajan: viisi vuotta veripalvelussa sekä kliinistä lääkärintyötäkin alkaa olla kertynyt jo kahdeksan vuoden ajalta. Koenkin vahvaksi osaamisekseni kyvyn mukautua eri ympäristöihin sekä haasteisiin, oli sitten kyse ihmisistä, paikoista tai lääketieteellisistä ongelmista. Tein useamman vuoden töitä ns. keikkalääkärinä ajellen ympäri Suomea, mikä oli erittäin opettava ajanjakso. Nyt olen tästä hieman rauhoittunut ja aloitin erikoistumisen liikuntalääketieteeseen kolme vuotta sitten.

Viimeisen vuoden olen panostanut Integraaliteorian opiskeluun, mikä on eri tieteenaloja yhdistävä eräänlainen metateoria ja malli kaikelle mahdolliselle maan ja taivaan väliltä. Yhdistän tätä myös lääketieteeseen ja voisinkin kutsua omaa näkemystäni Integraaliseksi Medisiinaksi. Tähän liittyy ymmärtämys ihmisestä kaikilla mahdollisilla tasoilla, johon liittyy niin sisäiset ajatukset, tunteet ja psykodynamiikka kuin sosiaaliset suhteet, kulttuuri sekä fyysiset ominaisuudet ja ympäristö. Viimeiset 3-4 vuotta olen tutkinut ihmisen evoluutionaarista kehittymistä ja sairauksia paleoliittiseltä aikakaudelta päätyen tulokseen, että tapa jolla elämme on hyvin kaukana siitä mihin ihminen on geneettisesti ”suunniteltu”. Evolutionaarinen lääketiede, ”primal health” ja paleo-ruokavalio ovat tulevaisuuden terveyden teesit; tavallaan paluu menneisyyteen nykytietämyksellä.

Tällä hetkellä olen töissä Ympyrätalon Mehiläisessä neljänä päivänä viikossa sekä kerran viikossa Eiran sairaalassa; liikuntalääketieteen erikoistumisopinnot jatkuvat vuoden kuluttua. Harrastan itse aktiivisesti monipuolista liikuntaa 4-6 kertaa viikossa (CrossFit, Painonnosto, Voimistelu, Jooga, Capoeira, Luonnollinen liikkuminen ym.) ja kiinnitän paljon huomiota siihen, että elämäntapani olisi hyvinvointia ja terveyttä edistävä. Musiikki ja taide sekä psykologia ja filosofia ovat myös sydäntäni lähellä tuoden erinomaista vastapainoa muuten varsin fyysiseen elämäntyyliin. Viimeisten muutamien vuosien aikana olen oppinut myös kuuntelemaan sisäistä ääntäni ja hellittämään tahtia, mikäli keho ja mieli tätä pyytävät. Tätä yritän myös viestittää hoitaessani potilaita ja miettiessä miten saisimme elämänlaatua kohennettua yhdessä.

Laihdutuksesta ja painonhallinnasta

Laihdutus ja painonhallinta lienevät nyky-yhteiskunnan kuumimpia puheenaiheita eikä syyttä. Metaboliset taudit lisääntyvät hurjaa vauhtia, yhä useammalla on sokeritauti yhä nuorempana, ihmiset ovat lihavampia kuin koskaan vaikka yritystä olla terveempi on vähintäänkin yhtä paljon kuin aikaisemmin . Missä mennään vikaan? Ihmisten ruokavalio on muuttunut 10000 vuodessa metsästäjä-keräilijä –tyyppisestä syömisestä vahvasti maatalouspainotteiseen. Tämä tarkoittaa sitä, että viljat, jauhot, sokeri ja muu pitkälle prosessoitu ravinto on korvannut aikaisemmin hyvin ravinteikkaan luonnollisen ruuan (kasvi- ja eläinkuntaperäiset lähteet). Ihmisen perimä ei kuitenkaan ole muuttunut tässä ajassa käytännössä lainkaan kun vertaa niihin 200000:een vuoteen minä aikana Homo Sapiens laji on kehittynyt. Ei olekaan siis ihme, että tämä on osaltaan ollut aiheuttamassa valtavaa epidemiaa erilaisten sairauksien osalta.

Haastavaksi nykyihmisen painonhallinnan ja laihduttamisen mielestäni tekee tarjotun ruuan ja terveellisen ruuan epäsuhta: korkeaenergistä ja vähäravinteista valmisruokaa on joka nurkassa saatavilla, vähäenergisempää ja runsasravinteista ruokaa taas joutuu etsimään hieman enemmän sekä näkemään vaivaa. Juuri tämä suurempi vaivannäkö voi monilla johtaa siihen, että kiireisen ja suorituskeskeisen elämänrytmin keskellä tyydytään usein siihen helpoimpaan ja tyydyttävimpään vaihtoehtoon. Aikaa tietoiseen syömiseen on entistä vähemmän ja ruokailusta on monille tullut vain välttämätön paha, jotta jaksaa taas painaa työelämässä. Samalla kuitenkin voidaan entistä huonommin.

Nykyisessä informaatioyhteiskunnassa tietoa on jo enemmän kuin tarpeeksi ja ongelma tästä tulee siinä vaiheessa kun ei enää näe metsää puilta. Ristiriita virallisten ravitsemussuositusten ja lisääntyvän lihavuusepidemian välillä on niin merkittävä, että jossain mennään pahasti pieleen. Ovatko ihmiset todella niin heikkoja ja kyvyttömiä etteivät pysty noudattamaan suosituksia vai olisiko niin, että virallisissa suosituksissakin ei ihan kaikki ole kohdallaan? Yksi sanoo sitä ja toinen toista, kumpaa uskoa? Voin hyvin kuvitella sen turhautumisen tunteen, kun yhtenä hetkenä saa tietyntyyppistä informaatiota ja toisena hetkenä täysin päinvastaista.

Laihduttaminen ja painonhallinta eivät onnistu pelkästään sillä että tietää teoriassa, vaaditaan myös tapojen muuttamista tietoisesti ja näiden vahvistamista. Kielteinen suhtautuminen ja kiellot eivät yleensä toimi, tarvitaan mielestäni positiivisia kannustimia sekä ajatusmalleja ja rakenteita. Yhteistyö eri tahojen välillä on myös hyvin oleellista. Tarvitaan kokonaisvaltaista lähestymistapaa, jossa lähdetään muuttamaan ihmistä positiivisesti ja rakentavasti oikeaan suuntaan.

 

Ollin vastaanotot löydät Mehiläisestä ja Eiran sairaalasta.

46 vastausta kenelle “Olli Sovijärvi – evolutionaarista lääketiedettä”

