Warning: Creating default object from empty value in /home/helsinkipaleo/helsinkipaleo.com/wp-content/themes/boldnews/functions/admin-hooks.php on line 160

Onks viljoi näkyny? Osa 2

 

Tässä on viljojen syömisen negatiivisia terveysvaikutuksia käsittelevän postausparin osa kaksi. Jos et ole vielä lukenut osaa yksi, tsekkaa se tästä.

Gluteenin yhteydestä skitsofreniaan

Psychology Today -verkkolehden blogissa lääkäri Emily Deans vetää yhteen tutkimustuloksia, joissa skitsofrenia yhdistetään gluteeniin ja autoimmuunioireisiin. Vastaavasti Robb Wolf viittaa kirjassaan The Paleo Solution viljojen syöntiin yhdistetyn vuotavan suolen syndrooman ja siitä johtuvan autoimmuunivasteen yhteydestä skitsofreniaan.

Mitä yhteistä on gluteenilla ja omenalla?

En tiedä onko mitään muuta kuin se, että gluteeni saattaa osaltaan vaikuttaa siihen, että ihmiset ovat yhä useammin omenan muotoisia. Maailman johtaviin voimavalmentajiin lukeutuva Charles Poliquin listaa blogissaan 12 syytä välttää gluteenia, osa 1 ja osa 2 . Yhdeksi syyksi gluteenin välttämiselle Poliquin nostaa gluteenin keskivartalolihavuutta lisäävät vaikutukset. Tämä johtuu gluteenin insuliinitasoja nostavasta vaikutuksesta, sekä siitä, että gluteeni on vahva allergeeni, jonka takia se nostaa stressihormoni kortisolin tasoja. Korkeat insuliini- ja kortisolitasot aiheuttavat rasvan kerääntymistä keskivartaloon.

Vitamiinit ja hivenaineet

Viljojen jättäminen pois ruokavaliosta ei vaaranna minkään tärkeän vitamiinin tai hivenaineen saantia. Loren Cordain kokosi artikkelissaan päivän ateriat nykyisin yleisesti syödyistä paleotyyppisistä ruoista, eli lihasta, kalasta, kasviksista, pähkinöistä ja hedelmistä. Cordain laski päivän aterioiden sisältämät ravinnemäärät tarkoitukseen käytetyllä ohjelmistolla.

Tuloksia on havainnollistettu Cordainin artikkelista poimitussa taulukossa , jossa ravinnemääriä verrattiin suositeltuun päiväsaantiin (recommended daily allowance, RDA). Päivittäisen saannin suositukset ylittyvät moninkertaisesti lähes kaikkien ravinteiden osalta.

Ainoa ravinne, joka jää alle suositellun päiväsaannin on kalsium. Tästä ei kuitenkaan kannata huolestua. Artikkelista voi lukea Cordainin perustelut asialle ja tulemme käsittelemään aihetta blogissa tulevaisuudessa.

Ravitsemus ja terveys -blogi tarkasteli ruokien niitä vitamiineja ja hivenaineita, joille valtion ravitsemusneuvottelukunta antaa saantisuosituksia. Blogissa listattiin näiden ravinteiden parhaat lähteet . Ruokien vitamiini- ja hivenainesisältökisassa parhaimmille sijoille ylsivät: kalat, maksa, lihat, munuainen, merilevä ja kananmunat. Viljat loistivat poissaolollaan.

Entäs kuidut?

Viljojen terveellisyyttä perustellaan usein kuidun saannin turvaamisella. Kuitenkin, kuten edellisessä postauksessa linkitetyssä Robb Wolfin kirjan kappaleessa todettiin, nimenomaan viljan kuituosa sisältää ruuansulatuksen toimintaa haittaavia ja sitä kautta useita ongelmia aiheuttavia antiravinteita. Lisäksi, kasvikset sisältävät keskimäärin 8 kertaa enemmän kuituja per kalori kuin viljat. Yllä mainitussa Cordainin esimerkkipaleoruokavaliossa kuitua kertyi mukavat 42,5 g, joka sekin ylittää päivittäisen 25 g saantisuosituksen. Eli kuitujen saannistakaan ei tarvitse olla huolissaan viljattomalla ruokavaliolla, kunhan muistaa syödä reippaasti kasviksia.

Mutku mä oon ihan terve

Viljojen jättäminen pois ruokavaliosta ei vaaranna minkään tärkeän vitamiinin tai hivenaineen saantia.

Niin kuin yllä olevista teksteistä ilmenee, viljat voivat aiheuttaa useanlaisia ongelmia. Näistä osa on sellaisia, joissa varsinaisia oireita on vaikeaa havaita. Tai sitten tilanne on niinkuin mulla oli aikaisemmin, että oireet olivat niin tavallinen osa elämää, ettei tullut ajatelleeksi, että ne voisivat johtua tietyistä ruoista. Tämän takia kehotan Robb Wolfin esimerkin mukaisesti kokeilemaan viljatonta ruokavaliota kuukauden tai kahden ajan ja tutkailemaan, miltä olo tuntuu. Sen jälkeen, jos ei ole vielä olon paranemisesta vakuuttunut uuden viljattoman ruokavalion paremmuudesta, voi kokeilla ottaa viljat takaisin ruokavalioon. Tällöin viimeistään vakuuttuu siitä, että ilman niitä on parempi olla. Mulla ei ole tiedossa ketään, kenen hyvinvointi ei olisi parantunut viljojen poisjättämisen jälkeen.

