Warning: Creating default object from empty value in /home/helsinkipaleo/helsinkipaleo.com/wp-content/themes/boldnews/functions/admin-hooks.php on line 160

Paljasjalkailu on parhautta

 

Olen jo pari kesää fiilistellyt paljasjalkakengät jalassa liikkumisen tuomaa lapsenomaista intoa. Fivefingersit jalkaan vetäessä tuntui, että oli pakko päästä kirmailemaan kallioille, hyppimään kiville ja kävelemään epätasaisille pinnoille, koska kunnon tuntuma maastoon jotenkin tuottaa valtavasti mielihyvää.

Viime syksynä ostin viimein Fivefingersejä paremmin normaalimenoon soveltuvat paljasjalkakengät, VivoBarefootin Aqueousit. Olin välittömästi myyty ja kadulla kävellessä teki mieli astua kanttareiden, kivien ja muiden epätasaisuuksien päälle ja fiilistellä jalkapohjien tuntumaa alustaan. Samoin varpaille liikkumatilan mahdollistava leveä lesti on todella mukava. Aqueousien hommaamisen jälkeen kuljin käytännössä vain ne jalassa ja tuntuu, että ikijumissa olleet pohkeeni ovat huomattavasti vetreämmät paljasjalkakenkäilyn jäljiltä. Jos jostain syystä on pitänyt laittaa normikengät jalkaan, on välittömästi huomannut miten epämukavat aikaisemmin miellyttävinä pitämäni kengät oikeasti ovat. Ne puristavat ja kiristävät ja tekevät askelluksesta kankean ja töksähtelevän. Aqueousit ovat ihan huiput: mukavat jalassa, kohtalaisen stylet arkena ja toimistollakin käytettäväksi ja vedenpitävyys tekee niistä joka kelin kengät, joilla pärjää ulkona myös talvella. Sileä pohja tosin teki niistä aika liukkaat lumisilla kaduilla kulkiessa. Valitettavasti Aqueousit eivät enää ole Vivon mallistossa.

Paljasjalkakengistä löytyy nykyään moniin erilaisiin tilanteisiin sopivia malleja. Tänä talvena sain testailtavakseni vaelluskengän oloiset VivoBarefootin Off Road Hi kengät. Toisin kuin Aqueouseissa, Off Roadeissa on voimakkaalla kuvioinnilla varustettu pohja, joka pitää erinomaisesti talvikeleissä. Silti pohjat ovat joustavat ja tarjoavat hyvän tuntuman alustaan. Siitä omana esimerkkinä on muun muassa talvisella puunrungolla kävely, joka sujui ongelmitta. Tuntui, että kengät suorastaan pureutuivat kaarnaan kiinni. Toisin kävi viime talvena, kun vastaavalla kävelyllä keskuspuistossa kikkailin kaatuneella puulla laadukkaat perinteiset Meindlin vaelluskengät jalassa, liukastuin ja putosin selälleni (onneksi pehmeään) lumeen. Olettaisin, että tasapainon menetyksen syynä oli perinteisten vaelluskenkien jäykkä pohja ja liian tukeva nilkkaosa. Off Roadit ovat myös vedenpitävät, kuten oheisesta kuvasta käy ilmi ja sopivat siten erinomaisesti Suomen talveen ja miksei kesäänkin.

Mutta ovatko paljasjalkakengät oikeesti terveelliset? Tutkimusten mukaan vaikuttaisi, että ovat. Siitä lisää tulevissa postauksissa.

Suosittelen testaamaan paljasjalkakenkiä, mutta varoitan, että niihin jää koukkuun, eikä vanhoja normikenkiä enää hetken päästä halua käyttää!