 1. Kiitoksia Olli jutustasi.
  Olen omakohtaisesti saanut nauttia ruokavalion ja muutamien muidenkin tottumusten muuttamisen tehon kokonaishyvinvoinnissani – ja nimenomaan positiiviseen suuntaan. Alan olla hyvin samoilla linjoilla kanssasi paleo-tyyppisen elämäntavan sopivuudesta, ainakin minulle. Sinä pystyt lääkärinä vaikuttamaan asioihin etujoukoissa. Itsekin työskentelen sosiaali- ja terveysalalla ja seurailen kaikenlaista ravitsemukseen liittyvää keskustelua. Ja aika laaja pitää rintaman olla, ennen kuin valtavirran näkemykset alkavata muuttua. Näinhän se menee, joka tieteenalalla ja hyvä niin, tarvitaan aika paljon tutkimusta ja tietoa ja keskustelua (ja rahaa, ikävä kyllä, puolin ja toisin…). Ja ei kai paleo- ajatteluakaan ole tarkoitus pureksimatta niellä, muutenhan menemme taas samassa veneessä, kuin mihin vanhat ravitsemussuositukset ovat meitä vieneet. Ehkäpä mielenkiintoisinta ja mukavinta koko tässä keskustelussa: Paleo, VHH, rasva, kolesteroli ym. ym. on ollut se, että nykyinformaation aikana ihmiset saavat muutakin tietoa, kuin aina vallalla olevan systeemin hyväksymän “virallisen kannan”, ja voivat sitä kautta muodostaa enemmän omia mielipiteitään. Vai onko näin? Onko syvä mattimeikäläisten rivistö silti haluton kauheasti itse miettimään ennen kuin diabetes tai sydäninfarkti yllättää? Ja voihan tiedonjanoiselle käydä toisaalta niin kuin minullekin, että jouduin lähes turhauttavan runsaudenpulan eteen, kun aloin oman hyvinvointini ja osin työni puolesta etsimään tietoa erilaisista ravitsemusasioista ja malleista. No, itselleni sopiva tapa elää, löytyi sitten lopulta kokeilemalla. Ja käyttämällä ihan tervettä järkeä eli omaa hyvinvointia ja jaksamista mittarina. Ja luulisin, että esim. paleota kokeillessa vaikka Rob Wolfin suositteleman kuukauden, ei kukaan ainakaan hirveästi haittaa itselleen tee. Nythän sitten kyllä puhutaan uutisoinneissa pitkäaikaisvaikutuksista…mutta se onkin jo kokonaan toinen juttu :)

  26/10/2011 at 15:40 Reply
 2. Hei Jouni, kiitos pitkästä vastauksestasi.

  Pohdiskelit “mattimeikäläisen” peruskansaa ja sitä kuinka moni miettii itse miten syö tai elää. Tämä on erittäin hyvä kysymys ja vahvasti luulenkin, että suurin osa menee vielä sen terveysaseman suosiman “virallisen” linjan kanssa yrittäen noudattaa jotain sellaista, mikä ei ole ihmiselle luontaista (ts. täysjyväviljaa monta kertaa päivässä, ruokaympyrä, väh. 9 palaa leipää ym. järjettömyyksiä). Kun ollaan vuosikymmeniä jauhettu että rasvaa vähemmän, voi on pahasta ja täsyjyvä pelastaa maailman, on sitä vähemmästäkin aika hämmennyksissä. Nyt tosin minusta tuntuu siltä, että yleinen tietoisuus tässäkin asiassa on alkanut merkittävästi lisääntymään ei ehkä vähiten siksi, että käytännössä kaikki informaatio on jo saatavissa, jos osaa etsiä. Kuinka moni sitten jaksaa etsiä onkin aivan toinen kysymys.

  Uutisoinneissa puhutaan ettei esim. paleo/VHH ruokavalioista ole riittävästi pitkäaikaistutkimuksia, mikä on väitteenä absurdi, sillä mikä olisi parempi tutkimusaineisto kuin ihmisen kehityskaari? Antropologiset tutkimukset tuovan sen informaation mitä kaivataan evoluutioaspektista. Kun tähän yhdistetään biokemialliset mekanismit sekä elämäntyylitekijät ollaan jo aika pitkällä.

  27/10/2011 at 10:13 Reply
 3. Heidi #

  Hei!

  Jutussasi oli monta mielenkiintoista asiaa joita olen itsekin useasti miettinyt. Minulle on aina tolkutettu sekaruokavalion tärkeydestä ja siitä, että tulisi syödä usein ja pieniä annoksia. Kaikkea kohtuudella. Sekaruokavalio on mielestäni hyvä vaihtoehto jos sitä pystyy kontrolloimaan, mutta usein ihmisten ongelma on juuri se, että syömisen säännöllisyys heittelee ja yhä useammin tartutaan nopeisiin vaihtoehtoihin.

  Moni sanoo haluavansa muuttaa elämäntapojaan, mutta ei tee asialle mitään. Ihmiset keksivät myös mitä ihmeellisimpiä syitä olla syömättä ja elämättä terveellisesti. Usein syiksi luetellaan työkiireet ja stressi tai se, että terveellinen elämäntapa maksaa enemmän. Onhan sekin totta, mutta eihän terveyttä rahassa voi mitata. Vai voiko? Ainakin omasta mielestäni terveyden arvo on sen verran korkea, että sitä tulisi arvostaa enemmän kuin mitä ihmiset keskimäärin sitä arvostaa. Se että esimerkiksi liikuntaa ei voisi harrastaa ilman rahaa on täyttä pötypuhetta. Todellisuudessa syy ihmisten epäterveellisiin ruokailutottumuksiin ja vähäiseen fyysiseen aktiivisuuteen löytyy heidän omasta selkäragattomuudestaan.

  Itse olen lähiaikoina alkanut kallistumaan paleo-tyylisempään ruokavalioon, jonka olen todennut toimivan yllättävänkin hyvin. Perunan ja pastan syömisen olen jättänyt jo lähes kokonaan pois noin vuosi sitten, suurin askel on ollut leivän vähentäminen ja siitä luopuminen. Nyt kun sitäkin on vähemmän tullut syötyä, niin ei sitä enää samanlailla kaipaakaan kuin ennen. Ongelmana on ollut se, että en mielelläni syö punaista lihaa enkä juurikaan ole kasvisten paras ystävä (ellei ne sitten ole soseutettuina esimerkiksi sosekeitoissa), helposti siis jää ruokailu liian yksipuoliseksi.

  Kuten mainitsit, niin lukuisat ruokailusuositukset pistävät ihmisten päät aivan pyörryksiin. Ristiriitaista informaatiota syntyy koko ajan varsinkin hittidiettien ympärille. Esimerkiksi uusi villitys, karppaaminen, on saanut sekää hyvää että huonoa palautetta. Välillä tuntuu että lehdet ja asiantuntijat eivät itsekkään tiedä mitä uskoa ja mitä ei, joten miten lukijatkaan sitten tietäisivät mihin uskoa?

  27/10/2011 at 21:23 Reply
  • Jaakko Savolahti #

   Moi Heidi ja kiitos kommentista!

   Koen, että yksi iso asia ihmisten terveellisten elämäntapojen esteenä on juuri tietämättömyys siitä, mikä oikeasti on terveellistä. Ristiriitaista tietoa on niin valtavasti, että asiaan paneutumattoman on mahdotonta tietää mikä on fiksua ja mikä ei. Varmasti osalla kyseessä on myös selkärangattomuus, mutta toisaalta osa yrittää tehdä kaikkensa (esim syö paljon täysjyvää, rasvattomia maitotuotteita ja kasviöljyjä suositusten mukaan) ja on silti sairas.

   Ilman punaista lihaa ja kasvikset pääosin soseuttamalla on kyllä mahdollista saada aivan riittävän monipuolista ravintoa. Vähän toki pitää nähdä vaivaa sen eteen ja käyttää mielikuvitusta.

   Tosi kivaa kuulla, että paleotyyppinen ruokavalio on toiminut sulle :)

   25/11/2011 at 10:46 Reply
 4. Petja #

  Hienoa jos podcastii rupee tulemaan. Tässä ainakin yksi kuuntelija.

  02/11/2011 at 15:10 Reply
  • Jaakko Savolahti #

   Kiva kuulla Petja! :)

   02/11/2011 at 15:41 Reply
 5. Reetta #

  Hei!

  Olisi Ollilta terveyteen liittyvää kysyttävää, onko mahdollista saada hänen emailia? :)

  15/01/2012 at 11:04 Reply
  • Jaakko Savolahti #

   Terve Reetta,

   Olisiko aihe sellainen jota voisimme käsitellä podcastissä? Siihen voi laittaa kysymyksiä tulemaan osoitteeseen helsinkipaleo@gmail.com :)

   17/01/2012 at 12:00 Reply
  • Moi! Mä en oikein enää voi jaella mailiani, koska nytkin tulee kymmeniä päivässä enkä vaan ehdi vastaamaan kaikkeen. Suosittelen terveydellisissä asioissa olemaan yhteydessä joko Mehiläisen tai Eiran kautta vastaanotolla :)

   Toki podcastiinkin voi laittaa kysymystä kehiin!