Kaikkia mekanismeja viljojen aiheuttamille ongelmille ei vielä tunneta, eikä niistä ole tieteellistä 100% varmaa selitystä. Mutta sen ei kannata antaa olla este viljattomuuden testaamiselle, käytännön kokemukset useista eri lähteistä kertovat sen mitä tiede ei (vielä) kerro.

Vaihtamalla paranee!

Kun korvaat ravinnossasi olevat viljat lihoilla ja kasviksilla, on sinulla mahdollista saavuttaa seuraavat, potentiaalisesti todella suuret parannukset elämänlaatuusi:

 • Ravinnon vitamiini- ja hivenainepitoisuus kasvaa, koska viljat ovat sekä ravinneköyhiä, että sisältävät aineita, jotka sitovat itseensä ravinteita tai estävät niiden imeytymistä ruuansulatuskanavassa
 • Viljoissa on vatsaa ärsyttäviä ja sitä kautta suolenseinämän läpäisyä lisääviä aineita. Suolenseinämän läpäisy on yhdistetty lukuisiin autoimmuunisairauksiin ja sen aiheuttama matalan tason tulehdus on tunnistettu syyksi useimpien kroonisten sairauksien taustalla
 • Autoimmuunisairauksia, joihin viljojen syöminen on yhdistetty: 1-tyypin diabetes, reuma, Sjögrenin syndrooma ja MS-tauti.
 • Psykologisia ja neurologisia sairauksia, joihin viljojen syöminen on yhdistetty: epilepsia, autismi ja skitsofrenia.
 • Keskivartalolihavuus voi johtua viljojen syömisestä.

Amerikassa sanottaisiin että nuff said! Mutta jatketaan me kuitenkin  keskustelua, eli laittakaa kommenttiosioon tästä postauksesta heränneitä ajatuksia, omia kokemuksianne siirtymisestä viljattomaan ruokavalioon ja miten se vaikutti hyvinvointiin. Löytyykö joku, jolla olo ei parantunut viljattomaan ruokavalioon siirtymisestä?

 

Tägit:

44 vastausta kenelle “Onks viljoi näkyny? Osa 2”

 1. Tiina #

  En oikein ymmärrä päärynälihavuuden ja keskivartalolihavuuden sekoittamista keskenään. Päärynälihavuudessa rasva kertyy takamukseen ja reisiin, kun taas omenalihavuudessa rasva kertyy keskivartaloon sisäelinten haitaksi. Eli kumpaa tässä nyt tarkoitetaan?

  29/06/2011 at 10:10 Reply
 2. Jaakko Savolahti #

  Moikka Tiina,

  Kiitos korjauksesta! Mulla oli menny lihavuushedelmät sekaisin :) Korjasin tekstiin päärynät omenoiksi, eli vatsanseudun lihavuudesta on kyse.

  29/06/2011 at 11:41 Reply
 3. Itseasiassa huomasin jopa viljojen ja sokerin jättämisen pois ja paleoottisen ruokavalion helpottavan pms oireita, joista kärsin todella. Kun kesällä tuli muutama viikko syötyä sokeria ja viljaa, voin todella huonosti. Kun palasin paleoon, olo helpottui huomattavasti. Puhuin tuossa erään tuttavani kanssa ja hän pääsi eroon jopa kihdistä, vaikka jatkoi mm.kalan syömistä.

  10/09/2011 at 09:40 Reply
 4. Jaakko Savolahti #

  Terve Nora,

  Hienoa kuulla, että PMS-oireet helpottivat viljattomalla paleoruokavaliolla! Yksi sulka lisää ”paleon hattuun” :)

  Mukava kuulla myös tuttavasi parantuneesta kihdistä! Kihdin hoitamisessa on perinteisesti keskitytty puriineja sisältävien ruokien välttämiseen (kuten liha, kala ja sisäelimet). Kihdissä kivun aiheuttavat niveliin kiteytyvät uraatit, jotka ovat virtsahapon suoloja. Virtsahappo on puriiniaineenvaihdunnan lopputuote. On siis ajateltu suoraviivaisesti, että ravinnon puriinit päätyvät uraatteina niveliin kipua aiheuttamaan. Tämä on kuitenkin samalla tavalla väärä ja yksinkertaistettu teoria, kuin se, että jos syöt kolesterolia, päätyy se verisuonten seinämiin, tai että syöty rasva kertyy suoraan rasvaksi vyötärölle.

  Kihti on metaboliahäiriö ja siten samaa sarjaa muidenkin elintasosairauksien kanssa. Kihdin taustalla vaikuttavat olevan korkeat insuliinitasot eli insuliiniresistenssi. Insuliiniresistenssi heikentää munuaisten kykyä poistaa uraatteja elimistöstä. Fruktoosilla voi olla itsenäinen rooli kihdin taustalla, koska sen syöminen kohottaa veren uraattipitoisuutta. Lisäksi fruktoosi on isossa roolissa maksan metabolian häiriintymisessä ja siitä seuraavassa insuliiniresistenssin ja metabolisen oireyhtymän synnyssä.