Oletko sinä käyttänyt paljasjalkakenkiä? Mitkä fiilikset niistä ovat jääneet? Jätä kommentti niin jatketaan keskustelua!

spy log

20 vastausta kenelle “Paljasjalkailu on parhautta”

 1. Niin samaa mieltä Jaska sun kanssas! Muutama viikko sitten sain itse vetästä FiveFingersit jalkaan ja 1,5h kävelyn jälkeen tunsi taas eron “talvikenkiin”. No way back kun kerran on saanut jalkaansa!

  05/04/2012 at 14:25 Reply
 2. Satu #

  Voitin ilokseni hyvinvointihaasteesta VivoBarefootin Neo-kengät ja tossut ovat kyllä korvaamattomat. Jalkani keräävät välilä kummaksuvia katseita, mutta ei haittaa. Nyt olen kengillä kävellyt noin kuukauden ja askel kulkee hyvin. Jouduin tässä muutama päivä sitten lähtemään lenkille vanhoilla pronaatiotuetuilla lenkkareilla ja alaselkä oli seuraavana aamuna kireä jä jäykkä kun mikä. Joten toden totta. Paluuta vanhaan ei enää ole. :)

  06/04/2012 at 14:12 Reply
  • Jaakko Savolahti #

   Tosi kivaa kuulla Satu! Palkinto meni selkeästi oikeaan osoitteeseen :)

   10/04/2012 at 15:45 Reply
 3. Ostin toissasyksynä FiveFingersit ja parempia kenkiä saa hakea :-) Käveleminen on ihanaa ja ryhtikin on parempi niillä kävellessä.Mahtava tunne, kun saa kunnon kosketuksen alustaan. Vasemmassa jalkaterässäni on rakennevirhe, joka on joskus heijastunut selkään ja lonkkiin, mutta FiveFingersillä tulee jalka automaattisesti “pakotettua” tasaiseen kävelyyn ja kipuja ei tule. Jospa vanhuksillekin saisi niitä käyttöön, niin varmasti käveleminen olisi helpompaa, eivätkä kompastuisi matonreunaan tai jalkakäytävän kohoumiin :-)

  06/04/2012 at 16:26 Reply
  • Jaakko Savolahti #

   Ja lapsille paljasjalkakengät heti nappulasta asti jalkaan niin lihakset ja liikeaisti kehittyy niin kuin niiden kuuluisikin. Ja sitten kun jatkaa samaa rataa aikuisena samalla reippaasti liikkuen, ei varmasti tartte vanhuksenakaan vastaavalla tavalla matonreunoja pelätä…

   10/04/2012 at 15:48 Reply
 4. Heidi #

  Samanlaiset on minunkin kokemukset! 1,5 vuotta sitten Fivet ostin, sen jälkeen kesät ja syksyt niillä olen kulkenut (paremmin sanottuna: hypellyt ja juossut) maailmalla ja metsissä, talvella sisäpeleissä yms . Jostain syystä ihmettelijät ei kuitenkaan selityksistä huolimatta ymmärrä, miksi viitsin varpaat tunkea omiin koloihinsa.. :)
  Tänä keväänä törmäsin netissä vahingossa Vivobarefoot:n sivuille ja sen jälkeen en muusta ole haaveillut kuin kunnon kengistä ympärivuotiseen käyttöön. Siskon vivoja sain testata, ja omat hommaan jalkaan heti, kun palkkapäivä koittaa! Näin säästyy myös muiden korvat, kun valitukset huonoista kengistä loppuu :))

  07/04/2012 at 20:25 Reply
 5. Ostin ensimmäiset Vivo Barefoot-kenkäni pari kuukautta sitten ja tuntuma jaloissa kävellessä on kyllä aivan mahtava. Juoksutekniikasta yritin saada selkoa surffailemalla netissä, ja ymmärsin, että paljasjalkajuoksussa juostaan päkiöillä. Aloitin mielestäni maltilla ja juoksin juoksumatolla noin 15 min kerrallaan ja lähdin vasta muutaman kokeilun jälkeen puolen tunnin lenkille asfaltille. Juoksin koko matkan päkiöillä ja juoksu tuntui kulkevan. Sain kuitenkin palkinnoksi 1,5 viikon pohjekrampin molempiin jalkoihin ja jäätävän kivun akillesjänteisiin, enkä uskalla oikein enää lähteä “radalle”. Onko teillä siis vinkkejä oikeaan juoksuteknikkaan vain onko vastaava kramppi ihan normaalia alussa?