   17/01/2012 at 21:51 Reply
   • Pekka #

    Moi Olli!

    Yritin eiran sairaalan kautta varata aikaa sinulle poikani(4v.) sairauden vuoksi.
    Olisimme tarvinneet apua ruokavalion suhteen, mutta eiran ajanvarauksessa sanottiin ettet hoida lapsia, niin olisiko sinulla suositella jotain lasten lääkäriä?
    Tarvitsisimme apua gluteenittomaan ja maidottomaan ruokavalioon.

    18/01/2012 at 10:56 Reply
    • Moi! Mulla on periaate, etten hoida lapsia koska en ole saanut lastenlääkärin koulutusta, mutta käytännössä lapset voivat syödä ihan samaa ruokaa kuin aikuisetkin, mikäli makuaisti ja suolisto ovat jo tottuneet tähän. Gluteeniton ja maidoton ruokavalio on lapsillekin paleo-muodossa, toki joitakin erityispiireitä täytyy ottaa huomioon, kuten riittävä energian- ja proteiinin saanti.

     Voitte tulle vastaanotolleni myös Ympyrätalon Mehiläiseen yleislääkärin asiakkaina :)

     19/01/2012 at 11:23 Reply
 6. Hmmm mielenkiintoisia ajatuksia! Painonhallinta on monille vaikeaa. Samaten oikean tiedon saaminen. Virallisia ravintosuosituksia on helppo kyseenalaistaa, mutta toisaalta vaihtoehtoisten suositustenkin pohja monesti ontuu. Tavallinen kansalainen ymmärtää “virallisiksi” suosituksiksi myös erilaisten teollisuuden etujärjestöjen (esim leipätiedotus, maitotiedotus yms) vuosien varrella esittämät sloganit “syö kymmenen palaa leipää päivässä, saat kuituja” “juo neljä lasia maitoa ja juustoja päivässä” “syö vähintään kilo kasviksia päivässä”. Jos kevyttä toimistotyötä tekevä nainen syö päivittäin nämä määrät, ja vielä kolme lämmintä ateriaa plus herkut päälle, niin metsään mennään. Kyllä tärkeintä lienee, että syödyn ruuan ENERGIAMÄÄRÄ on kohdallaan liikkumiseen, työhön ja kokoon verrattuna. Ja joskus saa olla nälkäkin, aikuisen ei tarvitse ihan joka välissä syödä välipaloja, terveellisiäkään.

  Ruoan laatu menee usein liiaksi hifistelyksi. Tottakai kannattaa suosia puhtaita raaka-aineita, välttää liiallista höttöhiilaria ja syödä runsaasti kasviksia ja marjoja. Mutta se, että ruvetaan luettelemaan että ei saa syödä palkokasveja vaan pitää syödä luomulihaa jota ei ole ruokittu viljalla, ei kyllä kuulosta perustellulta. Täytyy muistaa ruokailun osalta myös globaalit näkökohdat. Jos kaikki maailman ihmiset haluaisivat syödä päivittäin runsaasti luomulihaa, loppuisi ruoka maapallolta pian. Luonnonvaraista kalaakaan ei riitä kaikille. Kyllä vilja, palkokasvit ja säilyväksi prosessoidut elintarvikkeet lienevät keskeisiä koko maapallon asukkaiden ruokkimisen kannalta. Ja kumpi on esim kiireisessä lapsiperheessä parempi, käyttää perheen aika siihen että veivataan tuntikaupalla ruokia milloin minkäkin oppisuunnan mukaan ja haetaan raaka-aineet omalla autolla suoraan maatilalta jne vai keskittyä siihen, että lapset viedään ulos liikkumaan ja touhuamaan ja kun tullaan sisään, niin tehdään vartissa ruoka puolivalmisteita hyväksi käyttäen.

  On myös hieman kyseenalaista verrata nykyihmisen ruokavaliota johonkin kivikauden ihmiseen. Tuhansia vuosia sitten elettiin lyhyt elämä jonka aikana taisteltiin oman olemassaolon puolesta. Suolistosyöpiä ja sydän- ja verisuonitauteja ei juuri ehditty sairastaa, kuoltiin pois ennenkuin ne ehtivät iskeä. Infektiotaudit olivat kohtalokkaita. Nyky-yhteiskunta on täysin erilainen kuin tuolloin, jos nyt ylipäätään “yhteiskunnista” voidaan muinaisihmisen osalta puhuakaan. Yhteiskunnan vaatimukset ja ihanteet ovat nykyään jotain aivan muuta.

  20/02/2012 at 01:59 Reply
  • Kiitos kommentistasi. Näitä asioita on aina hyvä pohtia ja tässä(kin) blogissa on otettu kantaan esittämiisi kommentteihin mm. palkokasvien sekä evoluution osalta.

   1) Syödyn ruuan energiamäärällä on vähän merkitystä kokonaiskuvassa: suurempi merkitys on energian laadulla ja ravintotiheydellä. Mm. paleoliittinen ruokavalio on usein vähäenergisempi kaloreiden muodossa kuin esim. välimeren ruokavalio, mutta ravinteita on huomattavasti enemmän ja kylläisyysaste on selvästi parempi:
   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21118562

   2) Palkokasveissa on runsaasti antiravinteita (mm. trypsiini-inhibiittoreita sekä lektiinejä) ja nämä ovat yhdistetty mm. erilaisiin autoimmuunitauteihin. Mahdoitkohan tutustua tämän sivuston peruskirjoituksiin?
   http://www.eolss.net/Sample-Chapters/C10/E5-01A-06-05.pdf
   http://www.krispin.com/lectin.html

   3) Nykyisellä kaptilaistisella systeemillä ei kaikille riittäisikään tällä tavalla syötävää ruokaa. Kuitenkin permakulttuuri ja mm. partnerismi (sekä resource based economy) olisivat erinomaisia vaihtoehtoja; tämä vaan vaatii rajumpaa systeemitason muuttumista sekä erityisesti maaperän tulisi saada uudistua rauhassa. Nykyinen viljojen sekä palkokasvien tehoviljely tuhoaa käytännössä maaperän käyttökelvottomaksi. Vikaa pitää kaivaa syvemmältä kuin vain tuijottaa siihen “ettei tällä tavalla voi ruokkia koko maapallon väestöä”.
   http://en.wikipedia.org/wiki/Permaculture

   4) Alkuperäiskansoilla tehdyissä tutkimuksissa (useita heimoja eri puolilla maapalloa) puutuvat näiltä käytännössä kaikki länsimaiset sairaudet, jos elämäntapa on ns. alkuperäinen eli paleoliittistä elämäntapaa noudattava (myös ruokavalion osalta). Jos taas kansat altisestaan länsimaiselle elämäntyylille, ilmenevät tyypilliset länsimaiset sairaudet samassa tahdissa altisteen pituuden mukaan.

   Antropologisten tutkimusten mukaan, ei mm. luulöydösten perusteella ole paleoliittisilla ihimisillä ollut osteoporoosia, luusyöpiä eikä muitakaan kroonisia sairauksia. Hammaskalusto on myös ollut käytännössä virheetön.

   5) Nyky-yheiskunnan “vaatimukset” eivät mielestäni liity tähän mitenkään oleellisesti; elämäntyyliinsä pystyy jokainen vaikuttamaan jossakin määrin; kyse on aina valinnoista. Paleo-ruokavaliotakin voi noudattaa ilman että ostaa luomua; kyse on oman terveyden arvostamisesta sekä siitä, kuinka paljon haluaa panostaa omaan hyvinvointiinsa. Yhteiskunnan asettamat paineet ovat pitkälti opittuja tekijöitä lapsuudesta saakka; tarvitaankin siksi tietoista muutamista, jotta itseään “tuhoavasta” systeemistä päästään irti ja voidaan keskittyä jokaisen yksilön potentiaaliin annetussa ympäristössä.