  Eli jälleen korostuu insuliinin hallinnan merkitys ja sen tärkeys erilaisten sairauksien synnyssä. Matalahko hiilihydraattinen paleoruokavalio, jossa hiilihydraatin lähteinä ovat lähinnä glukoosia sisältävät juurekset ja juurimukulat, voi siis olla erinomainen ase myös kihdin hoidossa ja parantamisessa. Ja jälleen yksi elintapasairaus, jonka hoitamisessa perinteinen lääketiede on valitettavasti surullisen kujalla…

  11/09/2011 at 17:00 Reply
 5. Terve,
  olemme neljännesvuosisadan perheeni kanssa etsineet apua sairaan siskoni hoitoon. Sisko on aina ollut allerginen, allergiat alkoivat muna ja kala, sitten keliakia (paitsi kaura) sekä sitrushedelmät ja jotkut raa´at vihannekset kuten bataatti. Atooppinen ihottuma peittää hänet jatkuvasti päästä varpaisiin ja immunipuolustus on heikentynyt. Pöly ja eläinallergia sekä astma ovat seuranneet häntä nuoresta saakka. Seuraavaksi lähtivät hiukset ja nykyään on enää vaikea sanoa, mikä aiheuttaa mitäkin, eli vaikka hän on noudattanut lääkäreiden ohjeita (ja syönyt kortisonia koko elämänsä) eivät vaivat ole helpottaneet. Uusimpana lääkäri totesi alimpien selkänikamien rappeuman, joka hämmästyttää, sillä hän on nuori eikä suvussammme ole rasitusta. Tämän lisäksi virusperäinen sairaus kiusaa, ja kaikki nämä vaivat yhdessä ovat liian suuri mysteeri ratkaistavaksi. Viimeisenä oljen kortenä kääntyisinkin puoleenne, ehkä osaisitte antaa viisaita vinkkejä, sillä yksikään lääkäri ei ole osannut häntä auttaa.

  06/12/2011 at 02:17 Reply
 6. Jaakko Savolahti #

  Terve Sylvie,

  Kiitos viestistä ja pahoittelut siskosi tilanteesta. Todella surullista, että hän ei ole löytänyt apua vaivoihinsa.

  Suosittelen häntä olemaan viipymättä yhteydessä kokonaisvaltaista näkökulmaa ja paleoruokavaliota hoitotyössään soveltavaan lääkäriystävääni Olli Sovijärveen. Olli edustaa uudenlaista näkemystä lääketieteeseen ja voi varmasti olla avuksi siskosi tapauksessa.

  Olli: http://www.eiransairaala.fi/fi/laakaripalvelut/erikoislaakarit/liikuntalaaketiede tai http://www.mehilainen.fi/terveyspalvelut/asiantuntijat/6287/sovijarvi_olli

  Ollista löytyy esittely täältä blogistakin: http://www.helsinkipaleo.com/?p=597

  Lisäksi suosittelen, että siskosi aloittaa välittömästi täysin viljattoman, maidottoman ja palkokasvittoman paleoruokavalion. Suoliston toiminnan tukemiseksi ruuat kannattaa kypsentää hyvin kypsiksi ja syödä aluksi varsin vähähiilihydraattista ravintoa. Sopivat ruuat ovat esimerkiksi lihapatoja tai muhennoksia ja sosekeittoja. Käytettäviä ravintoaineita kannattaa myös vaihdella viikon sykleissä. Esimerkiksi ensimmäisellä viikolla nautaa ja muutamaa kasvista, sen jälkeen lammasta ja muutamaa muuta kasvista, sitten possua jne. Näin yliherkistynyt immuunijärjestelmä ei kehitä uusia yliherkkyyksiä. Suoliston bakteerikannan tukemiseksi kannattaa ottaa käyttöön myös probioottivalmiste, esim. usein suosittelemani Dr. Ohhiran http://www.iherb.com/Dr-Ohhira-s-Essential-Formulas-Inc-Probiotics-Original-Formula-60-Capsules/3620?at=0

  Ruokavalion lisäksi stressinhallinta meditaation tai jonkun muun itselle soveltuvan keinon avulla sekä mahdollisimman paljon mahdollisimman hyvälaatuista unta (täysin pimennetty huone josta sähkölaitteet virrattomina, rauhottuminen ennen nukkumaan käymistä, ei telkkaria / tietokonetta tuntiin ennen nukkumaan menoa…).

  Olen vakuuttunut, että näillä keinoilla siskosi saa parannusta vaivoihinsa. Olisi hienoa kuulla jatkossa, miten hänen olonsa kehittyy ruokavalion muutoksen jälkeen. Voimia!

  06/12/2011 at 13:57 Reply
 7. Hanna #

  Heippa,

  Etin täältä kuiduista asiaa ja kun kuitua pitäis tulla ihan tarpeeksi kasvisksita (joita menee päivittäin paljon,raakan ja kypsänä), voiko pari viikkoa kestäneen kokeilun aikana aina aamuisin sekaisin ollut vatsa siis olla vain tottumiskysymys? Siis ettei vatsa ole vielä hyväksynyt saamaansa lihamäärää tms? Meillä ei siis syöty lihoja kuin ehkä kerran viikossa ennen paleokokeilun alottamista. Onko tämä normaalia kokeilijoilla?