  09/04/2012 at 13:14 Reply
  • Jaakko Savolahti #

   Moikka Tiia,

   Paljasjalkajuoksun tekniikka poikkeaa todella paljon normijuoksusta ja ilman kunnon ohjeistusta voi aiheuttaa esim. kuvailemiasi ongelmia. Lisäksi siinä vaaditaan jaloilta erilailla voimia, eli aloittaminen kannattaa tehdä todella rauhassa ja hiljalleen. Mä kävin viime keväänä Vivon juoksukoulun , josta tykkäsin tosi paljon.

   10/04/2012 at 15:42 Reply
 6. tuomas #

  Törmäsin viime kesänä saariselällä feelmax merkkisiin barefoot tossuihin. Ostin noin 60euron hintaan ja oon ollut tosi tyytyväinen. Firma on vieläpä suomalainen, tossut tosin tehdään thaimaassa tms. Näillä ei kyllä talvella liikuta mutta sisätöissä sairaalan keittiöllä aivan korvaamattomat! Ainoo huono puoli on että näitä on aika vaikee löytää mistään…

  11/04/2012 at 15:52 Reply
 7. JM #

  Oon sanaa mieltä noista Vivobarefooteista, tietä takaisin ei ole enää korkolenkkareihin.. Omani (Neot) ostin http://www.brandstore.fi :stä, missä oli hyvä valikoima Vivobarefootteja.

  15/04/2012 at 01:42 Reply
 8. Petra #

  Onko teillä hyviä kokemuksia FiveFingerseistä kapeisiin jalkoihin? Esimerkiksi jostain tietystä merkistä, jota on urheiluliikkeissä saatavilla (mieluumin kokeilisin ennen ostoa). Haluaisin kulkea paljon enemmän paljasjaloin, mutta kaduilla kengät ovat varmasti turvallisempi vaihtoehto :) Samalla kaivattua vastapainoa kiristäville balettitossuille ;)

  14/07/2012 at 00:19 Reply
  • Jaakko Savolahti #

   Moi Petra,

   Paljasjalkakenkiä löytyy monelta valmistajalta ja monenlaista mallia. Käy kaupassa kokeilemassa esim Vivobarefoottia, Vibram Fivefingersejä tai Merreleitä, uskon että sieltä löytyy sun jalalle sopivat minimalistiset kengät :)

   07/08/2012 at 16:32 Reply
   • petra #

    Jep, löysin yhdet sopivat Vibramin fivefingersit. Naruilla saa kiristettyä hyvin ja varmaan muutenkin “istuvina” kenkinä ei ole samaa ongelmaa kuin ns. tavallisissa kengissä. Ainoa miinus mitä oon keksinyt on, etten löytänyt sopivia missään hempeissä naisten väreissä ;) Kovin ahkerassa käytössä kuitenkin ovat. Viimeks tänään kävin kiipeilemässä ja pito on todella hyvä :) Herättävät paljon hilpeyttä ja mielenkiintoa, hyvä tapa promota niitä muillekin :)

    18/08/2012 at 23:21 Reply
 9. Itse Vibram-harrastaja jo vuodesta 2010 talvia lukuunottamatta, kaksi paria (Speed ja Jaya LR) on jo kirjaimellisesti puhkikävelty, tälle syksylle ajattelin ostaa Spyridon LS -parin joka ainakin netissä vaikuttaa kiinnostavalta, pitää käydä liikkeessa kokeilemassa. Yritän aktiivisesti käännyttää kaikkia lähipiirissä ;)