   20/02/2012 at 22:34 Reply
 7. iida #

  Olen samoilla linjoilla tässä ja olenkin vähentänyt viljan syöntiä, mutta minulle jostain syystä on aina tolkutettu maitotuotteiden terveellisyydestä ja myötävaikutuksista. Treenin jälkeen olen tottunut maitotuotteita nauttimaan palautumisen edistämiseksi..voisitteko eritellä joitain haittoja maitotuotteista ja kertoa mikä olisi vaihtoehto palautus”juomaan”? Maha kyllä toimii hyvin ja muuten maitotuotteiden kanssa ei ole siis ongelmaa.

  03/08/2012 at 14:04 Reply
 8. Katri #

  Heippa,

  Kiinnostuin tästä Paleoruokavaliosta kertaheitolla. Jätin pois suomalaiset viljat ja maitotuotteet. Jätin ruokavaliooni kyllä perunan riisin ja soijan, vaikka niitäkään ei käsittääkseni suositella? Mikäs noissa ruoka-aineissa on sellaista, minkä takia niitä ei saisi syödä? Ja tosiaan oliko joitain maitotuotteita, joita sai syödä? Syön nyt myös gluteenitonta leipää, koska leivän jättäminen kokonaan pois tuntui mahdottomalta ajatukselta. :) Olo on todella hyvä tällä ruokavaliolla! :)

  09/08/2012 at 10:45 Reply
  • Jaakko Savolahti #

   Hyvä meininki Katri! :)

   Riisissä on vastaavia proteiinirakenteita kuin muissakin viljoissa ja siksi se voi olla osalle ongelmallinen. Soijassa taas on palkokasvien esim ruuansulatukselle ongelmallisia piirteitä. Molemmat ovat myös ravinneköyhää ruokaa, joten niiden korvaaminen eläinkunnan tuotteilla, kasviksilla ja juureksilla tekee aina ravinnostasi ravinteikkaamman.

   Mun puolesta saat syödä kaikkia maitotuotteita, koska mä en voi niitä keneltäkään kieltää :) Mutta yleisesti voi on parhaiten siedetty vähäisen laktoosi- ja kaseiinipitoisuuden takia.

   Leipää voi kokeilla korvata myös erilaisilla pähkinäjauhoista leivotuilla versioilla!

   06/09/2012 at 17:54 Reply
 9. PJ #

  Hei, olen 21 vuotias poika ja sairastan CFS:ää (krooninen väsymysoireyhtymä) ja todennäköisesti krooninen bakteeri elimistössä. Olen ajatellut viljatonta ja maidotonta ruokavaliota. Tarkoittaako tämä viljaton sitä että kaikki viljat on kielletty vai voiko syödä gluteenittomia tuotteita? Olen myös todella laiha ja kevyt joten laihtumiselle ei ole yhtään varaa.

  17/09/2012 at 14:35 Reply
  • Jaakko Savolahti #

   Yleisenä neuvona sanoisin, että kokonaan viljatonta kannattaa testata. Kuvailemassasi tilanteessa suosittelisin kuitenkin kääntymään osaavan lääkärin puoleen, esim. Olli Sovijärvi.

   18/09/2012 at 18:43 Reply
 10. Hei!
  Osaisitteko kertoa Joensuun alueelta lääkäriä, jolle voisi varata aikaa ja joka on samoilla linjoilla kanssanne?
  Tässä hieman pohjaa:
  Olen 28vuotias, minulla on ollut atooppisen ihottuman diagnoosi vauvasta saakka, mutta nykyään sana nostaa vain “niskakarvat” pystyyn. Ensimmäiset oireet huomasin n. 7-8vuotta sitten (vaikka näin jälkeenpäin ajatellen niitä on ollut aina). Välillä oireet helpottivat ja palasivat, ja mukaan kuvioon tulivat erilaiset iho-oireet. Iho-oireet ilmestyivät aina samalle alueelle: kaulalle ja kasvojen alueelle. Lisäksi vatsani oli aina turvoksissa ja kuten monella, kaasuja kertyi suolistoon, olo oli vetämätön, tukala, eikä mitään tuntunut saavan aikaiseksi vaikka kuinka yritti. 5vuotta sitten laitatin hormonikierukan ja iho-oireet pahenivat niin rajuiksi, että ihotautilääkäri kirjoitti elinikäisen kortisonivoidekuurin. Jokin aika siitä poistatin kierukan kipujen takia ja iho-oireet katosivat. Olin tuolloin myös vhh-ruokavaliolla, josta olin huomannut olevan apua poikani AD/HD:n oireiden hallitsemisessa, koska vielä silloin meillä ei ollut mahdollista lääkitykseen poikani iän vuoksi. Neljä vuotta sitten oireet taas pahenivat, kun tulin uudelleen raskaaksi. Ajattelin oireiden johtuvan hormoneista, koska olin ehtinyt kokeilla kaikki markkinoilla olevat hormonaaliset ehkäisymenetelmät ja kaikki aiheuttivat oireita. Kolmas raskauteni keskeytyi sikiön kehitysvammaisuuden vuoksi (Syynä oli jokin harvinaisuus, jota kaikki sairaalan lääkärit sekä muutamat konsultoidut erikoislääkärit yhdessä ihmettelivät, eikä Suomessa oltu käsittääkseni vastaavaa tavattu tai että sitä oli tavattu aivan yksittäistapauksia). (Kahdella aiemmalla lapsellani todettiin imeväisiässä maitoallergiat sekä atopia, ja esikoisellani oli nuorempana epilepsia sekä Henoch-Schönlein purpura, sekä koliikki ym. allergioita.) Oireet pahenivat viimeisimmän raskauden jälkeen todella pahoiksi ja kävin yksityislääkärin vastaanotolla. Minulle tehtiin mielestäni järjetön määrä testejä (verikokeita) joiden tulokset eivät olisi voineet olla parempia tai joissa ei näkynyt mitään poikkeavaa. Samoihin aikoihin hakeuduin myös toiselle lääkärille, jossa minulla diagnosoitiin ADD. Kukaan lääkäri ei osannut auttaa ja yksi lääkäri jopa kehotti ottamaan oireiden takia yhteyttä mielenterveystoimistoon että “voin hakea sieltä sopivat masennuslääkkeet”. Syystäkin menetin uskoni peruslääkäreihin. Ennen kuin löysin helpotusta elämääni, kirjaimellisesti googletin oireeni -joita on lukuisia, ei siis pelkästään vatsavaivat (listaan oireet loppuun, jos niistä jollekin olisi hyötyä elämänlaatunsa parantamiseen). Eksyin blogiin -jossa kirjoittajalla oli täysin samoja oireita -joskin vähemmän. Aloitin viljattoman elämän ja ainesosa kerrallaan jätin ruokavaliosta kaikki viljaperäiset, koska testattuani ne yksitellen, huomasin etteivät ne sopineet. Nykyään kiellettyjen aineiden listalla on aivan kaikki viljoja sisältävät aineet -myös sellaiset, joissa voi olla viljaperäisiä aineita (esim. karkit, purukumit, liemivalmisteet, gluteenittomat ym.).
  Syy miksi kysyin kysymykseni, on että myös kaikki ADD -oireet ovat mennyttä elämää. Keskittymiseni on todella hyvää ja opin suhteellisen helposti uutta. Haluaisinkin ottaa selvää millainen vaikutus viljoilla on poikani AD/HD oireisiin. Ensi kesänä kokeilen pojalleni totaalista ruokavaliomuutosta. Ongelmana tässä onkin se, että mitä kesän jälkeen jos kokeilu tuottaa positiivisia tuloksia? Kouluun tarvitsee lääkärin todistuksen -mikä on mielestäni omituista, koska eihän kasvisruokailijatkaan sitä tarvitse (vai olenko väärässä?).