  18/01/2012 at 17:23 Reply
  • Jaakko Savolahti #

   Moikka Hanna,

   Voi olla, että vatsahappotasosi ovat ajanmyötä laskeneet mataliksi, kun niitä ei ole tarvittu lihaproteiinien pilkkomiseen. Tähän saattaa auttaa esimerkiksi Now Foods Super Enzymes niminen valmiste, joka sisältä HClää eli “vatsahappoa” sekä muita ruuansulatusentsyymejä. Katso ohjeet sen käyttöön täältä. Mä ja monet kaverit ovat käyttäneet kyseisiä kapseleita hyvällä menestyksellä! Toivottavasti säkin saat tuosta apua :)

   20/01/2012 at 19:32 Reply
 8. Kuka viisaampi muistaa – minulla on hatara muistikuva tutkimuksesta missä osoitettiin viljojen tuhoavan suolistoa. Kuka tietää mikä tutkimus tämä saattaisi olla? Muistikuvani on kovin hatara, mutta täällä on niin viksua väkeä, että joku tietää hetsulleen. ;)

  08/08/2012 at 16:15 Reply
 9. SOL #

  Viljojen haitallisuus on yhdistetty myös kilpirauhasen vajaatoimintaan (autoimmuunisairaus). Etenkin viljan gluteeni aiheuttaa kilpirauhastulehdusta, josta päästään vajaatoimintaan kilpirauhaskudoksen kuoltua. Tästä löytyy netistä rutkasti tietoa. Voisit lisätä tuonne listaan :)

  01/11/2012 at 14:34 Reply
  • Jaakko Savolahti #

   Kiitti lisäyksestä SOL! Oisko sulla vielä heittää lähdettä niin pistän päivitystä kehiin :)

   07/11/2012 at 09:44 Reply
 10. Olen jo kauan ollut sitä mieltä, että viljaton ruokavalio on hyväksi itselleni. Ihoni on paljon paremmassa kunnossa (lievää aknea ollut aikaisemmin) ja mieli virkeämpi, turvotus on poissa ja makeanhimo tiessään. Ainut mitä tässä pohdin ovat nuo maitotuotteet. Onko maitotuotteet yhtä suuri paha kuin viljatuotteet? Itse suosin rahkaa/maustamatonta jugurttia aamiaisella/välipalana ja piimää/maitoa ruuan kanssa. Näistä luopuminen tuntuu mahdottomalta… Vinkkejä kaipailtaisiin!

  10/01/2013 at 15:09 Reply
 11. Jaakko Savolahti #

  Moikka Hannis!

  Mun näkemyksen mukaan viljat ovat niitä isoimpia pahiksia. Maitotuotteista vähiten ongelmallinen on voi (ja voiöjy eli kirkastettu voi) mm. sen vähäisen kaseiini- ja laktoosipitoisuuden takia. Maitotuotteet voivat aiheuttaa erilaisia ongelmia useille, eli voisi kannattaa testata 30-60 päivää ilman ja katsoa miten olo kehittyy.

  Tässä Ollin postaus maidosta: http://ollisintegrallife.com/2012/07/24/maitotuotteiden-laatuerot-seka-maidon-aiheuttamat-terveydelliset-ongelmat-analyysi-evolutionaarisesta-nakokulmasta/

  Kurkkaa täältä resepti- ja menuvinkit: http://www.helsinkipaleo.com/aloita-tasta/

  Tsemppiä :)

  10/01/2013 at 16:38 Reply
 12. Porkkana #

  Ensinnäkin täytyy sanoa, että olen nyt hyvin skeptisellä asenteella liikenteessä. Isona minusta kai pitäisi tulla tiedenainen, mutta tällä hetkellä tuntuu, että kaikki tutkimukset ovat vain jonkun ihmisen tai tahon mielipiteitä. Mihinkään ei voi luottaa oikeana tietona. Vain itseään voi kuunnella ja ehkä jonkun luotettavan lääkärin hyvänä päivänä tekemiä tutkimuksia tästä omasta kehosta. Ihan ekana en voi kiittää informatiivisista nettisivuista. Monesti sivutaan antiravinteita, mutta en tuntunut nopealla silmäksellä enkä edes nopealla googlauksella löytävän mitään yksiselitteistä käsitettä näille.(Joo englanniksi….)
  Lopulta löysin ja hieman minua hämmentää nämä ristiriitaisuudet. Toisen myöntää, että fytiinihappo sitoo tärkeitä ravintoaineita, mutta väittävät ihan loogisesti, että sama aine suojaa myös pahoilta aineilta(karsinogeenisilta metalli-ioneilta). Toiset jättää tämän antioksidantti-puolen kokonaan välistä. Miksi?