  24/08/2012 at 13:53 Reply
  • Jaakko Savolahti #

   Hyvä meininki Rasvamaksa! :) Mulla on Spyridonit ja ne vaikuttavat kyllä hyviltä ja kestäviltä. Toisaalta jämäkkä pohja vähän vähentää tuntumaa alustaan, eli jos haluaa todellista paljasjalkafiilistä, ne ovat vähän turhan tukevat siihen. Joka tapauksessa Vibramit rokkaa :)

   Jaska

   06/09/2012 at 17:49 Reply
 10. Ben #

  Hei onks kukaan löytäny nuita vivobarefootin off roadeja lapsille suomesta? Lapsille nimenomaan, kun oma jalka on niin pienikokoinen, ettei “aikusten versiot” sovi.

  Pärjääkö nuilla off roadeilla sitten ihan pakkasessakin / lumessa ? Mihinkähän pakkasasteisiin asti nuilla uskaltais olla?

  20/11/2012 at 16:54 Reply
  • Jaakko Savolahti #

   En osaa Ben sanoa löytyykö kaupoista, mutta netistä tilaamalla varmaan onnistuu. Käy testaamassa oikea koko muilla Vivoilla kaupassa.

   Pakkasessa pärjääminen riippuu tietty myös siitä, minkä verran tilaa kenkään jättää villasukille yms. Mutta ei ne tietenkään huopasaappaiden veroiset lämmittimet ole, erityisesti ohuen pohjan läpi tulee kylmää kunnon pakkaskeleillä. Mutta kyllä mä vedin niillä koko viime talven hyvin ja toimivat täysin ongelmitta normikäytössä.

   21/11/2012 at 09:06 Reply
 11. Hommasin Feelmax paljasjalkakengät jo joskus silloin kun ne aikoinaan tulivat myyntiin. Olen ollut erittäin tyytyväinen ja nyt niiden pohjat ovatkin jo kuluneet puhki käytön myötä. Tästä johtuen siirryin kävelemään vallan paljainjaloin. Nyt on tullut jo kaksi kesää käveltyä aina kun mahdollista paljainjaloin ja olen ihan koukussa, paljainjaloin kävely on erittäin mukavaa. Mukava tuntea erilaiset materiaalit ja lämpötilat jalkapohjissa.. asfaltista ja sorasta, pehmeään hiekkaa ja nurmeen tai metsän sammaleisiin.
  Katselin hetken aikaa itselleni uusia paljasjalkakenkiä mutta tulin siihen tulokseen että kävelen mieluummin ilman kenkiä kuin maksan paljasjalkakengistä yli 100e. Omalle kukkarolleni ainakin liian tyyriitä.
  Suosittelen kyllä paljasjalkakenkiä tai paljainjaloin kävelyä kaikille!!

  02/12/2012 at 20:38 Reply
 12. Mikael #

  Näyttäis olevan hyvässä alennuksssa nyt noi Five Fingersit Brandstoressa
  http://brandstore.fi/FiveFingers-brandstore.html kuin myös muutamat Vivobarefootit:kin
  http://brandstore.fi/Vivobarefoot-brandstore.html

  26/03/2013 at 14:28 Reply
 13. Kaarlo #

  Hommasin itselle tuommoisen vivobarefootin off road hi men:it. Yhtenä innoittajana oli tämän blogin teksti, miten olit pitänyt näitä kenkiä hyvinä vaihtoehtoina talvikäytössä. Itse olen huomannut, että kengät ovat erittäin liukkaat ja eivät pidä ollenkaan yhtä hyvin verrattuna perinteisiin vaelluskenkiin, jos kävelee jäisellä alustalla. Lämpimillä keleillä kengät toimivat ok. Harmillinen homma, kun ajattelin että saisin noista kengistä itselle mukavat uudet talvikengät.

  28/11/2013 at 18:33 Reply

Jätä vastaus