  Tässä vielä listaa oireista:
  Ihottuma kaulalla, kyynärpäissä, suun ja silmien ympärillä (todella paha, johon ei kortisonivoiteellakaan ollut merkitystä ja lopulta niin paha että kaikki mikä oli kosketuksissa ihottumaan kirveli, mutta ei voinut olla rasvaamatta, koska ihottuma vain paheni siitä).
  Raju hiustenlähtö
  Sumuinen olo
  Haju- ja makuaistin muutokset
  Jatkuva väsymys
  Kynsien liuskottuminen
  Muistihäiriöt
  Aftat
  Verenvuodot ja haavaumat limakalvoissa
  Kuumeettomuus -peruslämpö 35,3 ja sairastaessa aina alilämpöä
  Akne
  Yleinen hitaus (ajattelu, puhuminen, tekeminen)
  Tic-oireita
  Sydämen tykytyksiä
  Keskittymisvaikeuksia
  Aikaansaamattomuutta
  Spontaaniutta (jolloin saatoin tehdä/aloittaa asioita joita en saanut vietyä loppuun)
  Näköhäiriöitä
  Nivelkipuja
  Kärsimättömyyttä
  Kielen turpoamista

  Tässä on vain osa oireista, sillä niitä oli niin paljon ja ne vaihtelivat välillä, eli oli parempia ja huonompia kausia. Osa ilmestyi pikkuhiljaa ja niiden kanssa vain eli.

  04/12/2012 at 20:14 Reply
 11. D.A. #

  Hei,
  hyvä artikkeli oli myös studio55:ssa tänään!

  Mulla oli ihan samoja oireita kuin on Pilvillä tuossa edella. Samoin krooniseen väsymys syndroomaan liittyy yksi sana: gluteeni. Olen myös humannut että kukaan ei halua kuulla tätä sanaa. Parempi käyttää sanaa paleo!

  Tässä aiheeseen liittyvä must see:

  http://www.youtube.com/watch?v=DvK9KZy1xaw

  18/03/2013 at 15:57 Reply
 12. Sini #

  Hei!

  Sopiiko autoimmuunisairaudsta kärsivälle peruna, bataatti, Puhdistamon riisiproteiini, hamppuproteiini, psylliuminsiemenet ja muut siemenet, kuten hampun-, seesamin-, auringonkukan- ja kurpitsansiemenet?

  18/03/2013 at 21:13 Reply
  • Sini #

   ….Ja samaan hengenvetoon tarkentaisin, että kyseessä on siis kilpirauhasen vajaatoimintaprobleemaa.

   18/03/2013 at 21:35 Reply
 13. Tero Kukkonen #

  Hei!
  Todella mielenkiintoinen näkökulma asiaan. Olen tosin jo aikaisemmin pohdiskellut ja tullut tutuksi samankaltaisen filosofian kanssa. Mutta ei aivan tällaisen.
  Tuo evoluutioteoria on mielestäni täysin sivuutettu “virallisessa” ravitsemustieteessa, Näinhän muuten oli pitkään näiden vitamiinisuositustenkin kanssa, kun katsoo vaikkapa kymmenen-kaksikymmentä vuotta vanhoja vitamiinisuositukisa niin esim. Suomen ja Usan vähimmäistasot olivat aivan eri luokkaa. Ihmettelin jo opiskeluaikanani että miten eroaa suomalainen ja jenkki siinä suhteessa niin vahvasti toisistaan. Mutta nyttemminhän on meilläkin joudutta tarkistamaan vähimmäsisuositukisa kuten esim D-vitamiinin suhteen on viimeaikoina nähty.
  Se mitä mietin TV-ohjelmasi jälkeen näistä autoimmuunisairauksista oli ensinnäkin se kudostyypin korrelaatio tiettyyn alttiuteen sairastua. Kuka tai mikä taho määrittelee näitä kudostyyppejä? Onko olemassa esim. luetteloa niistä autoimmuunisairauksista jotka liittyvät tiettyyn kudosyyppiin?
  Toinen asia jota mietin oli tämä Nivelreuma. Sen mainitsit autoimmuunisairautena, mutta et puhunut mitään Nivelrikosta. Luetko senkin autoimmuunisairauksiin?
  Entä sitten ne ruoka-aineet jotka aiheuttavat “vuotavan suolen oireyhtymää”, mainitsit kotimaisen viljan ja maitotuotteet, mutta mitä muita ruoka-aineita listalle kuuluu?
  Olen joskus pyytänyt päästä ruoka-aineallergiatesteihin Allergiasairaalaan, mutta siellä ollaan aika nihkeitä kyseisiin testeihin. Tiedätkö syytä?

  Jatka asian tutkimista ja tiedon levittämistä! Juuri tällaista tutkimusta tarvitaan jotta voidaan nähdä asioita hieman laajemmissa konteksteissa.

  20/03/2013 at 12:17 Reply
  • Kysyisin soijasta – voiko maitotuotteet (hapanmaitotuotteet) korvata soijalla. Entä kiinalaisen lääketieteen ydin – hirssipuuro aamulla. Hirssihän on myös vilja.

   Vatsaongelmien ja lihomisen kanssa taistellut 2004 lähtien – kiplirauhasen vajaatoiminta, migreeni/estolääkkeet nostaa painoa ja nykyisin univaikeudet.

   Lapsena olen imenyt 4 vuotiaaksi kun kaksi jälkeeni syntynyttä on kuollut hieman ennen syntymää. Sen jälkeen join vain lypsylämmintä lehmänmaitoa, olin aina vastassa mukin kanssa, kun äiti tuli navetelta. Piimää olen juonut koko ikäni paljon.

   Syön paljon kasviksia ja hedelmiä. Leipää vain kokojyväruista – luomua. En syö punaista lihaa.

   Punaisen lihan syönnistö luovuin kun näytettiin 1990-luvulla televisiossa eurooppalaisista karjankuljetuksista. En halua tukea teho tuotantoa enkä eläinten käsittelyä tunteettomana tavarana (EU-lain säädännön mukaan eläimet luetaan tavroihin.
   Hemoglobiini kohosi heti, ei enää anemioita.

   nimimerkki Soija

   22/03/2013 at 01:15 Reply
 14. Bob #

  Moi Olli!

  Missä valossa näet raakamaidon? Kaseiinista ollut puhe, mutta vastaavasti paljon hyödyllistä. Mikä merkitys happo-emäs tasapainolla, siitä puhutaan liian vähän. Emäksiseen elimistöön ei sairauksia tule tai häviävät nopeasti.

  22/03/2013 at 22:44 Reply
 15. Arvoisa lääkäri Olli Sovijärvi!

  Arvostetun ammattikunnan edustajana olet varmaankin joutunut pohtimaan ns. kansansairauksien problematiikkaa. Muutenhan et profetoisi näitä ravitsemus”tieteellisiä” teesejäsi.
  Heitänkin kysymyksen: Mikä on aikamme pahin sairaus?
  Malaria? Tuberkuloosi? AIDS? HIV? Lintuinfluenssa? Sydänsairaudet?

  Ehdotan minäkuvan häiriötilaa nimeltä narsismi.

  18/04/2013 at 03:02 Reply
 16. Hei!
  Olisiko sinulla mitään tutkimusta miksei viljat ja lehmänmaito sovi vauvalle? Studio 55:ssa puhuit että vauvojen suolinukka kärsii niistä. Teen lopputyötäni viljojen haitoista ruokavaliossamme ja tuo olisi hyvä lisä siihen, mutta tarvisin näyttöä myös. Löytyykö sinulta?
  Ainaisesti kiitollinen olisin :)

  30/05/2013 at 18:49 Reply
 17. mirdie #

  Moikka!