  04/02/2013 at 22:16 Reply
  • Jaakko Savolahti #

   Moikka Porkkana,

   Skeptisyys on ihan oikea suhtautuminen :) En osaa sanoa, miksi muut tekevät mitä tekevät, mutta kuten itsekin sanoit, itsensä kuuntelemisella ja testaamisella pääsee pitkälle! Siksi suositankin porukkaa testaamaan tiukkaa paleota 30-60 päivää ja kokeilemaan siten, toimiiko homma itselleen :)

   05/02/2013 at 14:32 Reply
 13. Sari #

  Hei, minä kärsin 1,5 vuotta nivelkivuista. Jätin viljatuotteet pois ja nyt on kivut poissa. Olen testaillut muutaman kerran eli olen alkanut syömään viljatuotteita ja kivut tulee pikkuhiljaa taas takaisin. Keliakiaan minulla ei ole.

  23/02/2013 at 14:27 Reply
  • Jaakko Savolahti #

   Kiitos kommentista Sari, tosi kivaa kuulla että löysit apua vaivoihisi! :)

   25/02/2013 at 10:35 Reply
 14. teppo tiedemies #

  Pseudotieteellistä juttua.

  07/05/2013 at 07:24 Reply
 15. Elina #

  Moi!

  Nyt 7kk ikäinen vauvani pituus on mennyt kokoajan hieman miinus käyrillä, josta ei kuitenkaan kummemmin ole neuvolassa oltu huolissaan. Paitsi nyt käydessäni neuvolalääkärillä sain kunnon haukut että lapsi ei kasva koska en anna hänelle viljoja, ja että ne on yksinkertaisesti Pakko aloittaa.(hän jopa unohti tehdä kaikki muut tutkimuskset lapselle kun paasasi niin paljon, minäkin senverran hermona sitä kuuntelin että hoksasin sen vasta jälkikäteen.. :))
  Mitenkään hän ei osannut viljojen kasvattavaa vaikutusta perustella, kun sitä kysyin.
  Eikai tämmöisellä väitteellä nyt oikeesti ole mitään totuus pohjaa?

  Kiitos huikean hienosta blogista!!

  17/06/2013 at 10:11 Reply
 16. Jaakko Savolahti #

  Moikka Elina,

  Kiitos tosi kivasta kommentista :)

  Mä en valitettavasti osaa sanoa mitään faktaa vauvoista. Eli ota seuraavat kommentit varovaisuudella huomioon, jos otat :) Mun käsityksen mukaan viljoilla ei ole mitään kasvattavaa vaikutusta muuten kun se että ne ovat tosi energiatieheää ruokaa. Hiilareita lapsen on varmaankin kuitenkin hyvä saada ja paleoruuista niitä toki myös saa (esim bataatti, mahdollisesti valkoinen riisi). Ja energiatiheyttä saa helposti rasvoista. Jos vauva-asiat kiinnostavat, tsekkaa sivupalkista Chris Kresserin Healthy Baby Code tai googlaa Dave Aspreyn Better baby book :)

  21/08/2013 at 14:15 Reply
  • Alle vuoden ikäinen lapsi ei saa viljoista mitään sellaista mistä olisi kasvun kannalta jotain hyötyä. Kasvis- ja marjasoseista saa paremmin sen mitä pieni lapsi tarvitsee tuossa iässä, viljoista ja varsinkin siitä imeytymättömästä kuidusta ei ole kuin haittaa… parhaimmillaankin se vain menee läpi. Neuvola ja koululääkäreillä on tällä hetkellä pakonomainen tarve puolustaa viljojen merkitystä vaikka mitään näyttöä tällaiselle “terveys” vaikutukselle ei ole. Mutta meneppäs siitä lääkäriä ripittämään niin jo alkaa huostaanotto uhkailut ja lastensuojeluterrorismi kukkimaan.

   18/12/2013 at 20:47 Reply
 17. Virve #

  Kaksi viikkoa olen ollut ilman viljoja ja astmaoireet alkaneet helpottaa huomattavasti.

  Halusin testata viljattomuutta, sillä sitä suositellaan crossfitin harrastajien keskuudessa. Tämä astmaoireiden parantuminen oli ihan plussaa, sillä myös unen laatu on parantunut ja päivisin on virkeämpi ja energisempi.

  03/02/2014 at 09:15 Reply
  • Jaakko Savolahti #

   Mahtavaa kuulla Virve :)

   03/02/2014 at 13:09 Reply
 18. Heidi #

  Olen tässä vajaan kuukauden ajan syönyt paleotyyppistä ruokavaliota jossa kylläkin mukana hieman maitotuotteita, osittain luomuna. Jätin kokeeksi kaikki viljat pois vaikka mitään oireita ei ole koskaan ollutkaan. Tänään söin sitten poikkeuksellisesti silakkafileitä jotka olin pyöräyttänyt täysjyväruisjauhoissa ennen paistamista ja tämän kanssa kunnon itsetehtyä perunamuusia. Lisäksi olin paistanut muutaman porkkanapihvin johon reseptin mukaan piti laittaa gluteenittomia kaurahiutaleita. Koska minulla ei näitä ollut, laitoin täysjuväruishiutaleita… Söin pari pientä palaa aamiaiseksi. Ja miten myöhemmin kävi? Noh, vatsa meni täysin sekaisin ja iltapäivä kului vessassa juoksemiseen. Voiko todellakin olla, että tuo viljojen poisjättäminen vaikuttaa niin nopeasti, että nyt jo reagoin negatiivisesti jos niitä syön? En keksi mitään muuta, mikä olisi heittänyt vatsan nurin. Heitän siis ne porkkanapihvit suosiolla roskiin ja tästä eteenpäin jatkan taas ilman viljoja. Lienee ihan oikeastia varteenotettava homma, ja lisäksi paleo-ruokavalio tarkoittaa todella maukasta ja laadukasta ruokaa! Kiitos hienosta blogista.