  Mistähän mä aloittaisin.. Vaikka tästä mun tilanteesta: olen 20-vuotias astmaatikko, allergikko, atoopikko. Viimeisen parin vuoden sisällä ihon tilanne on mennyt kokoajan huonompaan suuntaan ja tuntuu että mikään ei auta. En kehtaa mennä ulos lyhythihaisella paidalla , puhumattakaan shortseista. Joka paikka täynnä rupea ja haavaa. Kirjaimellisesti. Raavin ihoa kokoajan, koska se kutisee niin älyttömästi. Perusvoidetta menee n. 400g/3vkoa, lisäksi kortisoni/antibioottivoiteita mutta niistäkin vain lyhytaikainen apu. Jonkun olisi pakko muuttua. Nuori nainen, niinkuin minä, ei jaksa tällasta. Tosi stressaavaa ensinnäkin, kun iho on kipeä ja sitä pitää hoitaa kokoajan, mutta enemmänkin ahdistaa ulkonäkö. Jokapaikassa ihmiset katsoo tai ottaa puheeksi mun ihon.

  Olen jättänyt viljat pois parikin kertaa, ja tiedetääntiedetään se on auttanut… Mutta jotenkin silti olen aina palannut “normaaliin” ruokavalioon. Tuntuu ettei kukaan ymmärrä (varsinkaan lääkärit eivät ole ikinä suhtautuneet mitenkään kannustavasti atopian hoitoon ruokavaliolla), joka ruuassa on makaronia tai jotain muuta “kiellettyä” tai sitten muuten vaan pidetään hihhulina.

  Auta mua, pliis! Lähinnä sillä tavalla, että uskotko atopian parantuvan tai ainakin helpottuvan paleolla? Ja toisaalta, tarvisin todella paljon neuvoja ja ohjeita, miten syödä. Ihan konkreettisia ruokia, ainesosia mitä käyttää. Jotenkin vaan on tuntunut tosi vaikealta noudattaa täysin “puhdasta” ruokavaliota. Mutta jotain pakko tehdä, en jaksa tätä enää. Muuten elämä olisi niin helppoa ja kivaa, kaikki menee hyvin, mutta usein huomaan itkeväni ihoni tilannetta kun turhauttaa niin paljon.

  Voi vitsi mikä kilometrikommentti, mutta joo siis all in all, vinkkejä ja mielipiteitä parantumiseen kaivataan! Please help:)

  -maiju

  14/06/2013 at 10:48 Reply
  • Vellu #

   Tere. Vastailenpa tähän jotain Ollin ja Jaskan puolesta, kun kuulostaa niin tutulta nuo oireet ja olet selvästi hätää kärsimässä. :) Kirjoittelinkin jo tonne Maanantain menestystarinaan oman stoorin, mut lyhyesti: mulla oli kans kaikenlaista allergiaa n. 20 vuotta sekä atooppista ihoa ehkä viis vuotta ja orastava astmakin tais olla, kun ilman inhalaattoria ei enää meinannut tulla toimeen. Talvisin taas ei meinannut pärjätä ilman kortisonivoidetta. Puoli vuotta paleo-ruokaa ja huomasin aivan selvän eron allergioissa. Nyt reilu vuoden jälkeen ei tuntuisi tulevan enää mitään allergiaoireita mistään! Myös atooppinen iho on parantunut täysin ja hengitys kulkee normaalisti. Uskomaton fiilis kyllä, että sen enempää koivusta tai heinistä kuin kissoista ja koiristakaan ei tule enää mitään nuhia ja aivastuksia! Jännä ilmiö myös sellainen, että hyttysenpuremista ei tuu mitään kutiavia paukamia toisin kuin aiempina vuosina.

   Oman kokemuksen perusteella siis voin kyl suositella erittäin lämpimästi paleo-ruokavalion kokeilua sunkin tilanteessa. Tiedän kyllä miten lääkärit yleensä suhtautuu tällaiseen, että ruokavaliomuutoksella on parantunut käytännössä täysin jostain terveysongelmista. Muutama viikko sitten eräskin lääkäri tuumasi vain, että allergiathan on vähän sellaisia mystisiä ja voi yhtäkkiä vain kadota. Niinpä niin: ruokavaliollahan ei ainakaan ole mitään tekemistä minkään kanssa. Normilääkärin kanssa saattaa siis olla aivan turha edes keskustella sellaisesta mahdollisuudesta, että ruokavalio vaikuttaisi johonkin.

   Mutta testaa toki itse! Muutaman päivän tai viikonkaan viljaton, maidoton, sokeriton, palkokasviton ja kasviöljytön safka ei välttämättä vielä näy oikein missään. Jos suolinukka on heikossa kunnossa ja tiiviit liitokset falskaa, niin leivänpalanenkin saattaa ylläpitää sitä huonoa kuntoa jopa pari viikkoa. Eli testaa ihmeessä vähintään pari kuukautta täysin viljatonta ja maidotonta ruokavalioa nollatoleranssilla. Jos huomaat oireiden pikku hiljaa parantuvan, niin se on kyllä sellainen kannustin, että tekee mieli syödä mahdollisimman puhtaasti aina. Ei enää paljon hetkauta, jos joku patonkia poskeensa vetävä tuleva diabeetikko pitää sua hihhulina, kun skippaat makaronilaatikon. :D

   Ja joo, viljojen ja maidon välttely tuntuu ainakin aluksi tosi vaikealta, kun 90 % marketin “ruuasta” on vehnästä, soijasta, maissista, maidosta, kasviöljyistä ja lisäaineista kyhättyä moskaa. Kauppareissu helpottuukin merkittävästi, kun voi vain jättää Doris-keksit ja muut turhakkeet omaan arvoonsa ja kävellä suoraan oikeille osastoille: HeVi-osastolta kaikenlaista: vihanneksia, juureksia (esim. bataatti, lanttu, palsternakka), hedelmiä ym. Liha/kala-tiskiltä jotain hyvää jne. Reseptejä on netti pullollaan, varsinkin enkunkielisiä blogeja ja muita on pilvin pimein. Paleo-ruoka tulee kyllä helposti kalliimmaksi kuin einesmoskat, mutta jos verrataan ravinteikkuutta tai jopa sitä, että kortisonit ja antihistamiinit ja lääkärikäynnitkin maksaa ihan rahaa, niin mun mielestä ei jää oikein mitään syytä vetää vehnää ja rasvatonta maitoa. Se, että suomalainen teollisuus pyörii noiden ympärillä on ihan toinen juttu. Nää Leipätiedotukset ja Margariinitiedotukset ja Diabetes- ja Sydänliitot on kaikki THL:n alaisia. Ja THL:llä taas on kytkökset FDA:han, joka taas on suoraan kytköksissä Monsantoon ja Kellog’siin ym. jättifirmoihin ja massikeisareihin…

   Jokin jännä juttu siinä on myös, että kun menee safkan kanssa “rootseille” eli siirtyy Babylonian vedätysmätöstä aidon ruuan pariin, niin alkaa kiinnostaa moni muukin aito asia: BB-Peten peitonheilutus, Iltalehden Terveys-osio tai muu mediahömpötys menettää merkityksensä, kun taas suhde itseensä, mieleen ja ympäristöön alkaa kiinnostaa. Meditaatio on ihan huikeen tehokas väline kaikenlaisen oivaltamiseen. Esim. sellaisen, että jokainen on paljon muuta kuin se, miltä iho milläkin hetkellä sattuu näyttämään. Kaikki muuttuu koko ajan ja kaikki liittyy myös kaikkeen. Kuulostaa varmaan ituhippi-meiningiltä, mutta oon kyllä huomannut, että mitä lähempänä luontoa on, sitä paremmin kaikki tuntuisi ainakin itsellä toimivan – niin keho kuin mielikin. Huono ruoka, lääkkeet, kemikaalikuorma, tv, netti ym. keinotekoinen minimiin ja kaikkea aitoa tilalle: laadukas safka, liikunta, ulkoilma, aurinko, luonnonvesissä uiminen jne. Mun mielestä on erittäin todennäköistä, että puolen vuoden päästä sun iho voi olla aivan eri levelillä kuin nyt. Samoin allergiat ja astma saattaa kadota ajan kanssa kokonaan. Tsemppiä!

   15/07/2013 at 16:18 Reply
   • Jaakko Savolahti #

    Kiitos Vellu erinomaisesta vastauksesta! :)

    mirdle: Iho on usein suoliston peili ja suolistoon taas vaikuttaa ruokavalio, stressi, lääkkeet jne. Tulevassa podcastissä käsitellään ihoasiaa, eli tsekkaa se kunhan saadaan homma liveksi :)

    Yleisesti kannattaa aina testata googlea jos täältä ei heti vastausta löydy. Ainakin enkuksi löytyy vastauksia ja menestystarinoita tosi moneen juttuun. Hakusanaksi paleo ja itseä kiinnostava aihe, vaikka asthma, allergies, atopic skin tms.

    Tsekkaa myös esim http://purelyprimalskincare.com/

    Tsemppiä paleotestailuun ja matkalle kohti parempaa ihoa :)

    21/08/2013 at 14:22 Reply
 18. aippi #

  Hei!

  Mulla on maidoton ja viljaton ruokavalio. Myös Soija ja muut palkokasvit, koisokasvit (peruna, tomaatti) ovat kiellettyjen listalla. Mitä proteiinilisää saan käyttää? Käykö hamppuproteiini? Oon ihan hukassa tän ruokavalion suhteen, ja tuntuu että kanamuna ja lihatuotteet alkavat jo kyllästyttämään. Olisi mukava löytää sopiva proteiinivalmiste treenin jälkeen juotavaksi.

  28/09/2013 at 12:52 Reply
  • Jaakko Savolahti #

   Moikka Aippi,

   Riisiprotsku tai laadukas hera ovat varmaankin parhaat prodelisät. Yleisesti kuitenkin suosittelen käyttämään oikeaa ruokaa mahd paljon. Reseptejä vain hakuun ja monipuolisuutta kokkaukseen niin kyllä se siitä :)

   01/10/2013 at 15:25 Reply
 19. Terve!

  Ajattelin kokeilla nyt ainakin paleohkoa ruokavaliota jättämällä viljat ja maitotuotteet pois kokonaisuudessaan. Olen kolme päivää nyt (vasta) sitä käyttänyt ja jo tässä vaiheessa on tullut sekä positiivisia kokemuksia että kysymyksiä. Positiivisena puolena voin mainita olevani atoopikko, joten iho on varsinkin näin kuivalla ilmalla huonommassa kunnossa. Atopiani ei ole vakavaa, joten sitä ei oikeastaan nää, ellei osaa katsoa. Kuitenkin jo tässä vaiheessa punoitus on hävinnyt suurimmalta osalta. Kuivuus kyllä on vielä, mutta parempaa suuntaan ollaan menosa. Nyt nuo kysymykset:

  Olen aikaisemmin syönyt tosiaan joka päivä muutaman ruisleivän ja maitorahkoja pari kolme. Mistä saan jatkossa liukenematonta kuitua esimerkiksi tuon rukiin sijasta? Käsittääkseni vihanneksissa ja hedelmissä on liukenevaa kuitua, joka ei taas täysin aja samaa asiaa -> varpusparvi aina vessassa käydessä. Toisekseen olen huomannut erikoisen asian, vaikka oloni on hyvä, olen ollut erikoisen kalpea verrattuna normaaliin sävyyn. Osaatko sanoa fiksumpana että oliko tuossa runsaassa määrässä maitotuotteita ja ruisleipää jotain, minkä pois ottaminen voisi aiheuttaa kalpeaa ihoa? A-vitamiini? Rauta?

  Tuli pitempi teksti kuin alunperin piti, mutta jos jaksatte vastata niin bueno!

  25/10/2013 at 08:40 Reply
  • Jaakko Savolahti #

   Moikka Utelias ja kiitos kommentista!

   Kivaa kuulla, että atooppinen iho näyttäisi jo paranemisen merkkejä. Vastaavia olen kuullut muualtakin. Ihon värin muutoksesta en osaa sanoa, mutta voisiko punoituksen väheneminen vaikuttaa siihen jotenkin?

   Liukenematontakin kuitua löytyy kasviksista, marjoista jne, mutta liukeneva on se jota oikeasti tarvitsemme. Ehkä kannattaa katsoa onko varpusparviproblematiikka mukana vielä 2-4 vk kulutta ja sitten tehdä asialle jotain. Kolme päivää on kuitenkin aika lyhyt aika vetää isompia johtopäätöksiä :)

   31/10/2013 at 09:05 Reply
 20. Liisa Kuikka #

  Olit studio 55 ja kerroit kuinka paransit itseltäsi kaikenlaista mm. “pääsumun”. Mitä tarkoitit tuolla pääsumulla? T. Liisa

  28/11/2013 at 14:22 Reply
 21. Esa #

  Minulla on todettu polyyppi nenässä. Olo on aika tukkoinen kokoajan.
  Olen saanut siihen lääkityksen joka on ihan alkuvaiheessa.
  Sitten minulla on ilmeisesti hiivasyndrooma. olen pyrkinyt täysin viljattomaan
  ruokavalioon, misrä on ollu apua vatsaoireisiin.
  Onko tällä hiivasyndroolla ja polyypeilla jotain yhteinen tekijä.
  Ja millaista ruokavaliota suositellaan tässä tapauksessa.

  Terv. Esa

  07/02/2014 at 17:05 Reply
  • Jaakko Savolahti #

   En valitettavasti osaa ottaa tuohon kantaa Esa, mutta hienoa että viljaton ruokavalio on auttanut oireisiin!