  25/02/2014 at 14:41 Reply
  • Jaakko Savolahti #

   Moi Heidi,

   Kiitos :)

   “paleo-ruokavalio tarkoittaa todella maukasta ja laadukasta ruokaa” Tästä ollaan kyllä samaa mieltä, ite ainakin syön herkullista (ja simppeliä ja melko edullistakin) ruokaa joka aterialla :)

   Ja voi olla että vatsa reagoi viljoihin noin rajusti noin nopeasti. Mulla kävi samalla lailla…

   28/02/2014 at 14:45 Reply
 19. Maikki #

  Hei! Olen jo monta vuotta noudattanut gluteenitonta ruokavaliota. Pienikin määrä gluteenia tekee oireita. Sellainen tässä on vuosien varrella tullut mieleen, että esim. kyläillessä käy joskus niin, että gluteenittomiksi esitellyt tuotteet eivät sitten olleetkaan gluteenittomia… Eilen söin mm. keittoa, jonka mausteseoksessa olikin gluteenia. Kysymykseni siis onkin, että onko tässä vaiheessa enää mitään tehtävissä, kun huomaa syöneensä jotain gluteenipitoista? Voiko tulevia oireita helpottaa, vai onko vaan kärsittävä seuraukset?

  04/07/2014 at 19:30 Reply
  • Jaakko Savolahti #

   Moikka Maikki ja kiitos viestistä. Mulla ei valitettavasti ole tiedossa tapaa helpottaa gluteenin vaikutuksia, jos sitä huomaa syöneensä, pahoittelut. Jos sellaisen jostain löydät, niin vinkkaa ihmeessä meille muillekin :)

   10/07/2014 at 11:32 Reply
 20. Kiru #

  Hei, täällä myös itse todennut viljattoman, maidottoman ja palkokasvittoman ruokavalion auttaneen mitä erilaisimpiin oireisiini.
  En enää kaipaa diagnooseja vaivoilleni, ne eivät ole olennaisia… siis saada joku nimi oireisiin.
  Hyvä olo ja ilo ilman lääkkeitä on parasta, mitä tiedän.
  Kokeilkaa…se kannattaa…

  12/08/2014 at 06:56 Reply
  • Jaakko Savolahti #

   Hienoa kuulla Kiru, kiitos kommentista! :)

   21/08/2014 at 19:46 Reply
 21. Antton #

  Heippa! Halusin kertoa oman, hieman erilaisen kokemukseni paleoruokavaliosta. Noin vuosi sitten kyllästyin usein toistuviin flunssiin ja päätin kokeilla josko ruokavaliomuutos auttaisi asiaa. Eri vaihtoehtoja tutkittuani päädyin paleoon, koska “luonnollinen” ruokavalio vaikutti nojaavan uuteen tutkimustietoon ja lukuisat anekdoottiset kokemukset elämänlaadun paranemisesta sekä erityyppisten vaivojen katoamisesta lupailivat minullekin flunssavapaata elämää. Helsinki Paleon hienot kotisivut olivat helppo tapa oppia paleon perusteet ja löytää aiheesta lisäinformaatiota sekä maukkaita reseptejä, ja lähdin liikkeelle tiukalla paleoruokavaliolla.

  Kokeilun alku sujui hienosti, viljojen jättäminen pois ei tuottanut vielä mitään suurempaa muutosta hyvinvointiini mutta uskoin vahvasti paleoruokavalion parantavan vastustuskykyäni. Luin paljon paleoblogeja ja paneuduin aiheeseen melko syvällisesti. Urheilevalle miehelle riittävä energiansaanti oli tosin melko haastavaa, mutta viljojen karsimisesta johtunut kuidun vähentynyt saanti karsi myös wc-käyntien tarvetta ja kaasuntuotantoa, minkä tulkitsin positiiviseksi muutokseksi.

  Kolmisen kuukautta paleoruokavaliolla oltuani sain kuitenkin rajun ruokamyrkytyksen ja sen jälkitautina infektion jälkeisen ärtyvän suolen oireyhtymän. Yritykset parantaa oireyhtymää FODMAP-rajoitetulla paleoruokavaliolla eivät ottaneet onnistuakseen, ja painoni tippui rajusti. Kuukausien kuluessa oireet lievenivät hiljalleen (lääkärit kertoivat infektion jälkeinen ärtyvän suolen paranevan yleensä itsestään parin vuoden sisällä), mutta ruokavaliota oli todella vaikeata saada toimimaan edes siedettävästi.
  Lomalla ollessani olin kuitenkin viljattomien vaihtoehtojen puutteessa pakotettu syömään normaalisti, ja hämmästyksekseni viljojen syönti lievensi oireitani välittömästi. Kun alkoi näyttää siltä, että paleo-kokeilu oli osaltani virheliike, päätin vierailla ns. virallisen linjan ravitsemusterapeutin luona.