   13/02/2014 at 09:56 Reply
 22. Melina #

  Hei! Olen VASTA 19-vuotias nuori urheilijanainen Keski-Pohjanmaalta. Urheilun parissa olen touhunnut yli 10 vuotta, ja jos kilpailuhenkisen ja määrätietoisen luonteeni ottaa huomioon, niin lähes poikkeuksetta AINA tavoitteellisesti. Liikunta ja urheilu on aina ollut intohimoni, ehkä liiaksikin, sillä tänä keväänä juoksin niin sanotusti “turpa edellä seinään”. Pitkän (noin 3 vuotta!!!) kestäneen nousukauden jälkeen treenaaminen alkoi yhtäkkiä tuntua pakkopullalta. Kehitystä ei enää tapahtunut, podin jatkuvaa väsymystä, olin koko ajan kiukkuinen ja ärtynyt, en saanut nukuttua vaikka en pysynyt hereillä seisoessanikaan. Ruokahalu katosi hetkittäin, välillä taas olisin voinut syödä koko jääkaapin tyhjäksi. Sama juttu janon tunteen ja juomisen kanssa. Monta vuotta ns. Ylirasitustilasta kuultuani (ja sitä typerästi vähäteltyäni) päädyin itse siihen tulokseen, että NYT jos koskaan on aika hiljentää tahtia. Kaikkien muiden epämiellyttävien oireiden lisäksi pitkään jatkunut flunssakierre oli vienyt voimia tästä “Ikiliikkuvasta Duracell-pupusta”. Päätin itse alkaa ottaa asioista selvää, sillä kotikaupungissani Kokkolassa ei ole urheilulääkärin vastaanottoa. Ymmärsin toki itse, että liian kovalla vaihteella on viime vuodet painettu, joten jätin liikunnan totaalisesti pariksi viikoksi. Palautuminen oli selvästi kehoni osalta enemmän kuin odotettua, sillä ensimmäisinä öinä nukuin pitkästi yli kellonympäryksiä. Silti aamulla herättyäni jouduin väkisin kiskomaan itseni ylös sängystä. Kuten jo aiemmin kerroin, ruokahalu oli poissa, jonka vuoksi painoni putosi. Olo oli todella voimaton ja heikko. Päiväni vietän mieluummin sängyssä maaten kuin kavereiden kanssa kesän riennoissa viillettäen. Lisäksi sain päivittäiseksi seuralaisekseni jäätävän päänsäryn, jonka vuoksi elän edelleen aivosumussa viikosta toiseen. Päivittäiset itkukohtaukset ovat enemmänkin sääntö kuin poikkeus.
  Päätin, että tahdon saada apua lähes invalidisoivaan olotilaani. Olen käynyt nyt lukuisten lääkärien vastaanotoilla. On otettu keuhkokuvaa, sydänultraa, tulehdusarvoa…kaikkea maan ja taivaan väliltä, ja aina tuloksena NORMAALI. Mietin, mistä heikko oloni voi johtua. Olen menossa tällä viikolla kilpirauhaskokeisiin, koska itse sitä lääkäriltä vaadin. Olen biokemian opiskelijana itse hyvin tietoinen eri hormonien vaikutuksista elimistöön, joten onneksi “osasin” vaatia hoitoa. Nähtäväksi jää, ovatko nekin arvot “normaalit” ja diagnoosiksi saan jälleen kuuluvani “korvien välissä vikaa”-kastiin. Olen myös lukenut nykyään vielä melko alidiagnosoidusta, mutta ei suinkaan harvinaisesta lisämunuaisuupumuksesta. Pitkään jatkuneen fyysisen ja psyykkisen stressin seurauksena en yhtään ihmettelisi, vaikka syy siitä löytyisikin. Mutta aina, kun olen siitä lääkärille maininnut, olen saanut vastaukseksi juuri tuon “päässä vikaa”-diagnoosin ja mielialalääkevalikoiman. Mutta kun en ole tullut vastaanotolle hakemaan reseptiä mielialapillereihin, vaan syytä heikentyneeseen terveydentilaani! Olo alkoi toissa viikolla olla jo niin huono, että päätin selata internettiä ja ottaa asioista vielä hieman lisää selvää (utelias kun olen ;)). Eksyin PaleoHelsingin sivuille ja luin paleo-menestystarinoita. Yhtäkkiä monta palaa alkoi loksahtaa kohdalleen. Entäpä jos kaikki olisikin kiinni puutteellisesta ruokavaliostani??? Pitkään jatkuneen elimistön stressitilan lisäksi olen mitä luultavimmin kärsinyt jonkinlaisesta “aluravitsemuksesta”. Päätin kokeilla paleoliittista ruokavaliota kertarysäyksellä. Eineksiä en ole syönyt muutenkaan vuosiin, joten ensimmäinen “haaste” oli helppo ohittaa. Sokerisia herkkuja en ole syönyt paljoakaan, ehkä vähän silloin tällöin. Suurin muutos oli, kun jätin viljat ja maitotuotteet pois. Päivittänen ruokavalioni kun oli koostunut juuri msitotuotteille ja täysjyväviljalle. Kasviksia olen syönyt aina runsaasti, joten lopulta pääsinkin käyntiin aika vähillä muutoksilla. Pari viikkoa olen nyt noudattanut tiukasti paleota, ja se jos mikä on alkanut näkyä olossa! Hengitysteiden tukkoisuus ja hävinnyt kokonaan. Verensokerin heilahtelut ja pahin väsymys ja turvotus ovat poissa (bye bye ruisleipä ja kaurapuuro! ;)). Olo on virkeämpi ja jaksan taas enemmän tehdä niitä arjen perus juttuja. Liikuntaa olen lisännyt vähitellen, lähinnä kävelylenkkejä metsässä, joogaa, pilatesta ja venyttelyä/kehonhuoltoa. Selvästi rauhallisempi elämäntapa sopii juuri tällä hetkellä minulle, sillä oloni kertoo siitä. Toki välillä on huonompiakin päiviä, enkä oletakaan muutoksen tapahtuvan hetkessä. Vielä aion saada selville, ovatko esim. lisämunuaiseni ja kilpirauhaseni todella tuen tarpeessa, jotta saisin taas iloisen itseni esiin ja elämänilon takaisin! Tästä on tie vain ylöspäin. Koen tämän itselleni haasteena, jonka selvittämiseen tarvitsen aikaa ja kärsivällisyyttä. Yksi asia on kuitenkin aivan varma…PALEO ROCKS!!! Aion jatkossakin pitää kiinni tästä elämäntavasta. Pikku hiljaa olen jo opetellut itselleni sopivia keinoja hallita stressiä ja löytää iloa muustakin kuin urheilusta. Ystävien kanssa on tullut vietettyä enemmän aikaa kuin viimeisten 3-4 vuoden aikana. Olen havahtunut siihen, miten vähän olen loppujen lopuksi “elänyt” urheilun näyteltyä suurinta osaa elämässäni. Mutta nyt nautin tästä olotilasta, vaikka olenkin varma, että vielä parempia päiviä on edessä. Päivä kerrallaan elämän pienistä iloista nauttien! :)

  30/06/2014 at 15:14 Reply
  • Jaakko Savolahti #

   Moikka Melina,

   Kiitos tarinastasi ja hienoa, että menestystarinat innoittivat kokeilemaan paleojuttuja! :) Toivottavasti oma olosi siitä pikku hiljaa jatkaa kohenemistaan :) Ehkäpä saan sinulta vielä jatkossa uuden menestystarinan sivuilla julkaistavaksi! Tsemppiä matkaan ja erinomaistaa kesää :)

   10/07/2014 at 11:18 Reply
 23. Ronnie #

  Hei, olen 18-vuotias nuorimies. Olen kärsinyt aknesta vaihtelevasti 3 vuotta..
  Kokeilin kuukauden paleodiettiä, ihoni kunto ei merkittävästi parantunut vaikka söin lisäravinteina d-vitamiinia, b-vitamiineja sekä sinkkiä.
  Tarkennettakoon että söin perunaa, hedelmiä runsaasti, join myös tuorepuristettua appelsiinimehua ( vain hedelmän oma sokeri ) N. 1L päivässä, sekä käytin nuuskaa paljon.
  Voisiko joku noista dietin poikkeuksista vaikuttaa ihoon negatiivisesti?

  Minkälaista ruokavaliota suosittelisit pelkästään ihon takia diettaavalle?

  10/12/2014 at 01:57 Reply

Kaikuja netissä

 1. Helsinki Paleo Podcast – Episode 7 | Integral Life by OlliS - 10/06/2012

  […] ja kuunneltavissa alla olevasta linkistä sekä iTunesista. Podcastissa ovat äänessä Olli Sovijärvi ja Jaakko […]

 2. Paleo menestystarina ja ylirasitustilasta toipuminen | Integral Life by OlliS - 21/08/2012

  […] aikana ja Jaakko Savolahden ja valmentajani suosituksesta päätin matkustaa Helsinkiin lääkäri Olli Sovijärven vastaanotolle. Olli teki laajan selvityksen elämäni viimeisistä 7-8 vuodesta sekä mittasi […]

 3. Helsinki Paleo Podcast – Episode 16 | Integral Life by OlliS - 06/03/2013

  […] ladattavissa ja kuunneltavissa alla olevasta linkistä ja iTunesista. Podcastissa ovat äänessä Olli Sovijärvi ja Jaakko […]

 4. Avun haku jatkuu | Maijun treeniblogi - 12/07/2013

  […] vuonna tutustuin Helsinki Paleon podcasteihin ja sitä kautta kuulin ensimmäisiä kertoja funktionaalisesta lääketieteestä. Alkuvuodestahan […]

Jätä vastaus