  Ravitsemusterapeutin neuvoma FODMAP-rajoitettu ruokavalio paransi oireeni lähes täysin muutamassa viikossa. Viljojen ja maitotuotteiden syönnin aloittaminen uudelleen paransi ainakin minun oloni. Vaivani oli toki helpottanut pikku hiljaa alkuperäisestä infektiosta lähtien ja olisi parantunut myös paleo-ruokavaliolla, mutta valtavirran ravitsemussuositusten mukainen yksilöllisesti tehty ravinto-ohjelma ja erityisesti viljoista saadut kuidut nopeuttivat paranemista huomattavasti.

  Halusin jakaa tarinani, jotta kaltaiseni uutta ajattelua etsivät olisivat hieman kriittisempiä paleo- ja muita muotidieettejä kohtaan. Kokeiluni oli arvokas opetus siitä, että valikoivaan tutkimusaineiston tulkitsemiseen perustuvaa pseudotiedettä on vaikeata erottaa oikeasta tutkimustiedosta. Tieteellisen kuuloiset perustelut ja puhe ravitsemustieteilijöiden johtamista “maito- ja viljasalaliitoista” johtivat itseni harhaan, ja haluaisin painottaa muille paleosta kiinnostuneille ja ruokavaliotaan pohtiville, että paleo ei edusta ravitsemustutkimuksen tuloksia kattavasti eikä tieteellisyyden vaikutelmasta huolimatta ole tieteeseen pohjaavaa.

  En halua kuitenkaan missään nimessä kiistää paleosta hyötyneiden kokemuksia. Ihmiset ovat kovin erilaisia ja on hienoa jos paleoruokavalio auttoi juuri sinun vaivaasi, haluan vain tuoda esiin varoittavan esimerkin siitä, että ihmelääke ei omalla kohdallani tepsinytkään. Kaikesta huolimatta kokonaisuutena kokeiluni oli positiivinen. Kiinnitän nykyään enemmän huomiota siihen, mitä syön, ja opin paleoaikanani syömään entistä enemmän kasviksia hedelmiä, ja kalaa sekä välttelemään liian prosessoituja ruokatuotteita. Vaikka perinteinen ravitsemustiede neuvoo myös näihin, tarvittiin omalle kohdalleni paleoinnostus ottamaan ne osaksi päivittäistä ruokavaliota. Vointini on mainio, ja sain kantapään kautta erittäin arvokkaan opetuksen pseudotieteistä ja niihin liittyvästä retoriikasta. Haluan toivottaa kaikille tsemppiä oman yksilöllisen ruokavalion etsintään, ja voin omasta kokemuksesta suositella virallista, koulutettua ravitsemusterapeuttia!

  05/01/2015 at 16:48 Reply
  • Jaakko Savolahti #

   Moikka Antton,

   Kiitos kokemuksiesi jakamisesta! Hienoa, että löysit avun vatsavaivoihisi ja vointisi on nykyään mainio :)

   05/01/2015 at 17:04 Reply
 22. Hölynpölyä koko juttu. Olette vaan siirtyny mäkkärin ja pizzerian roskaruoista kasvispainotteiseen ruokavalioon. viljoilla ole MITÄÄN tekemistä minkään skitsofrenian, MS-taudin tai epilepsian kanssa. Omia väitteitäsi, joilla ei ole minkäännäköistä pitkäaikaisiin ja Oikeisiin tutkimuksiin perustuvaa pohjaa. Liian yksimielistä päättelyä, oikea ajattelu ja kaiken kyseenalaistaminen unohtunut.

  14/07/2015 at 19:30 Reply
  • Jaakko Savolahti #

   Huh, olipa hyvä että hoksasit kertoa totuuden Keppiä! Poistan samantien tämän sivuston ja unohdan koko hölynpölyn ja aloitan oikean ajattelun! :)

   22/07/2015 at 15:04 Reply
  • Epileptikon äiti #

   Vai ei viljoilla ole mitään tekemistä epilepsian kanssa? Mistähän sitten johtuu, että epileptikkovauvani kohtaukset pahenevat joka kerta kun syötän hänelle viljoja? Sattumaa?

   19/02/2016 at 10:26 Reply
 23. Venksu #

  Moi!

  Elävän ravinnon kannattajat väittävät, että viljojen, siementen ja palkokasvien haitallisista aineita pääsee eroon idättämällä niitä. Onko tieto vanhentunutta, vai miksi tästä ei lektiini/ fytattikeskustelun yhteydessä paljonkaan puhuta? Entä tuhoutuvatko fytaatit kuumenettaessa, koska tällaiseenkin tietoon olen muistini mukaan törmännyt? Ja entäs sitten siemenet, pähkinät ja tattari? Ovatko vaarallisia? Tattarin myrkkyhän on saponiini, joka lähtenee kokonaisesta tattarista liottamalla ja huuhtelemalla, vai lähteekö?

  27/07/2015 at 22:01 Reply
  • Jaakko Savolahti #

   Moikka Vensku,

   Kyllä idättäminen ja kypsentäminen vähentää joidenkin ongelmallisten aineiden pitoisuuksia. Mutta esimerkiksi gluteeniin tai muihin mahdollisesti ongelmallisiin proteiineihin se ei vaikuta. Pähkinät, siemenet ja tattari tuskin ovat erityisesti vaarallisia, mutta eivät ne ole myöskään optimaalista ravintoa. Jos haluamme syödä mahdollisimman ravinnetiheää ruokaa, jossa on mahdollisimman vähän haitallisia aineita, eivät viljat ja palkokasvit kuulu listan kärkipäähän. Ravinnetiheyksistä ja toksiineista voi kurkata lisää vaikkapa ao linkeistä:
   Mat Lalonde Nutrient Density: Sticking to the Essentials AHS12
   https://www.youtube.com/watch?v=HwbY12qZcF4

   9 Steps To Perfect Health – #1: Don’t Eat Toxins
   http://chriskresser.com/9-steps-to-perfect-health-1-dont-eat-toxins/

   Are Legumes “Paleo”? And Does It Really Matter?
   http://chriskresser.com/are-legumes-paleo/

   02/08/2015 at 17:03 Reply
 24. Marianna #

  Pyydän anteeksi jos tämä on tyhmä kysymys, mutta onko oluella tässä (yllä artikkelissa kuvatussa) suhteessa sama vaikutus kuin syödyillä viljoilla? Olen jättänyt viljat pois ruokavaliostani noin kuukausi sitten, mutta kotona on vielä sen verran kotona tehtyä olutta että sitä en ole kyennyt enkä halunnut pois jättää ;), ja nyt mietinkin pilaako sen juominen (ei päivittäinen) viljattoman ruokavalion vaikutuksen…

  29/11/2016 at 15:35 Reply
  • Jaakko Savolahti #

   Moikka Marianna,

   Yksiselitteistä vastausta on mahdotonta antaa, koska nämä tilanteet ovat aina yksilöllisiä. Mutta yleisesti olut ei välttämättä ole yhtä ongelmallinen kuin vähemmän käsitellyt viljat, koska se käymisteitse valmistettua. Myös, jos et ole hakemassa pikaisia tuloksia vaan sinulla on malttia jatkaa viljattomuuskokeilua vielä sen jälkeen, kun olet saanut oluet juotua, niin nautiskele vaan ne rauhassa ja katso sitten todellisen viljattomuuden kokeilun jälkeen, mitä vaikutuksia sillä oloosi on :)

   05/12/2016 at 10:02 Reply
   • Marianna #

    Kiitos vastauksesta! Nyt on kotiolutvarastot kohta juotukin, joten voi alkaa katselemaan vaikuttaako senkin pois jättö ja miten :)

    04/01/2017 at 21:07 Reply
 25. Kaisa #

  Moikka! Sopivatko apteekin normaalit maitohappobakteerit paleoelämään? Houkuttaisi tehdä itse jogurttia ja muutenkin napsia niitä, mutta olen niin nipo etten uskalla kokeilla ennen kuin tiedän onko ookoo. :) Netistä tilaaminen tuntuu hankalalta.

  03/01/2017 at 22:34 Reply
  • Jaakko Savolahti #

   Moikka Kaisa,

   Apteekin maitohappobakteerit sopivat varmasti paleoelämään :) Laadukkaita probiootteja saa myös luontaistuotekaupoista, kuten Bioteekin tuotteet. Hyviä jugurttimaisteluita :)

   09/01/2017 at 17:38 Reply
 26. anna #

  Meillä 6-v lapsi jolla useita autoimmuunisairauksia ja paljon allergioita. Viljoja on ollut kokeilussa pienestä asti huonolla menestyksellä. Lääkäri juuri sanoi, ettei kaikille viljoille voi olla allerginen. Olen pääni miettinyt puhki ja tulin tulokseen, että syynä täytyy olla viljojen kuidut. Ja nyt löysin nämä kirjoitukset. Eskari/kouluikäisellä haasteen tekee kouluruokailu.. ja tarvittavat todistukset :( Nyt saimme vain 4kk:si eteenpäin ja lähetteet lukuisiin altistuksiin. Viimeiset altistukset takana ja lapsi voi todella huonosti. Vatsa ei toimi, närästää, päänsärkyä, voimattomuutta..

  15/10/2017 at 22:46 Reply
  • Jaakko Savolahti #

   Tosi ikävää kuulla Anna :( Toivottavasti löydätte keinon saada lapsenne ruokavalion sellaiseksi, että hän voisi hyvin. Kovasti voimia ja hyvinvointia teidän koko perheelle!

   19/10/2017 at 14:14 Reply

Kaikuja netissä

 1. Hyvä paha gluteeni? | - 19/02/2015

  […] saa jopa kahdeksan kertaa enemmän kuituja jokaista kilokaloria kohti viljoihin verrattuna (Savolahti 2011a). Viljat sisältävät toki paljon enemmän kaloreita jokaista sataa grammaa kohden kuin kasvikset, […]

Jätä vastaus